(transcriere din emisiunea Geopolitica la Zi cu Daria Gușă la Gold FM)
Personalitatea internațională a săptămânii este JD Vance, vicepreședintele american care a demonstrat cât de nesemnificativi suntem noi, europenii. Conferința de Securitate de la München a fost mult mai discutată anul acesta decât în anii trecuți datorită discursului extrem de critic al lui Vance. Desigur, în România toată lumea s-a concentrat pe faptul că a menționat că alegerile din România au fost furate și au presupus că americanii vor veni să le salveze. Mie mi se pare că România a fost menționată doar pentru a crea o punte spre discuția despre Germania și că, de fapt, Vance nu a dat niciun semn că ar fi dispus să rezolve situația din țară. Dimpotrivă, discursul său a subliniat că trebuie să ne rezolvăm singuri problemele și că americanii nu se vor ocupa de acest lucru, o ironie având în vedere cât de mult s-au străduit SUA în ultimul secol să mențină Europa dependentă de ajutorul lor. Problema este că noi ne-am făcut singuri acest rău, acceptând să fim subalternii unor lideri care nu simt nicio responsabilitate față de noi atunci când trebuie să ne protejeze sau să ne ajute.
Cea mai importantă declarație a lui Vance mi s-a părut faptul că a identificat amenințarea din interiorul Europei: lipsa de democrație și restrângerea dreptului la liberă exprimare. Aceasta este o problemă pe care o au și americanii, așa cum se vede, de exemplu, din pedepsele dure pentru cei care critică acțiunile Israelului în Gaza. Însă această politică a fost impusă Europei de către americani, după propriul lor model, iar acum este folosită de Vance ca argument pentru a explica de ce SUA nu își mai asumă responsabilitatea pentru problemele pe care chiar ele le-au cauzat aici. Practic, SUA este pregătită să părăsească total Europa, iar acest lucru a fost demonstrat și prin excluderea țărilor europene din orice negocieri reale de pace cu Rusia. Rolul Europei ca slugă a fost oficializat, iar acum SUA nici măcar nu o mai consideră utilă.
Desigur, toți diplomații prezenți la conferință s-au supărat în urma discursului lui Vance. Ministrul german al Apărării a spus că este inacceptabil ca Vance să compare condițiile din Europa cu cele din țările nedemocratice. Însă, din păcate, aceste lucruri par să fie adevărate, altfel discursul său nu ar fi primit atât de multă atenție.
Documentul oficial al Conferinței de Securitate de la München a fost intitulat „Multipolaritate” și recunoaște că, deși lumea nu este încă complet multipolară, se îndepărtează rapid de hegemonia americană. Raportul afirmă că, odată cu venirea lui Donald Trump la putere, Europa ar trebui să își obțină mai multă autonomie, având în vedere că războiul din Ucraina a distrus arhitectura de securitate europeană, iar interdependențele economice amenință modelul Uniunii Europene. Se menționează, de asemenea, faptul că partidele de extremă dreapta câștigă teren în guvernele europene, și că Europa trebuie să fie o punte pentru a uni țările și facțiunile politice aflate în competiție. Practic, Uniunea Europeană a anticipat această schimbare de narațiune a americanilor și a încercat să o prezinte drept propria sa inițiativă, pentru a evita umilința. Planul nu pare că va fi urmat de liderii europeni. Deși UE spune că își dorește să fie un actor autonom, capabil să aducă diferiți lideri la masa negocierilor, tot Uniunea Europeană este cea care a refuzat să invite partidele anti-establishment din Germania la conferința de securitate de la Munchen. Tot UE este cea care refuză să negocieze cu Rusia și cea care continuă să crească numărul sancțiunilor economice împotriva acesteia.
Din discursul lui Vance și din documentele conferinței rezultă clar că Europa va fi menținută în poziția de slugă a imperiului american, un protector al granițelor acestui imperiu informal – să ținem minte că americanii cer acum ca membrii NATO să își crească cheltuielile militare la 5% din PIB, dar fără ca americanii să își mai asume responsabilitatea atunci când este nevoie. De la rău la mai rău.
Urmărește emisiunea integrală aici: