Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, activistul Aurelian Popa a analizat decizia din justiție ce i-a dat câștig de cauză în fața statului român/Raed Arafat, după măsurile aberante dictate în pandemie, arătând care sunt implicațiile pentru restul cetățenilor ce-au fost penalizați/amendați.
După luni întregi de restricții abuzive îndreptate împotriva drepturilor și libertăților cetățenești, apogeul a fost atins în decembrie 2021, atunci când s-a dat Hotărârea Guvernamentală ce viza prelungirea stării de alertă, dar și adăugarea unor noi constrângeri impuse cetățenilor. Printre acestea s-a numărat și condiționarea libertății de a merge în spații publice în funcție de 3 criterii: dacă un cetățean a trecut prin boală, dar nu la mai mult de 180 de zile, dacă era testat, dar nu la mai mult de 2 zile de la efectuarea testului PCR, sau dacă era vaccinat.
Tot în decembrie 2021 a avut loc și un amplu protest, încheiat cu pătrunderea protestatarilor în curtea Senatului, cu acordul jandarmilor. La protest s-au dat sute de amenzi atât pe Legea 55, cât și pe Legea 60. Pașii corecți de urmat în momentul amendării ar fi fost solicitarea unei ordonanțe prezidențiale și demararea acțiunilor de suspendare a HG-ului, pași pe care activistul Aurelian Popa i-a urmat. Aurelian Popa a cerut și anularea integrală a HG 1242.
Decizia ICCJ din 13 iulie 2023 a dat câștig de cauză motivării date de către judecătorul Jabre, marcând un moment fără precedent și transformându-l pe activistul Aurelian Popa în primul cetățean român care a obținut o decizie definitivă de anulare integrală a unui HG din timpul stării de alertă. Începând cu 9 decembrie 2021, toate abuzurile săvârșite sub umbrela stării de alertă sunt ilegale. Toate abuzurile pot fi semnalate instanțelor de către fiecare cetățean în parte și se pot cere despăgubiri sau anulări. Decizia ICCJ va fi trecută în Monitorul Oficial datorită insistențelor și acțiunilor hotărâte și neobosite ale lui Aurelian Popa, realizate cu sprijinul avocatei Elena Ciuchi.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență este un organism fantomă, iar departamentul de Apărare a Constituției din cadrul Serviciului Român de Informații ar trebui să se sesizeze și să acționeze împotriva oricărui abuz care încalcă drepturile și libertățile prevăzute în Constituția României.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro