21.7 C
București
miercuri, octombrie 9, 2024
21.7 C
București
miercuri, octombrie 9, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriPETER IMRE DESPRE CULISELE DIN 1989 ȘI FRANCEZI, AGENȚI EXTERNI ȘI DECIZIILE...
Data publicării: mai 19, 2021 10:51

PETER IMRE DESPRE CULISELE DIN 1989 ȘI FRANCEZI, AGENȚI EXTERNI ȘI DECIZIILE ECONOMICE, ȘEFI DE SERVICII SECRETE ȘI JOCUL POLITIC SUBTERAN PÂNĂ-N 2024

Data publicării: mai 19, 2021 10:51

DISTRIBUIE:

(discuția de la CE-I ÎN GUȘĂ, ȘI-N CĂPUȘĂ!, la GOLD FM)

SUNT ROMÂN, DE NAȚIONALITATE MAGHIARĂ, ȘI SUNT MÂNDRU DE CALITATEA MEA DE CETĂȚEAN AL ROMÂNIEI.

FRANȚA ESTE UN VECTOR PRINCIPAL PENTRU MARELE DERAPAJ CIVILIZAȚIONAL DE AZI. DAR NOI SUNTEM UN POPOR MIC ȘI SUFICIENT DE SĂRAC PENTRU CA SĂ NU NE PERMITEM SĂ DEVENIM COLONIA CUIVA.

PARADIGMA DE ORGANIZARE A LUMII S-A MODIFICAT ODATĂ CU 9/11/2001. REGIZORII EVENIMENTELOR DIN DECEMBRIE 1989 DIN ROMÂNIA AU FOST FRANCEZII.

ILIESCU, TĂRICEANU, COLDEA, KOVESI, VECTORI DE INFLUENȚĂ FRANCEZĂ. DESPRE DINU PATRICIU NU DORESC SĂ MAI COMENTEZ.

COMUNISMUL A REÎNVIAT PRIN CORPORATISM. AZI DACĂ NU EȘTI DE ACORD CĂ E PANDEMIE EȘTI UN TRĂDĂTOR AL OMENIRII.

LIPSA DE CALITATE A CELOR DOI CANDIDAȚI, BIDEN ȘI TRUMP, ARATĂ DE FAPT MAREA CRIZĂ A AMERICII.

PÂNĂ LA HELLVIG, SRI NU ERA UN SERVICIU SECRET. DE AZI ÎNAINTE TOTUL VA FI ÎN ROMÂNIA DESPRE ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN 2024.

Cozmin Gușă: Am revenit prieteni după melodia interpretată de cel de-al doilea  comemorat al zilei, Aurelian Andreescu, după Dumitru Fărcaș, și după interviul cu Vasile Dâncu care, după cum ați auzit l-a introdus printr-un laudatio pe invitatul meu de la această oră, un vechi prieten, nu ne ascundem, Peter Imre. Un om pe care l-am scos din bârlog, toată lumea se întreba dacă va fi adevărat în final că Peter va fi la interviu. Eu m-am mirat, la rândul meu, dar de ce-l considerați chiar atât de discret, înseamnă că nu-l căutați ca să vorbiți cu el. 

Peter, bun venit la Gold FM, mulțumesc pentru interviu!

Peter Imre: În primul rând, eu îți mulțumesc, pentru că așa cum spuneai m-ai scos din bârlog. Eu nu mă ascund, nu m-am ascuns niciodată. Dacă cineva mă întreabă, dacă cineva îmi cere părerea oricând o spun cu sinceritate și cu drag, așa cum o fac cu tine aproape zilnic. Că noi mai vorbim, chiar dacă nu la radio, și chiar dacă nu în auzul, în audiențe mari, dar noi schimbăm gânduri, schimbăm gânduri de umor, schimbăm gânduri de tristețuri, cum ar spune…

Cozmin Gușă: Dar și mult umor. Hai s-o luăm pe asta cu umorul pentru că lumea nu te știe că ești posesorul unui umor de  calitate și a unui sac cu glume care practic este interminabil. Ai la dispoziție tot timpul câte o glumă potrivită unei situații.

Peter Imre: Îți mulțumesc foarte frumos. Acum cu ascunsul ăsta, cu cine unde se ascunde, în primul rând aș vrea să-i mulțumesc lui Vasile Dâncu, pe care și eu la rându-mi – și ca să nu ne auto reciproc lăudăm – dar eu într-adevăr de 25 de ani, de 30, de 25 de ani mă uit cu mult respect la Vasile Dâncu, pentru că capacitatea lui analitică și modul extrem de profesionist în care abordează politica internă și politica externă, analizele lui și cuvintele pe care le spune. Vasile nu spune nimic, niciodată, fără să fi trecut de zece ori printr-un filtru sau prin filtre extrem de serioase, și doar ca să se afle în treabă, el nu vorbește. Probabil că aici un pic ne asemănăm și de asta îl și-l respect pentru că și eu, înainte ca să mă exprim, mai încerc să trec și prin filtrul gândirii mele, sigur nu am IQ lui și nu am inteligența lui. Dar cât am, cât mi-a dat mie Dumnezeu acolo la Sălaj, că sunt sălăjean, folosesc. 

Cozmin Gușă: Am zis de Sălaj, am zis.

Peter Imre: Ascultă, acolo e aerul curat și de asta sunt atât de mulți șefi de Servicii și așa, pentru că se vede și se simte mai clar. Noi spunem că România este la o intersecție de drumuri, între Orient, între Turcia, între Vest, între Rusia, între Ucraina, așa suntem într-un loc de intersecție. Așa și Sălajul e într-un loc de intersecție pentru că Ungaria e la un pas, mai departe Moldova, mergem puțin, Apusenii de unde au venit moții sunt tot acolo lângă noi, că mergem în Munții Apuseni la Valea Drăganului, la Scărișoara, la Stâna de Vale, la Ic Ponor, locuri superbe. Dar să zicem că eu sunt doar un simplu sălăjean care n-a renunțat să gândească.

SUNT ROMÂN, DE NAȚIONALITATE MAGHIARĂ, ȘI SUNT MÂNDRU DE CALITATEA MEA DE CETĂȚEAN AL ROMÂNIEI.

Cozmin Gușă: Bine, ai calitatea asta, hai s-o lăsăm așa, că ești un simplu, cum zici tu, dar din calitatea asta a ta de simplu, eu aș vrea să spun în felul următor, să te provoc la vreo două fraze. Aș zice așa: după 1990 eu nu cunosc un alt om în afară de tine, adică nu că nu cunosc, cred că ești pe primul loc dintre cei care ar fi asistat la construcția de tip economic privat, respectiv corporatist. În paralel cu construcția politică cu care te-ai intersectat datorită sau din cauza, depinde care conotație vrem s-o luăm funcțiilor pe care le-ai avut, în a conduce corporații la nivel de România sau regional, sau apoi în calitatea ta de conducător de mass-media. Și atunci din această postură, care este cunoscută unora dintre cei care ne ascultă, alții pot să consulte pe internet, pe wikipedia, fel de fel de lucruri  despre tine, dar din această postură, în vreo două fraze sau trei, depinde cît îți place ție, aș vrea să prezinți esența interacțiunii din politic și economic, cum a decurs ea. Pe blocuri. Cum a început în ʼ90 treaba asta cu politicul și economicul, dacă au fost securiștii care au luat puterea, care au devenit patroni și știm ce se discută, momentul în care ar fi intervenit și niște investiții externe, ce fel de investiții și felul în care a interacționat politicul și cu economicul, din ʼ90. Repet, tu fiind, nu un martor de pe margine, ci un martor implicat, din mijlocul jocului.

Peter Imre: Îți mulțumesc frumos că-mi dai posibilitatea să ajung la un subiect, înainte de toate, un subiect care se numește, și care pentru mine este foarte, foarte important. Subiectul se numește patriotism și mândrie națională. Eu sunt de cetățenie român, de naționalitate ungur, născut, crescut în Ardeal. Pentru mine, pe primul loc este Sălajul, sau Cehul Silvaniei, pe urmă este Ardealul, apoi România. De acolo încolo începe lumea și povestea. Ca să mă duc puțin pe repede înainte. Locuind azi într-o familie și având o familie în care un om pe care-l stimez și-l respect (Teodor Meleșcanu) ce a fost de mai multe ori ministru de Externe decât oricine în țara asta, care și-a reprezentat țara 50 de ani la nivel diplomatic, de la Consiliul de Securitate până la Geneva, și în toate formele posibile, nu pot să fiu decât foarte mândru că sunt cetățean român.

Cozmin Gușă: Fac o paranteză, îmi pare rău că n-am spus, îmi cer scuze de la Marina, soția ta, pe care eu o prețuiesc foarte mult. Peter este căsătorit cu Marina Meleșcanu, fiica lui Teodor Meleșcanu și au împreună o viață extrem de tonică și interesantă. Închid paranteza.

Peter Imre: Despre noi, și despre socru meu, și despre mine s-au spus multe lucruri. Multe lucruri neplăcute, dar nimeni, niciodată, nu ne-a acuzat că n-am avea o sinceră dragoste pentru țara noastră. Și ajungem și la companii și la multinaționale așa cum am priceput, deci tu ai întrebat așa: economicul, politicul și cum s-au dezvoltat. Eu aș începe cu o frază optimistă și aș spune că merge din ce în ce mai prost. A început cu un entuziasm în ʼ90 în care am spus a venit libertatea și tot spuneai tu, cu glumele mele, fac o paranteză. După ce Mandela a fost ales președinte în Africa de Sud, o doamnă ministru al Muncii, pe vremea respectivă, mergea din oraș în oraș prin Africa de Sud și ținea cuvântări despre cât de frumos o să fie de acum încolo că Mandela e președinte. Și la sfârșitul unei cuvântări, o altă doamnă de vreo 30 de ani s-a ridicat din audiență și i-a reproșat ministrului Muncii din Africa de Sud spunându-i următoarea frază: „Ne-ați promis libertate și tot ce-am primit a fost o democrație”. Știi, așa suntem și noi. Ne-am așteptat să vină americanii, ăia n-au mai venit, toată lumea a venit aici în România, prin anii ʼ90, fiecare cu cine cunoștea. Într-adevăr, ai perfectă dreptate că vechea Securitate, mulți ani la rând n-a dorit să plece de la butoane, nici de la conturi bancare și și-au făcut diferite firme de toate felurile, de la produse chimice până la mobilă, le știm, nu are nici o importanță, pentru că a trecut. Eu, în momentul respectiv, credeam enorm de mult în libertate și evident și în democrație, dar democrație legată de libertatea în care țara asta se va dezvolta după potențialul pe care îl are. Cum am spus, de la Apuseni până la Tulcea, în Deltă, România este una dintre cele mai frumoase țări de pe planetă. Ei, după 30 de ani, am rămas tot cu potențialul. Suntem o țară plină de potențial. Și cum a spus un om foarte deștept către niște politicieni: „Vă rog frumos nu mai vomați”. Și eu n-am înțeles ce spune. „Vom face, vom…, nu mai vom-ați, spuneți ce-ați făcut, domne”. Înțelegi. „Am construit zece kilometri de autostradă, vom…”. „Nu mai vom-ați”. 

Că tot spui de bancurile mele. 

FRANȚA ESTE UN VECTOR PRINCIPAL PENTRU MARELE DERAPAJ CIVILIZAȚIONAL DE AZI. DAR NOI SUNTEM UN POPOR MIC ȘI SUFICIENT DE SĂRAC PENTRU CA SĂ NU NE PERMITEM SĂ DEVENIM COLONIA CUIVA.

Să ajung în 2021, Cozmin Gușă, cu tine, cu care am făcut Paște, cu care am fost la Biserică, cu care am ascultat rapsozii noștri bozgori, români, de toate felurile, pe Fărcaș, pe Tămaș, mulți alții. Ca astăzi să-mi fie rușine că sunt creștin, că-mi place la biserică, ca astăzi să ajung să-mi fie rușine că trăiesc cu o femeie în casă, și ne zicem femei și bărbat… Ei bine, asta mi se pare nu un progres ci un mare, mare regres, și cu certitudine face parte din tabloul vieții de azi. Eu, la rândul meu, nu fac parte din cei care aderă la teoria conspirației. Asta nu e conspirație, Cozmin Gușă. Asta e pe față. Asta e o dorință de schimbare de paradigmă, făcută pe față. Și începem cu lucruri simple: pandemia. Mă rog, în ghilimele, „pandemia”, că nu e nici o pandemie. Felul în care s-a indus prin mass-media mondială, și să ții minte ce spun, felul în care ni s-a indus să vedem problema, este chiar problema în sine. În care s-au divizat: cu mască, fără mască, cu vaccin, fără vaccin, cu pe stradă, fără pe stradă. Și din păcate, prima țară care a nenorocit toată povestea asta, este o țară pe care care și tu, și eu o respectam (Vasile Dâncu a spus că-și distrug azi ENA, care era una dintre școlile superbe, de Sorbona nu mai vorbesc, Sorbona are mai mulți ani decât are România de la Voroneț încoace). Ei bine, țara asta, care e Franța, a nenorocit tot ce s-a putut nenoroci: democrația și drepturile omului, iar modul în care cetățenii sunt mințiți mediatic (Ceaușescu ar fi trebuit să fie foarte mândru), este ceva grobian. Toate televiziunile franțuzești astăzi preaslăvesc pandemia, distanțarea socială și toate cuvintele pe care noi acum un an jumătate nu le-am auzit.

Cozmin Gușă: Vreau să le spun ascultătorilor că Peter este un consumator selectiv de televiziuni, dar de ceva vreme încoace, de vreo 2-3 ani se uită la televiziunile de știri franțuzești. Parcă ai fi știut că se aprinde bricheta sub combustibil, de acolo, din Franța.

Peter Imre: Pentru că se vedea. Este o țară plină de paradoxuri, de dihotomie, are o cultură superbă, are o literatură superbă, are mâncăruri fantastice, are locuri frumoase, dar are în genetica franțuzească un comunism atât de vehement încât din nou, și Moscova, și Ceaușescu ar putea să fie elevi și să învețe comunismul franțuzesc, inclusiv astăzi. Inclusiv astăzi la modul la care comunică cu populația lor, la modul la care încearcă să redevină ei liderii Europei. Noi tot ziceam „Domne, Merkel vrea să devină liderul Europei”. Păi astăzi eu subscriu și scriu acolo pe foaie, că eu vreau să fiu sub lider, și să fie german. Pentru că vreun lider francez, în afară de faptul că este aiuristic, dezorganizat, haotic, mai face și niște lucruri groaznice.

Spre exemplu, Cozmin Gușă, te rog, spune-mi tu mie, că acum un an și ceva a început povestea asta cu pandemia, cu virusul chinezesc de la Wuhan. Acum eu un singur lucru spun, pe care nu-l spune nimeni, da, în lume sunt, mi se pare două laboratoare de securitate maximă, ceea ce se numește P4. Nivelul de securitate P4. Nu știu dacă sunt două sau unul. Unul e la Lyon, în Franța, cred că ăla e P3, dar sar putea să fie P4, și unul e la Wuhan, nivel P4. Ghici, domnule Gușă construit de cine?

Cozmin Gușă: De americani, probabil, că nu se putea…

Peter Imre: Nu, de francezi. 

Cozmin Gușă: De francezi?

Peter Imre: Exact, de francezi. Laboratorul virusologic de la Wuhan, P4, e construit cap-coadă de la francezi. Dar nouă, că revin la patriotism, dar nouă ni se spune că n-avem voie cu chinezii. Noi n-avem voie să cumpărăm găletușă de plastic din China pentru că nenorocim acordurile Uniunea Europeană și nu știu cine. Ei, doamna Merkel are voie să meargă în China de trei ori pe săptămînă. Francezii au voie să vîndă Airbus chinezilor, ș.a.m.d… 

Cozmin Gușă: Sau că Viktor Orban face cea mai mare universitate chineză din Europa, în mijlocul Budapestei.

Peter Imre: Pentru că își vede de interesul național, își vede de poporul lui. Iar Cozmin, noi suntem un popor mic și îndeajuns de sărac ca să nu ne putem permite să devenim colonie a nimănui, nici a Bruxelles-ului, nici a Washington-ului, nici a Moscovei. Dar până acum, eu n-am auzit Beijingul care să dorească să fim noi colonia lor. Pe ăia de la Washington i-am auzit deja, pe ăia de la Paris i-am auzit, pe ăia de la Bruxelles îi aduc în fiecare zi, în fiecare zi îi aud.

PARADIGMA DE ORGANIZARE A LUMII S-A MODIFICAT ODATĂ CU 9/11/2001. REGIZORII EVENIMENTELOR DIN DECEMBRIE 1989 DIN ROMÂNIA AU FOST FRANCEZII.

Cozmin Gușă: Fii atent, o să fac o dezvăluire că au trecut 20 de ani de la Nine Eleven, 9/11/2001, și o să vă spun ceva, o să vă dezvălui. Eu cu Peter Imre eram prieteni înainte de a ajunge eu la PSD secretar general. Și el, în stilul ăsta al lui, după cum l-ați observat în această emisiune, în care spune câte ceva dar gândește mult mai mult, îmi zice, prin vara lui 2001 așa: Domne, cred că ar fi nevoie să capeți și ceva expertiză de tip internațional (el atunci era director pe România la Philip Morris), aș putea să te ajut cu niște consultanți americani. Cine erau consultanții americani? Consultații americani erau doi tipi excepționali care lucraseră în campania din Statele Unite a lui Bill Clinton, și după aia, cred că au lucrat și în partea ailaltă, la republicani. Și care s-au dus și l-au ajutat în campanie pe Putin, din partea Americii, deci colaborarea asta despre care nu prea se vorbește Washington-Moscova, să câștige alegerile în Rusia cu partidul lui numit Edintsvo, Unitatea. Și au scris o carte în urma experienței din Rusia, pe care Peter mi-a adus-o înainte să vină acești americani în țară: Dancing with the BearDansând cu Ursul. Și ăștia au venit în țară și bineînțeles că am trecut la antrenamente serioase, cu niște consultanți extraordinari. N-am putut să finalizăm antrenamentele pentru că exact pe durata antrenamentelor, pe care le făceam la sediul PSD din Kiseleff, s-a întâmplat Nine Eleven. Astfel, eu, consultanții și Peter, fiind toți în sediu, cu toții am asistat live la niște lucruri care au schimbat sensul lumii, și sensul lucrurilor despre care tocmai vorbim astăzi. Să nu uităm deci că borna a fost 11 septembrie. Am devoalat niște lucruri pe care le știm doar noi doi, dar au trecut 20 de ani, pentru ca să înțeleagă ascultătorii și telespectatorii felul în care se lucra în acele vremuri în care tu puteai să ai acces la cei mai importanți consultanți politici de pe planetă care să vie să facă puțin bine și  unui tânăr lider politic român, cum eram eu, iar apoi să ne descifreze în timp real ce se întâmpla de fapt cu Turnurile Gemene doborâte. Și vreau să-ți adresez și o întrebare, până când să comentezi. În vremurile alea, în anii ʼ90 și chiar după 2000, când trăiai prin avioane și erai mai mult prin Elveția, și prin America, și prin alte locuri, tu bănuiai, sau ți s-a spus, sau ai întrebat, sau, mă rog, ai putut să ghicești, că lumea se va schimba în acest sens atât de dramatic și involutiv?

Peter Imre: Nu vreau să par mai naiv sau mai prost decât sunt, dar dacă ții minte primul lucru, când primul avion a intrat în primul turn eu m-am uitat la tine, tu te-ai uitat la mine și ne-am spus: Lumea nu va mai fi la fel niciodată, de aici încolo!

Cozmin Gușă: Așa e.

Peter Imre: A fost momentul de schimbare de paradigmă. Prima schimbare serioasă de sens a fost cu căderea Zidului, în care, din nou România a jucat un rol foarte diferit decât toate celelalte țări, unde lucrurile au mers natural, blând, Revoluția de Catifea din Cehia, în Ungaria n-a fost nici o revoluție, acolo s-a predat puterea ș.a.m.d., Jivkov a murit în patul lui, Honecker a plecat și el frumos, să-și vadă de treaba lui, iar singura țară unde mișcarea a fost seismică și brutală a fost România. Dacă mă întrebi pe mine cine a fost în spatele violențelor românești cu adevărat, că toată lumea zice ba că-i cu rușii, ba cu americanii, ungurii, sârbii, etc.,, din păcate trebuie să dezamăgesc pe foarte mulți. N-au fost nici rușii, nici israelienii, nici americanii, au fost frații noștri francezi!

Cozmin Gușă: Cazați la hotel Lido din București, în decembrie 1989.

Peter Imre: Exact, și nu numai. Și au regizat o Revoluție de furculision pe care, ulterior, au încercat s-o mai repete de câteva ori, chiar și cu Primăvara arabă. 

Cozmin Gușă: Ești prima persoană publică care spune acest adevăr, pe care-l confirm și eu. Într-adevăr francezii au fost regizorii, în ʼ89.

Peter Imre: Și nu numai regizorii, au fost și actori foarte interesanți, da. Și au transmis în direct. Singura televiziune care a transmis în direct Revoluția română a fost televiziunea franceză. Mă rog, e mult de povestit. Dar asta merită o emisiune.

Cozmin Gușă: Mai facem.

Peter Imre: Numai despre Revoluția română.

De acolo, încolo, ei au reușit să se înfigă atât de tare (tot părerea mea foarte simplă, și mă rog, neavenită și de laic) este că Franța, de la George Marchais din 1973 încoace, este bara-bara cu Uniunea Sovietică și nu s-au dezlipit niciodată, da. Niciodată. În timpul marii dezbateri cu America și cu libertatea, când relațiile transatlantice se purtau prin portavoce, se interziceau french fries, aici se interzicea hamburger, ș.a.m.d., nu demult, ei bine, în perioada respectivă francezii construiau deja fregate pentru ruși. Acum doresc să construiască fregate pentru noi. Dar acum, ce să mai zic, mă rog, în Franțasunt obișnuiți natural cu ménage à trois

Cozmin Gușă: Oui, oui, preferă, da.

Peter Imre: Au o predilecție pentru ménage à trois. Și faptul că ei au făcut această revoluție și noi, ca să mă exprim foarte academic, am halit-o ca știuca râma de pe undiță și încă o halim mai departe, și încă încercăm să mai dăm o tură. 

Mie mi-a povestit cineva la un moment dat următoarea întâmplare: a fost o întâlnire între reprezentanții statului român, după ʼ90, cu cancelarul Helmuth Kohl, om imens, imens. Și această mică delegație de români de-ai noștri i-au zis „Domnul Kohl vă rugăm frumos ajutați-ne și pe noi să ajungem în Consiliul Europei”, sau nu știu cum se numea pe vremea respectivă.

Cozmin Gușă: Consiliul Europei.

Peter Imre: Consiliul Europei. Și domnul Kohl le-a spus: „Nașul vostru este Franța. Când Franța zice da, noi vă votăm cu două mâini”. Deci să reținem că începând de la Ceaușescu și George Marchais, care-și făcea vacanțele în România, noi am fost alocați Franței.

Cozmin Gușă: Sigur.

ILIESCU, TĂRICEANU, COLDEA, KOVESI, VECTORI DE INFLUENȚĂ FRANCEZĂ. DESPRE DINU PATRICIU NU DORESC SĂ MAI COMENTEZ.

Peter Imre: De acolo și până la domnul Iliescu și chiar mai departe…

Cozmin Gușă: Și-am putea să spunem până la momentul decorării lui Florian Coldea și a Laurei Kodruța Kövesi în Ambasada Franței?

Peter Imre: Puteți să spuneți și de domnul Tăriceanu care tot acolo a fost decorat.

Cozmin Gușă: Și cu domnul Tăriceanu înaintea lor.

Peter Imre: Că tot e un francofon și francofil deosebit și care în patru ani prim ministeriat a ajutat companiile franțuzești cu mult elan, cu mult elan.

Cozmin Gușă: Cred că dacă vreodată s-ar pune problema să vorbești tu despre cariera lui Călin Popescu Tăriceanu praf s-ar face această carieră.

Peter Imre: Nu vreau să vorbesc și nu vreau să dau nume, numai că tu ai început cu nume.

Cozmin Gușă: Eu am început cu alte nume și tu ai dat un nume mai potrivit pentru această postură. 

Peter Imre: Ar fi fost nepotrivit ca să nu se pună toată poza de familie.

Cozmin Gușă: Să nu se pună tot Citroen-ul pe masă.

Peter Imre: Toată poza de familie. Și cu domnul Coldea, și cu doamna Kovesi și cu domnul Călin deja. Din punctul meu de vedere este destul de pueril și de naiv ca să te decorezi așa. În zona asta a spionajului și a serviciilor secrete e mai bine să mergi mai pe burtă, înțelegi, nu trebuie neapărat să fii neapărat decorat pentru merite deosebite făcute Direcției de spionaj extern al Franței.

Cozmin Gușă: Da, da, iarăși acesta e subiect de altă emisiune. Revin la treaba asta cu străinii și afacerile, știi de ce, pentru că tu, în momentele în care noi, ăștialalți făceam treburi minore pe-aici, prin România, deja tu ai început să te întâlnești în anii ʼ90 cu fel de fel de oameni, importanți, din business-ul internațional, interesați de România, care aveau incidență și cu jocurile politice de aici. Și de aia te-am întrebat, dacă ai simțit vreodată, în anii ʼ90 că ar fi existat vreun plan de – uite cum am ajuns acum, în plin neomarxism progresist ș.a.m.d. – de reformatare a lumii? Sau nu se discuta? Sau n-ai putut să ghicești, că erai și tu tânăr?

Peter Imre: Era evident, după ʼ89, și mai ales în momentul căderii Zidului Berlinului, că lumea se va reforma și că sferele de influență se vor rearanja. Pentru că a luat o perioadă mai lungă, pentru că americanii au fost preocupați foarte mult de a juca jandarmeria lumii și de a-și asigura necesarul de trai în diferite locuri, unde au exportat democrație, da, Afganistan și Irak, ș.a.m.d. și Kuweit și alea, pe noi ne-au uitat. Pe noi ne-au uitat pe stradă, și noi fiind un Rolex, pentru că suntem o țară frumoasă și bogată, ne-au uitat pe stradă și au venit tot felul de unii și alții care și-au manifesat interesul față de noi și cu mult elan ne-au furat. Să nu spun, ne-au furat, exact ca la alba-neagra, și noi ne uitam cum se mișcă alba-neagra și totdeauna luam capacul gol și ei luau capacul plin și plecau și cu petrolul și cu resurse.

Știi că francezii, tot așa, mânca-i-ar mama de francezi, că-i  iubesc, au avut, cred că Michel Sardou a avut un cântec în care cânta despre colonii că ei aveau petrolul și bumbacul și noi aveam idei, știi? 

Cozmin Gușă: Apropo de petrol și idei, un om alături de care ai fost partener, care a murit, Dumnezeu să-l odihnească!, cum a pus el mâna pe petrol având idei? Sau ca să nu pun întrebarea atât de abrupt: Dinu Patriciu, post mortem, a fost din categoria securiștilor, având în vedere că a avut firma 0000001, Alfa Construcții în România după ʼ89, sau din categoria capitaliștilor naturali? Nu s-a discutat acest lucru. E o taină, știu că sunt fel de fel de agitații de la fetele lui Patriciu, care încearcă să-i recupereze averea, până la chinezoaica care a rămas cu averea. Dar, în paranteză spun pentru cei care nu știu, Peter Imre a fost și partenerul lui Dinu Patriciu, a fost președintele Societății Adevărul, dar nu numai, mult înainte de asta ai fost în legătură îndelungată cu Dinu Patriciu. 

Peter Imre: Despre morți despre bine. Dumnezeu să-l odihnească în pace și să dea familiei lui liniște sufletească. Nu mai comentez acest subiect.

COMUNISMUL A REÎNVIAT PRIN CORPORATISM. AZI DACĂ NU EȘTI DE ACORD CĂ E PANDEMIE EȘTI UN TRĂDĂTOR AL OMENIRII.

Cozmin Gușă: Am înțeles. Trecem la alt subiect pe care am construit discuția, că după aceea mai am ceva în ultima parte. Care este mecanismul conform căruia, să spunem, corporațiile multinaționale pot să-și impună punctul de vedere politic în America, în Gemania, în alte părți? Nu mai vorbesc de partea euro-asiatică unde sunt alte reguli. Dar în partea asta euro-atlantică cum reușesc oamenii ăia, în ultimii 15-20 de ani, mai ales după 11 septembrie 2001, să impună politicului, în condițiile în care pe acești corporatiști nu i-a votat nimeni niciodată, ei vin peste oamenii din politic, care sunt votați, și care nu mai dau socoteală electoratului pentru că rezolvă lucrurile într-un soi de comandă din partea corporatiștilor. Că aici, la subiectul ăsta, har Domnului, de 30 de ani de zile, îl studiezi, ai fost și acolo în interior, știi cam tot.

Peter Imre: Prin două feluri foarte simple: toți banii sunt acolo, Cozmin. Toți banii. Și este modelul comunist cel mai simplu: de la toți iau bani mulți. Care a fost necazul Uniunii Sovietice față de Statele Unite, da? Au avut amândoi cursa câștigării spațiului extraterestru, da, a trimiterii omului pe lună ș.a.m.d.

Cozmin Gușă: A cățelului, după aia a omului. 

Peter Imre: Ce-au făcut sovieticii? Cu multă secretomanie la Baikonur, la Orașul stelelor, nu știu pe unde, pitroceau ei acolo racheta ca s-o trimită pe lună. Americanii la Cape Canaveral, la Houston au făcut același lucru, numai că au invitat oamenii ca să cumpere abțipilduri, șepci, ciungă, tot ce ținea de NASA. Și, simplist spus dar sugestiv, au strâns de la poporul american banii cu care au finanțat, și ăia era superfericiți și foarte mândri că au o șapcă cu NASA. Sovieticul nu era mândru pentru că nu avea ce mânca. Deci asta e diferența dintre socialismul american, care ia de la foarte mulți toți banii prin credite, prin bănci. Nu mai ajungem la 2008-2009 la Lehman Brothers ș.a.m.d. și la corporațiile care scot banii mulți de la oameni. Bursa americană este institutul prin care se controlează poporul. Prin inducerea fricii că-ți pierzi casa, că-ți pierzi patul, că totul este pe credit. Ideea asta mare, este americană. Și pe urmă le spune: „Domne, dacă nu mergem în Afganistan să le exportăm un pic de democrație, atunci o să fie și mai scump patul pe care stai.” „A, păi atunci mergeți!”. 

Cozmin Gușă: Și stați 20 de ani și veniți învinși.

Peter Imre: Și veniți învinși. Și am stat de vorbă cu băiatul ăsta care l-a împușcat pe Bin Laden, da, pe Robert OʼNeill, am stat de vorbă cu el.

Cozmin Gușă: Tu ai stat de vorbă cu el personal?

Peter Imre: Da, da, sigur că da, cum să nu. Și mi-a povestit toată povestea cum s-a desfășurat. El era șeful unei echipe care se numea Seal six. Și ei au fost în casă, n-are importanță. Și l-am întrebat: măi, spune-mi și mie ce-i cu tine, faci asta din patriotism sau ce? Și el a zis: „Dacă Bush nu începea războiul eu și acum muream de foame prin Michingan, pe undeva”. Deci pentru ei necesitatea de a duce războaie, de a da de mâncare poporului, într-un fel în care îi și controlează, prin frică, și aici revenim la un alt subiect, dar lasă-i pe americani.

Problema asta de schimbare a paradigmei mondiale se face în primul și-n primul rând prin inducerea emoției, știi când era campania lui Iohannis și ne spunea să induci emoții și cu emoții să câștigi. Și așa și este. Și asta este analiza comportamentală, și asta se va întâmpla de aici încolo. Dar să induci frică în oameni. Să se uite urât oamenii la tine pe stradă că nu porți mască. Nimeni încă n-a demonstrat nici că masca e bună, nici că nu-i bună, nici că trebuie, nici că nu trebuie. 

Știi că asta era în miniatură, în miniatură Cozmin Gușă, foarte la început, primitiv la Ceaușescu. Care era șmecheria cu Ceaușescu? Dacă întrebarea era: Bă ești de acord cu Ceaușescu? Bă, nu sunt de acord cu Ceaușescu, e un tâmpit. Era simplă povestea. Numai că, sistemul era așa construit încât dacă nu erai de acord cu Ceaușescu înseamnă că nu erai de acord nici cu Munții Carpați, nici cu Marea Neagră, nu iubeai poporul și erai un trădător de țară. 

Acum, dacă nu ești de acord cu pandemia, înțelegi, ești tot un trădător al omenirii. Și dacă nu ești de acord ca copilul tău, la 12 ani, să-și schimbe sexul, atunci ești un trădător de progres. Și dacă nu ești de acord să dărâmăm bisericile, atunci iar ești un trădător de cale nouă. 

LIPSA DE CALITATE A CELOR DOI CANDIDAȚI, BIDEN ȘI TRUMP, ARATĂ DE FAPT MAREA CRIZĂ A AMERICII.

Cozmin Gușă: Ei bine, tu cum reziști în acest nou mediu, că pe tine te mai apucă din când și revoltele? Și se simte din tonul tău, că gâlgâi acolo furie. 

Peter Imre: Am o nevastă foarte drăgălașă și care mă ține sub control și care-mi spune: „Când ieși pe stradă trebuie să-ți pui mască”. Și eu îi spun: „Știi ce, eu nu-mi pun mască, dar pentru tine mă fac ca și cum mi-aș pune mască, dar nu îmi pun”. Dar măcar nu mă cert cu ea, că ea nu suportă. 

Cel mai frumos a fost acum vreo trei săptămână. Veneam de la Aman. Și în avionul de la Aman către Istanbul, eu nu purtam mască. Ea avea o mască cu supapă. A venit stewardesa și mi-a zis: „Vă rog frumos, spuneți-i doamnei să schimbe masca că nu-i bună, trebuie să pună mască din aia, medicală”. I-am zis: Vă rog frumos lăsați-o în pace, că doarme. A zis: „Nu se poate trebuie să-și schimbe masca”. Până la urmă, până n-a ascultat-o nu s-a lăsat deloc, eu neavând mască. Și mie-mi spunea să o scol pe Marina să schimbe masca de pe față, dar eu eram ok fără mască. Adică nu s-a întâmplat nimic. Și cu toată pandemia asta, așa….

Eu îi respect pe ăia, și mai ales, Dumnezeu să-i ierte pe cei care au murit în timpul pandemiei și într-adevăr, îmi pare rău de fiecare suflet. Dar, de aici încolo, până a nenoroci toată omenirea… 

Vreau o singură frază, pentru că pe asta dacă o uit…

Cozmin Gușă: Te rog.

Peter Imre: Povestea asta că vorbeați de Franța, că am citit materialul ăsta pe care mi l-ai trimis despre francezi, și acolo scria în material, dacă Macron va pierde alegerile sau dacă va câștiga alegerile, sau nu știu ce.

Cozmin Gușă: Da, Romoșan – în paranteză – Petre Romoșan este un mare fan de-al tău și, sigur, ca mulți alții a întrebat: „Domne, dar când mai scrie rețete despre restaurante și despre mâncare”. 

Peter Imre: Uită-te la mine că am 200 de kilograme. O să încep să slăbesc și după ce slăbesc și după ce mă slăbește nevastă-mea, după aia scriu din nou. Dar revenind. Și eu sunt fan de-al lui și am citit cu foarte mare atenție ce-a scris. Și e o analiză absolut corectă și interesantă și complexă la ce se întâmplă în Franța și cu militarii, și cu poporul. Problema cu Macron, eu îi spun Micron, nu te supăra, că e Micron, micron, micron. Ei, domnul Micron nu va pierde alegerile sau va pierde alegerile, Domnul Micron va fi dus înapoi în laborator. Punct. Unde a fost creat. Și problema asta, că aici ai vorbit cu Vasile Dâncu despre America și Franța și cum se virusează unii pe ceilalți, că începe într-un loc și merge mai departe. Dorința asta și experimentele astea făcute în laborator, unde scot oaia Dolly pe piață, ca și cum ar fi născută în țarc la stâna de lângă Poiana Brașov, dă niște rezultate pe care nici cei care produc aceste animale nu le știu. Și după aia văd că, domne, toată Franța s-a nenorocit după un an de pandemie, că aia n-au bani… Au omorât tot: au omorât turismul, au omorât restaurantele, au omorât tot, toată industria franțuzească. Pentru că domnul Micron a făcut experimente. Între timp, nemții erau pe stradă, noi, Cozmin Gușă, trebuie să spun că toată pandemia asta noi am trăit-o foarte bine, foarte bine. Am avut anul trecut trei luni de hai să stăm în casă, dar de atunci, te duci la restaurant, lumea e acolo bea, mănâncă, râde. Românul face mișto de orice. Foarte bine, mă înțelegi, măcar o dată făcutul miștoului la români este benefic. Așa cum ne-a scăpat și de zăpăcelile lui Ceaușescu, așa ne scapă și acum. Dar democrația este în pericol din cauza acestor experimente. Acum venind la o parte serioasă. Democrația este în pericol din cauza unor alegeri de tip american, ultima dată. 

Prietenul meu drag cu care am stat în Nine Eleven și ne-am uitat cum intră avioanele în turnuri și cum sar oamenii de la etajul o sută, dacă în România, dar nu în România, că România e o țară civilizată, dar dacă în Congo ar fi fost alegerile, după o lună după alegeri încă nu știm cine e președinte, cine pe cine dă în judecată, unde numărăm, cine a furat voturile ș.a.m.d., ar fi fost normal. Păi atunci la noi faptul că după o jumătate de an nu știm cine e primarul Sectorului 1 și cine a luat sacii și unde i-a pus, noi suntem puiuți. Noi avem un sector de oraș. Americanii două luni s-au jucat, dacă e ăsta, dacă e ălălalt și pe urmă au găsit pretext cu atacul Capitoliului. Acuma și cu frații ăștia ai noștri americani, și cu marele parteneriat și nu știu ce, Cozmin, eu așa cum spui tu, Ce-i în Gușă și-n căpușă, așa și Ce-i în Imre și-n căpușă, că nu vorbim alte limbi. De asta mi-a făcut plăcere să vin să vorbesc cu tine, pentru că cu tine pot să vorbesc. Dacă un neam care este cel mai școlit în politică, care are cele mai dezvoltate instituții politice din lume, de la părinții fondatori până astăzi, dacă o țară care are West Point, pregătește cei mai de elită militari, cei mai de elită politicieni, care are sistemul politic cel mai tare din lume, dacă țara asta, doar pe ăștia doi candidați a reușit să-i dea, înseamnă că ceva e greșit. 

Cozmin Gușă: Clar. 

Peter Imre: Nu te supăra, dacă din 300 de milioane ăștia au fost cei mai buni doi, înseamnă că la spermatozoizi stau rău, rău, rău de tot. Acolo normal ar trebui să câștige ăla cel mai bun, care fuge cel mai repede. Ăsta săracul a căzut cu nasul și pe Air Force One. 

PÂNĂ LA HELLVIG, SRI NU ERA UN SERVICIU SECRET. DE AZI ÎNAINTE TOTUL VA FI ÎN ROMÂNIA DESPRE ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN 2024.

Cozmin Gușă: O să facem o discuție despre sistemul american și incidența lui în lume, sper să fii de acord peste ceva vreme. Bun, despre Aman sau Oman nu discutăm astăzi. Sunt lucruri pe care le poți discuta în mare cunoștință de cauză. Despre experiența ta londoneză vrei două-trei minute să zici ceva sau te abții?

Peter Imre: Ascultă, eu discut despre orice vrei tu. Nu vreau să discut despre Patriciu pentru că e un om pe care l-am respectat, 

Cozmin Gușă: Nu, eu vorbesc despre Consultanța internațională, în care tu ai lucrat la Londra câțiva ani, chiar în ultimii ani…

Peter Imre: Mai lucrez. 

Cozmin Gușă: Și mai lucrezi. Mai poate face diferența în alegeri sau nu va mai conta de acum înainte?

Peter Imre: Aici, îți mulțumesc, e un subiect extrem, extrem, extrem de important. Răspunsul scurt este da, poate să facă diferența. De fapt, este singura diferență care poate fi făcută, că povestea cu Stalin că nu-i important cine votează, important e cine numără, încă funcționează. Dar, dar, acești consultanți care au capacitatea imensă de a prelucra date într-un mod mai interesant sau mai special, și mai ales date despre comportament și sentimente, și măsurarea sentimentelor. Acești consultanți pot să aibă capacitatea și au capacitatea să-ți dea o hartă de mesaje, care mesaje ajungând la oameni, și mai ales la oamenii care au inteligență puțin mai mare decât numărul de la pantof, să poată să se gândească singuri și să aleagă de capul lor. Și furtul ăsta al voturilor, Cozmin, merge într-o oarecare…

Cozmin Gușă: Știu, câteva procente, 2-4 procente.

Peter Imre: Dar mai mult nu, și dacă poporul gândește și spune: „Băi, opriți-vă o dată cu pandemia că ne-am săturat de ea”, atunci politicianul va trebui să țină cont de asta. Deci se poate ca exact acești consultanți să facă o diferență. În România avem o situație extrem de ciudată și diferită față de restul lumii, da. Ce-ți spun acuma este în premieră și te rog frumos s-o ții minte asta cu ce-i România diferită de restul lumii. Peste tot în lume, până acuma, agenda publică determina agenda politică. Respectiv era șomaj și atunci venea politicianul și zicea: „Eu am să rezolv șomajul”. Nu era sistemul de sănătate bun, „eu am să rezolv sistemul de sănătate”. România este singura țară civilizată unde agenda politică determină agenda publică. Vine un om și zice: „Pensii speciale”. Și brusc, și dintr-o dată tot poporul român vorbește de pensii speciale. Până acum trei luni nu exista subiectul pensii speciale. Vine politicianul, aruncă un subiect pe…

Cozmin Gușă: Vine prietenul tău, Rareș Bogdan, politicianul care aruncă subiectul cu pensii speciale și vorbește toată lumea.

Peter Imre: Toată lumea e despre pensii speciale. Dacă-i întrebi pe oamenii care e treaba cu pensiile speciale pe nimeni nu interesează. Pe oameni îi interesează sănătatea lor, familia lor, banii pe care pot să-i facă.

Cozmin Gușă: Mai am o întrebare legată de asta și pe urmă mai o întrebare la final că nu mă iartă lumea dacă nu ți-o adresez. Care sunt piețele sau regiunile pe care vă concentrați voi acum cu consultanța politică internațională, în sistemul în care tu lucrezi acolo? Adică unde ar merge treaba?

Peter Imre: Parte în Europa, inclusiv în Europa de Est, parte în Europa de Est plus Balcani, puțin, oarecum în zona Orientului Mijlociu dar acolo, oricum, nefiind alegeri, trebuie să o iei mai cu blîndețe; America de Sud mult, și puțin, puțin Africa.

Cozmin Gușă: Ați început și-n Africa să-nțeleg?

Peter Imre: O da, da, da, lucrăm, avem clienți în Africa, da.

Cozmin Gușă: Foarte interesant. Aș vrea acuma, uite, fii atent că sălajan fiind nu poți să fii iertat de întrebarea cu șefii de servicii secrete. Luni o să fie în emisiune reprezentantul vostru Dinu Iancu Sălăjanu în calitate de președinte al Consiliului Județean, deci aveți un om cu față care conduce acel județ mic, dar important.

Peter Imre: Fâșneț.

Cozmin Gușă: La final aș vrea să caracterizezi foarte scurt pe fiecare dintre celebritățile sălăjene din jocul de putere, pe Cioloș nu-l punem, nu te teme, că și Cioloș e de acolo de la voi. Dar pe fiecare dintre foștii șefi de servicii secrete sau actuali, haai să începem dar așa, într-o frază. Ce-ai spune despre Virgil Măgureanu, sălăjan?

Peter Imre: Necesar.

Cozmin Gușă: Bun. Ce-ai spune despre Virgil Ardeleanu, zis Vulpea?

Peter Imre: Extrem de abil și.. francezul are un cuvânt, nu șmecher …

Cozmin Gușă: Înțeleg, poate fi  viclean, are și abilitatea asta.

Peter Imre: Viclean, viclean, ăsta e cuvântul.

Cozmin Gușă: Ca vulpea, de-aia a fost și poreclit acum 25 de ani așa. Marcel Opriș, fostul șef al STS?

Peter Imre: Aproape nu l-am cunoscut deloc.

Cozmin Gușă: Tot sălăjan. A, nu l-ai cunoscut!

Peter Imre: Nu, nu, n-am… Mi-aș da cu părerea prostește. 

Cozmin Gușă: Da, nici nu prea se știa că-i sălăjan. Și ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, apropo de Ion Iliescu, pe care tu l-ai apreciat cel mai mult dintre toți liderii politici ai României. Discutăm data viitoare de ce și cum, că tu ai o motivație foarte serioasă și eu o știu. Dar ultimul pe listă este Eduard Hellvig, actualul șef al SRI, sălăjan și el.

Peter Imre:  Cel care a început și până acum din ce văd eu, face ca Serviciul să se schimbe și să devină ceea ce trebuie să devină un serviciu secret modern. În primul și în primul rând, în sfârșit, Serviciul secret începe să fie secret. Că acum trei-patru ani era pe toate posturile de televiziune. Știi că era un banc în timpul lui Ceaușescu când Bulă s-a dus la școală cu cămașa șifonată și învățătoarea l-a întrebat: „Măi Bulă de ce ai cămașa șifonată, de ce nu ți-a calcat-o mă-ta?”. Și Bulă a zis: „Știți cum a fost, tovarășa învățătoare, mama a dat drumul la televizor și la televizor vorbea tovarășul Ceaușescu. A dat drumul la radio, și la radio vorbea tovarășul Ceaușescu. Și i-a fost frică să bage fierul de călcat în priză …”. Așa era și cu SRI, ăsta era orice numai secret nu era până acum câțiva ani. Acum a intrat din nou în cazarmă, începe să se reformeze. Ceea ce văd eu cel puțin, din afară, dar nefiind un cunoscător al Serviciilor secrete văd un om care, și îl cunosc, evident, îl cunosc pe domnul Hellvig, care nu se mai amestecă acolo unde serviciile nu trebuie să se amestece și chiar este secret. Este un Serviciu secret. Respectiv, pentru prima dată după ʼ90 văd un Serviciu care e în schimbare și care este ceea ce mi-aș dori eu într-o țară să fie un serviciu care culege informații și le dă oamenilor politici ca să poată să ia cele mai bune decizii. Mă rog, la acești oameni politici poți să le dai toate informațiile din lume, că oricum n-or să poată să ia, săracii, vreo decizie civilizată. Apropo de asta, era o anecdotă povestită de un bun scriitor român, nu vreau să-i dau numele, și care povestea, atunci când a fost Adam Michnik în România în 1996, i-a povestit acestui prieten al lui, zice: „M-am întâlnit cu vulturul Opoziției voastre, cu Emil Constantinescu”. Și ăsta l-a întrebat: „Ce părere ai?” „Am părerea că puteți să lăsați toate geamurile deschise, ăsta nu zboară. Așa și cu politicienii de astăzi. La ăștia poți să le dai, poți să le lași toate ferestrele deschise că nu zboară nici unul. Câte informații le dai, și cât de mult le-ai spune, cât îi susții, n-o să zboare. Revenind la șeful Serviciul secret actual am o admirație pentru munca lui, și am o admirație mai ales că socrul meu lucrând în acest domeniu o vreme la SIE, știu cât de mare este presiunea pe un om care lucrează în așa ceva. Și ultima frază despre asta: consider un patriotism maxim să-ți asumi o asemenea responsabilitate. Mai ales când ai putea să stai și tu, cum ai spus de Rareș Bogdan, liniștit la Bruxelles, pe 15.000 de euro.

Cozmin Gușă: Nu s-a abținut Peter Imre, dar să știți că-l cunoaște la fel bine pe Rareș Bogdan, ca și pe Eduard Hellvig. Dar bine a făcut că nu s-a abținut.

Foarte interesant. Peter, dragă, vreau să mai refacem această emisiune, cu acordul tău, pe niște aliniamente pe care le cunoști foarte bine. Cel puțin Iliescu și Băsescu vor fi două subiecte, dar, de fapt, prezidențiabilitatea României, pentru că ai fost foarte aproape, în stiluri diferite, de amândoi. Îți mulțumesc mult pentru prezența în emisiune. 

Peter Imre: Îmi primul rând îți mulțumesc foarte frumos. În al doilea rând, îți mulțumesc și pentru ce faci, pentru că, de când te cunosc eu pe tine, de multe ori am fost de acord cu tine. Câteodată n-am fost de acord cu tine, dar totdeauna ai fost în poziții și ai făcut lucruri care au avut un profund iz patriotic. Pentru asta te respect.

De azi, inclusiv emisiunea asta și tot ce se vorbește, inclusiv când se dă Meteo, da, de azi, până în 2024 va fi despre noul președinte al României din 2024. Totul este despre alegerile din 2024. Orice vorbești, că vorbești cu Vasile Dâncu, că vorbești cu Gabriela Firea, că vorbești cu cântăreți de muzică de rock sau de muzică lăutărească, totul este despre 2024. Este probabil ultima mare posibilitate a României de a se pune pe harta mondială. Cum vor juca ultimi trei ani va determina foarte, foarte mulți ani și generații de acum încolo. Dacă nu ne păstrăm, Cozmin, valorile de biserică, de familie, de neam, suntem pierduți. Noi nu suntem sfinți, tu cu mine nu suntem sfinți. Dar știm ce e bine și ce e rău și cât de mult suntem la Stânga sau la Dreapta. Și dacă noi aceste valori, românesco-unguresco-ardelești nu le păstrăm, vom fi un trib de testat și de folosit și de francezi, și de toată lumea…

Sursa: cozmingusa.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Ionescu: Așa-zisa moțiune de cenzură este un fâs, au mai jucat...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Iulian Ionescu a analizat scandalul referitor...

Comaroni: Pe lângă fata lui Băsescu, printre notarii penali din escrocheria...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Bogdan Comaroni a dezvăluit detalii șocante...

Petrișor Peiu: Industria tutunului înregistrează cea mai mare creștere a numărului...

Autor: Oana-Medeea Groza Piața muncii din România este în plină ascensiune și asta datorită unei industrii care nu este foarte bine văzută în UE. Industria...

UMBRA LUI COLDEA / Șantajul judecătorilor CCR de către SRI a...

Autor: Ion Spânu După publicarea Motivării CCR în Cazul Șoșoacă, toți analiștii au sărit în capul lui Marcel Ciolacu, acuzîndu-l că ar fi intervenit la...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img