Moldovenii au votat 55% împotriva aderării la Uniunea Europeană, potrivit estimărilor după numărarea a aproape optzeci la sută din buletine. Votul e mult mai important pentru Uniunea Europeană, decât pentru Moldova, care nu avea perspective foarte apropiate de intrare și nu ținuse acest referendum decât ca o metodă de pompare electorală a coaliției Maiei Sandu, care nu are mare lucru de oferit decât mirajul Europei.
Dar pentru UE, e o umilință greu de imaginat, să fii refuzată de cea mai săracă populație de pe continent, în cel mai democratic mod cu putință. Poate mai mult și decât respingerea propunerilor de „Constituție a Europei” prin Irlanda, Portugalia și pe unde au mai apucat să se țină referendumuri pe acea temă abandonată, refuzul marchează eșecul total al unei organizații în derivă, care nu oferă decât gargară despre falsa „democrație” cu candidați aleși doar dintre cei docili, aiureli despre energia verde, cultura întruchipată de femeia cu barbă, perspectiva războiului fără noimă, toleranță pentru invadatori și intoleranță față de băștinașii Europei, față de credința și istoria lor.
Sincer, am fost foarte surprins de acest rezultat și chiar am pufnit în râs când am văzut scorul. Mă așteptam ca românii moldoveni să fie la fel de naivi ca noi și încă să se lase fascinați de amăgirea ambalajului colorat al Europei. Dar iată că sunt mai lucizi ca noi. Nu mai „pro-ruși” cum îi vor denigra tribunele oficiale, pentru că după cum au votat la prezidențiale, cu Maia pe primul loc, bănuiesc că ar respinge la fel și o propunere de aderare la Eurasia lui Putin.
Bravo lor, că au ales să respingă un proiect alterat și deja periculos pentru sănătatea națiunilor! De fapt, ce mare brânză avea să le ofere Europa, în afară de posibilitatea de a putea pleca la muncă în Vest? Lucru pe care îl au deja, după ce Băsescu a făcut prostia să dea cetățeniile în loc să fi ținut acest atu pentru a crește atractivitatea ofertei Unirii. Acum, a zburat puiul cu ața…. Cine a vrut, a plecat deja. S-au dus, care în Rusia, care în Vest și s-au lămurit și de unii și de alții, probabil.
Din păcate, mica provincie ruptă din Moldova e neviabilă ca stat și neutralitatea e o variantă doar temporară, chiar dacă respectabilă. La fel ca noi, nici ei nu au ce vota, deși le-au împuiat capul cu peste o duzină de candidați. Păpușica lui Soroș junior, Maia Sandu, a luat 36% deocamdată și va fi în turul doi cu un turc mai înclinat spre Putin, Alexander Stoianoglo. Ce să alegi, când de partea Vestului sunt niște paiațe dispuse să facă orice, inclusiv să intre în război, și de partea Estului sunt niște gangsteri sadea!?
Nu e foarte clar dacă Maia reușește în turul doi să rămână la putere. Dar poporul i-a luat principala jucărie și toată rațiunea de a exista, fără orizontul aderării la UE. Și toată mișcarea unionistă va trebui să abandoneze poezia cu reunirea cu România în Uniunea Europeană, dacă poporul nu vrea asta. Devine complicat inclusiv proiectul Unirii, întrucât se va spune că astfel ar intra în UE și nu s-ar respecta voința populară.
E chiar o situație hilară, dacă e realeasă Maia Sandu. Pentru că e ca și cum poporul i-ar fi zis: avem încredere în tine, dar slăbește-ne cu UE! Ce o să facă ea mai departe? Se va duce în audiență la Putin, dacă alegătorii îi dau un astfel de mandat?
sursă: Reactiunea