Autor: Oana-Medeea Groza
Istoria ca obiect de studiu și-a pierdut treptat importanța atât pentru elevi și studenți, cât și pentru societate în general, deși este un domeniu absolut necesar oricui pentru o înțelegere și cunoaștere profundă a lumii. În emisiunea „Dincolo de propagandă”, de la Radio Gold FM, profesorul de economie Petrișor Peiu a explicat care sunt motivele ascunse pentru care se pun tunurile pe tot ce înseamnă cultură națională și cultură generală.
Istoria dezvoltă, printre altele, și naționalismul, iar interesul principal al globaliștilor este tocmai dispariția statelor-națiune. Totodată, se evită cu bună știință convergența culturilor în vederea creării unei identități europene, tocmai pentru că la baza acesteia stă creștinismul. În perioada de dezvoltare și consolidare a UE, au existat mai multe tratate care stipulau statutul și valorile acestei entități suprastatale. Petrișor Peiu a dezvăluit că, la un moment dat, în ultimul tratat, s-a renunțat la sintagma „moștenirii creștine comune” în favoarea terminologiei de tipul „moștenire religioasă comună”. Încetul cu încetul se încearcă distrugerea tuturor valorilor și principiilor europene inițiale, normale.
De altfel, nici nu se mai poate vorbi despre o identitate europeană reală, în condițiile în care un procent de 5-7% din locuitorii din UE provin din alte zone religioase și culturale, în special din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord. Aceștia au o cu totul și cu totul altă identitate, atât religioasă, cât și culturală. Acestea sunt pericolele care ne așteaptă dacă nu-i lăsăm pe elevi să învețe cursul normal al istoriei și să studieze materiile care cu adevărat le-ar dezvolta gândirea și le-ar aprofunda cunoștințele, a avertizat Petrișor Peiu. Se creează un sentiment de dezrădăcinare și de neidentificare.
Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.