Cîțu, partenerul de afaceri al “famigliei Gorghiu-Isar”, nu va mai fi prim-ministru, așa cum chiar el a propus pentru perdantul competiției din PNL. Orban, pe urmele lui Adrian Năstase, conform cutumei fatale pentru președinții CDep.
Autor: Cozmin Gușă
De la începutul campaniei interne din PNL am semnalat ciudățenia duratei exagerat de mari a acesteia, de 4 luni, fapt care mi-a sugerat că e vorba despre un joc mai mare decât simplista competiție Orban-Cîțu. LuCOVID este deja uzat major, iar Cîțu va fi chiar mai uzat și nepopular în condițiile unei guvernări aiuristice, și-n plus, nici unul dintre cei doi nu are charisma și priceperea coagulării șifonatului PNL.
În discuția de luni de la GOLD FM cu Adriana Săftoiu, insistând eu asupra posibilității unui al treilea candidat, aceasta a evocat apariția unei lebede negre, respectiv a unui candidat ce să rezolve mai bine avatarurile liberale expuse mai sus. Acest lucru ar explica și durata exagerată a campaniei interne, menită de fapt să asigure intervalul necesar pentru desfășurările de trupe ce-ar genera în mod firesc invalidarea lui Orban și Cîțu. Cine-ar putea fi deci Lebăda Neagră? Pentru moment, l-am identificat pe Dan Motreanu, un ardelean de 50 de ani, membru PNL din 1990, absolvent de Master în Științe Politice la Babeș-Bolyai, dar și al Colegiului Național de Apărare (necesar!), fost ministru al Agriculturii în Guvernul Tăriceanu (când a obținut portofoliul învingându-l la votul intern chiar pe Orban), simpatizat de membri PNL și aflat într-o relație cordială cu Iohannis, dar și cu ceilalți “makeri” din jocul de putere liberal. Doar ce-am enumerat aici, și pare suficient pentru ca o candidatură a sa să le poată pune în umbră pe cele ale lui Orban și Cîțu.
Am zic că e doar o profeție, dar ar trebui să prezint pe scurt și scenariul conform căruia s-ar putea ajunge la candidatura și victoria lui Motreanu. Cearta publică între taberele lui Orban și Cîțu, va avea ca rezultat nu doar boțirea imaginii PNL, dar și a prestigiului de viitor președinte al PNL pentru fiecare dintre cei doi. Și-atunci va apărea, la orizontul acestei veri, necesitatea unui unificator/pacificator, care poate fi Motreanu, iar acela poate fi și momentul la care Iohannis o să-și exprime opțiunea sa pentru șefia PNL. În paralel, se vor fi creat deja condițiile în care LuCOVID s-ar putea retrage, negociindu-și (din nou!) rămânerea în funcția de șef al CDep, contra susținerii pentru … Lebăda Neagră. Cîțu ar putea rămâne sau nu în cursă contra lui Motreanu, numai că pierderea previzibilă a competiției îl va așeza și-n postura necesității renunțării la funcția de prim-ministru, perspectivă evocată public chiar de nevolnicul actual premier. În plus, din poza susținătorilor lui Cîțu de pe treptele din Modrogan, la momentul apariției lui Motreanu, vor dispărea cel puțin jumătate dintre ei (printre primii va fi chiar Raluca Turcan, ce are o viteză de reorientare amețitoare).
În baza acestei profeții/raționament, cred că transpar ușor avantajele pentru liberali, care azi sunt maximum dezorientați din pricina slăbiciunii celor doi actuali candidați și a luptei fratricide din interior. La toate acestea mai adăugați și perspectiva ca semnul liberal, desueta săgeată, ar putea fi înlocuit cu mult mai eleganta și prietenoasa … Lebădă Neagră.