Autor: Oana-Medeea Groza
Profesorul de economie Petrișor Peiu a explicat, în emisiunea „Raport despre economie”, de la Radio Gold FM, care sunt problemele cele mai grave din sistemul de învățământ din România.
România este pe primul loc în Uniunea Europeană la rata abandonului școlar. 16,6% dintre tinerii între 18 și 24 de ani din România au părăsit școala în timpul sau imediat după ciclul secundar (școala generală) sau nu au fost la nicio formă de pregătire profesională la locul de muncă în ultima lună. Acest fapt are consecințe grave, inclusiv înapoierea tehnologică. O bună parte dintre acești tineri care nu și-au definitivat studiile în mod corespunzător nu-și vor pune niciodată problema să folosească tehnologii software la locul de muncă sau să se angajeze măcar într-o companie care utilizează astfel de tehnologii. Tot în baza acestui indicator al abandonului școlar s-ar putea explica și procentajul mare, de peste 40%, de tineri români care nu trec testele PISA.
Rata abandonului școlar în România în 2023 este aceeași ca în 2013. Așadar, timp de 10 ani, România nu a înregistrat niciun progres la acest capitol. În acest deceniu, președinte a fost profesorul de fizică (neamț) Klaus Werner Iohannis. Acesta a venit la putere cu programul „România Educată” și a promis că una dintre prioritățile mandatului său va fi tocmai sistemul de învățământ, creșterea gradului de educație a populației din țară. Menținerea ratei abandonului școlar în România demonstrează clar și fără echivoc eșecul lamentabil al programului „România Educată” asumat de președintele Klaus Iohannis. Și la ponderea cetățenilor cu studii superioare suntem tot pe ultimul loc în UE. Acestea sunt efectele dezastruosului mandat al lui Klaus Iohannis, în care acesta și-a asumat un singur proiect de amploare, „România Educată”, un eșec total, la fel ca statul sub conducerea sa.
Un alt indicator care ar trebui să ne dea fiori legat de educația din România este cel care ne arată că aproape 30% dintre tinerii români din mediul rural se încadrează în categoria celor care abandonează școala înainte de vreme. Practic, mediul rural a fost pus la pământ complet, pentru că aproximativ 30-40% din populația țării trăiește în mediul rural. Asta arată o dramă națională! Din 2007 încoace România, a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE. Din 1990 și până în prezent, România s-a aflat pe locul 2 ca ritm de creștere, după Republica Cehă. Resurse au existat, dar, din păcate, nu a existat un interes pentru elevarea tinerilor din mediul rural, diminuându-li-se considerabil șansele de a se dezvolta în viață. „Există o discrepanță mult prea mare între București și alte orașe mari și zona rurală, de oameni părăsiți, fără șanse în viață, care nici măcar nu pot să facă suficientă școală”, a avertizat Petrișor Peiu.
Jumătate din PIB-ul României se face în 7 orașe și în jurul lor: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova, Constanța. Restul României este condamnată la subdezvoltare, România având și cea mai mare rată a populației aflată în risc de sărăcie și de deprivare socială și materială. Toate aceste discrepanțe ne vor costa. România are o rată foarte mică de participare la piața muncii: dintre românii cu vârstă de muncă, doar 68% lucrează. De vină sunt și guvernanții, dar și adulții din jurul tinerilor care aleg această cale a pierzaniei.
Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.