Autor: Oana-Medeea Groza
România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată a sărăciei (1 din 5 români trăiește sub pragul de sărăcie). Un alt record negativ pe care îl bifează România este ponderea cea mai mare (32%) a cetățenilor care se află în prag de sărăcie și de excluziune socială. În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, profesorul de economie Petrișor Peiu a vorbit despre problema extrem de gravă a sărăciei extreme din România și despre indiferența sau chiar inacțiunea clasei politice.
Statisticile demonstrează că primele trei regiuni din Europa ca rată a sărăciei sunt din România. Regiunea cu cea mai mare rată a sărăciei din UE este sud-estul României, fiind cuprinse aici următoarele județe: Constanța, Tulcea, Buzău, Brăila, Vrancea și Galați. Pe locul doi se clasează regiunea de sud-vest a României, cu județele: Dolj, Gorj, Mehedinți, Vâlcea și Olt. Pe al treilea loc în clasament este regiunea Munteniei: Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman. În București și Ilfov se înregistrează o rată a sărăciei de doar 11%, spre comparație cu procentul de peste 24% înregistrat în regiunile anterior menționate și clasate pe locul 3. În toate județele din sud-estul României, unde s-a înregistrat cea mai mare rată a sărăciei, suma voturilor pentru PSD-PNL trece de 75%. În Oltenia, în niciun județ PSD nu a luat sub 50% la alegerile din iunie. Iar în Muntenia, voturile PSD+PNL nu au scăzut sub 75%. Din punct de vedere statistic, pare să existe o legătură între rata crescută de sărăcie și partidele politice preferate de cetățenii care populează județele vizate de studiu. Este paradoxal faptul că românii din regiunile amintite, deși săraci, continuă să voteze partidele politice care s-au rotit la guvernare în ultimele peste 3 decenii și, deci, responsabile de neajunsurile cetățenilor.
Principala cauză a sărăciei este situația precară a educației. S-a demonstrat că educația cel mai puțin performantă în România se face în județele din Muntenia, Oltenia și din sud-estul țării. O altă cauză a sărăciei este reprezentată de faptul că piața muncii este extrem de restrânsă (2/3 din românii cu drept de muncă lucrează). România are și cea mai mare pondere a tinerilor care nu sunt înscriși la școală, nu urmează cursuri de formare și pregătire, și nici nu sunt angajați. În România, rata mare a sărăciei este rezultatul eșecului politicilor guvernamentale. În România nu există o politică de combatere a sărăciei! O astfel de strategie este prioritară în UE. România are, în continuare, a doua cea mai mică avuție financiară per adult din UE, deși performanța economică a crescut. Guvernul din România evită modelul occidental, nu are un plan pentru combaterea sărăciei și pare să se ghideze după Italia și Grecia, țări mediteraneene cu „performanțe” negative la acest capitol.
Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.
Romania urmeaza politicile economice stupide ale UE si UK, trasate de WEF, cu rezultate “spectaculoase”. Cat de curand vom raporta cu mandrie ca vom avea fix nimic si vom fi fericiti!