16.1 C
București
miercuri, septembrie 18, 2024
16.1 C
București
miercuri, septembrie 18, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăGold FMPETRU ROMOȘAN: Conform semnalelor din dialogul Biden-Puțin, Ucraina nu scapă de dezintegrare,...
Data publicării: iunie 19, 2021 18:17

PETRU ROMOȘAN: Conform semnalelor din dialogul Biden-Puțin, Ucraina nu scapă de dezintegrare, iar România a devenit irelevantă, deci maximum vulnerabilă!

Data publicării: iunie 19, 2021 18:17

DISTRIBUIE:

(discuția cu Cozmin Gușă la CE-I ÎN GUȘĂ, ȘI-N CĂPUȘĂ!, la GOLD FM)

Cozmin Gușă: Capitolul Ucraina care a înfierbântat foarte mult regiunea și tensiunile între Putin și Biden, în acel context l-a făcut Biden criminal pe Putin, în contextul creșterii tensiunilor din Ucraina, pe care tu le-ai studiat foarte bine, am și citat, am și publicat la Solid News, dar și în altă parte au fost publicate, și de unde Statele Unite s-au retras într-un mod rușinos. Crezi că Ucraina va fi un capitol important al discuțiilor și că acest lucru se va implementa în mod vizibil în următoare perioadă? 

Petru Romoșan: Ucraina poate deveni oricând monedă de schimb în discuțiile dintre SUA și Rusia într-adevăr, nu de alta dar totuși, s-o spun de-a dreptul chiar dacă sună dur, e o țară rusească, totuși. Acolo majoritatea vorbesc rusește, peste 50% sunt ruși, Kievul e leagănul civilizației rusești. 

Cozmin Gușă: Sigur, Rusia albă.

Petru Romoșan: Deci comedia cu președintele actual, care a trecut dintr-o telenovelă în care juca rolul de președinte, direct în postul real de președinte, nu cred că poate continua foarte mult, e prea slab, totuși. Ce e interesant e că oamenii care au făcut Maidanul în 2014, Victoria Nuland și Anthony Blinken, sunt din nou la manete. De altfel, actuala guvernare a lui Biden se spune că e condusă de un birou politic care îl are șef pe Barack Obama, de aici vine, probabil și revoluția rasialistă, că totuși Barack Obama e un om de culoare, și instigarea asta împotriva omului alb, al suprematismului, e  foarte bizară. 

Cozmin Gușă: Am ajuns la un suprematism negru, ușor, ușor. Adică suprematismul alb e o invenție pentru țări europene, spre exemplu, nu există.

UCRAINA E O MONEDĂ DE SCHIMB ÎNTRE SUA ȘI RUSIA, ȘI ARE ȘANSE MARI SĂ FIE DEZMEMBRATĂ.

Petru Romoșan: A trecut și în Franța, în Franța și în Anglia au trecut teoriile astea absurde și fac ravagii și acolo. În Franța mai ales datorită comunității islamice care a fost foarte atacată absurd de către noua guvernare și care a devenit foarte periculoasă pentru Franța din cauza asta. Ea exista și acum 10-15 ani, sigur că s-a înmulțit mult prin noile migrări care sunt mult mai puțin vorbite și sunt mult mai mulți decât se vorbește, care au ajuns acolo, în mod ilegal, evident. 

Acum în ceea ce privește Ucraina. Ucraina la ora asta a devenit un spațiu de antrenament pentru NATO. Anul ăsta sunt programate șapte manevre militare majore ale NATO în Ucraina, șapte, adică tot anul e chestia asta. A devenit un loc de antrenament pentru NATO, adică pentru America la urma urmei. Și chestia asta este chiar la granița Rusiei. Nu poți discuta tu America cu Rusia, și să vrei să-l hotărăști pe Putin să vină de partea ta, împotriva Chinei, când tu ți-ai dus armatele la granița cu Rusia. În plus, acum două-trei zile s-a făcut un nou împrumut, chiar un ajutor dat de SUA de 150 de milioane pentru înarmarea Ucrainei. E absurd să crezi că rușii uită ce-au trăit cu americanii în ultimii 30 de ani, în ultimii 70 de ani și că parteneriatul lor, mai comunist așa, cu China, nu ar fi mai solid și nu poate continua. Adică ideile astea greșite vin de la propagandiștii americano-ruși care există în România, de exemplu, câțiva, foarte puternici, unii sunt și prietenii noștri, care ne lasă să credem că Rusia e atât de fraieră să facă ce vrea America. Nu, Rusia își urmărește interesele. Ce-a vrut America? America a vrut în anii ʼ90, când Rusia era sub Elțîn, să ajungă la resursele rusești, și a ajuns într-o foarte mare măsură, dar n-a ajuns să preia cu totul Rusia, și a pierdut-o la un moment dat. Începând cu venirea lui Putin la putere în 2000 parcă, SUA au pierdut Rusia. Și între timp, Rusia s-a înarmat teribil, din gaz, din petrol. A băgat foarte multe resurse în înarmarea asta și-n arme. Iar cercetarea militară rusească e foarte competitivă.

Cozmin Gușă: Deci în consecință, tu spui că Ucraina este un punct foarte important pe agenda lui Putin pe care va încerca să impună condițiile lui?

Petru Romoșan: Nu neapărat, și nu imediat. În imediat el spune că dacă vă băgați cu NATO în Ucraina eu mă bag cu armata, asta va spune. Adică asta nu se poate, asta e linia roșie, a spus-o Lavrov pe asta, a spus-o și Putin. Dar e clar că în anii următori Ucraina poate fi o monedă de schimb. Șansele ei de a rămâne ca stat ca acum sunt foarte mici, după părerea mea. 

Cozmin Gușă: Foarte interesant și acest aspect și despre el s-a discutat dar vom mai discuta în continuare.

ROMÂNIA ESTE NEINTERESANTĂ ÎN DISCUȚIILE RUSO-AMERICANE, DEOCAMDATĂ SUNTEM FOLOSIȚI AȘA CUM NE-AU FOLOSIT ȘI ROMANII LUI TRAIAN, CARE VENISERĂ SĂ NE IA AURUL, NU SĂ NE-NVEȚE LATINA.

Petru Romoșan: Sunt trei state care așteaptă oricând să-și recupereze teritoriile și cetățenii: Polonia, Ungaria și România. România major.

Cozmin Gușă: Vorbim despre Bucovina și Bugeac, treburile pe care noi nu le-am mai evocat ca politică statală de atâta timp. 

Petru Romoșan: Aș spune mult mai sensibil: abia în momentul în care se va rezolva problema cu nordul Bucovinei, cu Maramureșul istoric și cu Bugeacul, abia atunci se poate rezolva și problema Basarabiei. Deci pentru noi lucru ăsta e foarte important. Faptul că avem o guvernare care e completamente nepatriotică, nenațională, complet colonială, satrapică, nu înseamnă nimica. Interesele statului român și ale românilor sunt aceleași pe termen lung, nu se schimbă pentru că avem numai conducători proști astăzi. 

Cozmin Gușă: Ai vorbit despre România și a venit rândul acum, în final, să o analizăm puțin, mai ales c-a făcut vâlvă o poză pe care ți-am trimis-o azi dimineață, apropo de mâna lui Biden pusă pe umărul lui Mircea Geoană. Ea sigur sugerează multora niște lucruri. Mie, care văd în perspectiva lui 2024 și a declinului puterii americane, mai ales în regiunea noastră, nu îmi spune foarte multe, dar nu vreau să comentăm această poză. Vreau să spun dacă scutul și dispozitivele militare NATO desfășurate pe teritoriul României, care au deranjat atâta vreme Rusia, bănuiești că vor fi pe Agenda discuțiilor pentru că altfel România nu are nici un rol de a fi pe Agendă, a devenit irelevantă, din păcate. 

Petru Romoșan: Nu cred, nu cred că România și Bulgaria interesează la ora asta Rusia, nu cred că sunt mari probleme cu toate bazele de aici, iar noi cred că deocamdată avem interesul să ne respectăm angajamentele față de partenerul American, fără să ne facem mari iluzii. 

De exemplu, Biden a spus că respectarea punctului 5 al tratatului, cel al muschetarilor, „Toți pentru unul, unul pentru toți”, ar fi sacră această obligație. E atât de sacră încât ea nu s-a pus în aplicare niciodată până astăzi. 

Cozmin Gușă: Zău? Ai studiat asta? N-a fost niciodată pus în aplicare punctul ăsta 5?

Petru Romoșan: Să vină cineva să-mi spună când s-a pus în aplicare, nu s-a pus, e numai propagandă toată chestia asta. Propagandă goală. 

Cozmin Gușă: Asta e iarăși senzațională, deci ar fi o procedură de marketing geopolitic, pe care nu am analizat-o profund până acuma. 

Petru Romoșan: Procedură realizată de niște oameni foarte deștepți, foarte competenți, care știu ce să vândă, vând fum, și vând fum la prețuri foarte mari. Chiar și  venirea americanilor în România seamănă cu venirea romanilor lui Traian, dar împotriva patriotismelor, Traian n-a venit să ne învețe limba latină, a venit să ia aurul din Munții Apuseni, totuși, nu? Că nu prea avea aur la Roma. 

Cozmin Gușă: Și Soros a venit să ia aurul din Munții Apuseni dacă îți aduci aminte, apropo de venirea americanilor. Că americanii veniți în România sunt de sorginte Soros. 

Petru Romoșan: Nu trebuie să ne facem mari iluzii în asta, să-i ascultăm cu simpatie. Pe de altă parte am semnat niște acte, am cedat suveranitate, evident, ce să facem trebuie să respectăm angajamentele. În schimb, îl ascultam ieri pe prietenul nostru Sorin Roșca Stănescu în legătură cu Justiția, cu degradarea Justiției, cu ce ne face Monica Macovei, cu ce ne face Kövesi. Eu nu sunt de aceeași părere. Eu cred că el a greșit într-un punct important acela că legile UE sunt deasupra legilor naționale. Și dacă UE crede că noi nu avem nevoie de Curte Constituțională pentru că ea e comunistă, pentru că ea e PSD-istă, pentru că ea e nu știu cum și nu e Soroș-istă suficient, atunci nu mai e bună și trebuie să dispară pentru că noi am acceptat asta. Trebuie să rămânem în realitate. Degeaba facem pamflete, degeaba scriem patetic…

Cozmin Gușă: Degeaba tot miorlăim sau facem chestii lacrimogene.

Petru Romoșan: Că nu ne ajută la nimic chestia asta. Dimpotrivă, trebuia pus accentul că noi ar trebui să discutăm serios dacă mai suntem interesați să facem parte din UE, în aceste condiții. Eu personal, cred că nu. Și personal cred că Mugur Isărescu, când discută cu lejeritate despre intrarea noastră în euro, ne mai face o boroboață importantă și poate cu asta ar fi prea mult deja la câte a făcut în 30 de ani. El oricum n-a lucrat niciodată pentru România, nu a fost angajat de România. 

Cozmin Gușă: Ai dat niște sentințe senzaționale acum pe final, de-aia nici nu te-am întrerupt. Aș spune că cel puțin la capitolul românesc, concluzia lui Petru Romoșan a fost Le jeux sont faits, rien ne va plus, ca să vorbim în franceza pe care tu o cunoști foarte bine, e nativă, practic ai trăit acolo 10 ani. 

Petru Romoșan îți mulțumesc foarte mult pentru excepționalele informații și analize pe care le-ai adus în această emisiune, îți mulțumesc și în numele ascultătorilor Gold FM.

1 COMENTARIU

  1. Na povesteste despre cum stam in politica mare un poet sau scriitor, iubitor de frumos, asa cum scrie la activenews despre domnul Romosan . Ce studii de specialitate sau ce functii a ocupat domnia sa de ii confera statutul de analist al politicii mari, nu stiu, dar stiu ca am pierdut cateva minute bune citind… nimic.

    Am gasist totusi ceva bun. Cand oricine isi da cu pararea despre orice, si nu e deranjat de securitate, e de bine, inseamna ca inca mai e democratie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Georgia, țara ortodoxă ce dă o mare lecție României! A adoptat...

Parlamentul Georgiei a adoptat marţi în ultimă lectură legea asupra „valorilor familiale şi protecţiei minorilor”, criticată de Uniunea Europeană şi de activişti drept un...

Tia Șerbănescu, ”Revista 22”: Nici un candidat nu ar trebui să...

Autor: Tia Șerbănescu Oricum îi expira mandatul dar când o iei înaintea expirării și demisionezi câștigi un breaking news. Sigur unii se întreabă pe ce...

Ministerul Educației discriminează elevii – lovitură pentru diaspora

Autor: Oana-Medeea Groza Iosefina Pascal a prezentat o situație gravă, prin care Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, a ajuns să discrimineze elevii. Zeci de...

Regele gafelor, Mircea Geoană, a strâns zeci de mii de semnături...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea sa de la Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a inventariat gafele candidatului independent la prezidențiale, Mircea Geoană, dar și strategiile...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img