Invitat în emisiunea „Ce-i în gușă, și-n căpușă”, realizată de Cozmin Gușă la Gold FM, medicul prof. Dr. Dorel Săndesc, specialist de Terapie Intensivă la Spitalul Județean Timișoara, a făcut o radiografie a anului de pandemie și a tutoror stărilor prin care a trecut personalul medical.
„La început, ne-a fost o teamă teribilă. Apoi, spre mirarea tuturor, un studiu pe care l-am realizat printre cadrele medicale a relevat faptul că pandemia a scăzut nivelul orgoliilor și cinismului și a crescut sentimentul solidarității”, a mărturisit medicul timișorean.
Referindu-se la efectele pandemiei asupra corpului medical, Dorel Săndesc a menționat „impactul teribil al deznodământului cazurilor grave de COVID-19”: „În timp, a apărut printre medici o stare de epuizare extraordinară, un burnout după toate regulile care definesc acest sindrom. De asemenea, resimțim dramatismul suferinței celor care mor. Nu vom ieși din pandemie așa cum am fost, dar nu avem altă cale decât de a merge înainte”, a spus prof. dr. Dorel Săndesc, la Gold FM, adăugând că a participat la numeroase campanii prin care voluntarii din domeniul sănătății au promovat vaccinarea în rândul populației din sate și comune.
În legătură cu tarele sistemului sanitar din România, prof. dr. Dorel Săndesc a menționat faptul că niciunul dintre guvernele post-decembriste „nu au săltat România de pe ultimul loc în Europa la alocările pentru sănătate”.
Pe de altă parte, pacienții români resimt deficitul de comunicare cu personalul medical, aspect foarte important în sistemele medicale din Occident. „Comunicarea cu pacienții trebuie introdusă în curiculele rezidenților”, a spus prof. dr. Dorel Săndesc, la Gold FM.