În stilul caracteristic, protejatul lui Boc, Iulian Dascălu se crede stăpân peste spaţiul public. Iulius Park a vuit de evenimente în acest an, deşi Primăria Cluj-Napoca a emis autorizaţii de manifestare publică doar pentru trei dintre acestea. Se naște întrebarea: oare primarul Boc nu își dorește decât să bage centrul orașului în moarte clinică sau să-l mute pur și simplu în jurul mall-ului Iulius, unde totul pare să se învârtă în jurul intereselor private? În centrul orașului, pe Eroilor, nu mai sunt decât câteva cafenele răsfirate, semn că antreprenorii locali nu mai au resursele necesare pentru a plăti chiriile exorbitante cerute pentru spaţiile din zona O a orașului. Astfel, centrul Clujului a ajuns un loc steril, trist și lipsit de viață, un peisaj urban în care spiritul viu al orașului pare să se piardă tot mai mult, în timp ce zonele periferice continuă să fie dominate de mall-uri și de o subminare constantă a culturii locale în favoarea intereselor comerciale.
Iulius Park – autorizaţii puţine, evenimente non-stop
În acest peisaj urban tot mai dezolant, reporterii Gazeta de Cluj au trimis o solicitare Primăriei Cluj-Napoca pentru a obține informații despre care dintre evenimentele organizate în Iulius Park au fost autorizate de instituția publică. Aceasta solicitare vine într-un context în care se pune sub semnul întrebării transparența și legalitatea activităților desfășurate pe domeniul public, în condițiile în care doar o mică parte din evenimentele din parcul respectiv beneficiază de aprobare oficială. În solicitarea trimisă Primăriei Cluj-Napoca, reporterii Gazeta de Cluj au adresat următoarele întrebări:
1. Care este numărul solicitărilor de autorizare închiriere a domeniului public din zona Iulius Mall, depuse de Iulius Park?
2. Care sunt evenimentele care s-au autorizat?
Din răspunsul oficial al Primăriei Cluj-Napoca reiese că, deşi în Iulius Park au fost organizate zeci de evenimente în ultima perioadă, doar trei dintre acestea au fost autorizate de către autorităţi.
„În răspuns la solicitarea dumneavoastră nr. 786897/2024 vă comunicăm aprobările de manifestare publică emise de către Primăria municipiului Cluj-Napoca pentru Iulius Mall în locația Iulius Parc:
1 martie – 3 martie 2024 – „Festivalul Mediteranean”;
31 august 2024 – „Wanderlust”;
5 septembrie – 8 septembrie 2024 – “Festival du Bonheur”.
Au fost întocmite 3 abonamente de ocupare a domeniului public de către S.C. IULIUS MALL CLUJ S.R.L. în zona malul lacului Gheorgheni (parte din imobilul înscris în CF nr. 297726, nr. cadastral 297726), cu ocazia desfășurării următoarelor manifestări publice: Festivalul Mediteranean, (1 martie – 3 martie 2024), Wanderlust – clase de yoga, (31 august 2024), Festival du Bonheur, (5 septembrie – 8 septembrie 2024).
Precizăm faptul că abonamentele au fost întocmite cu respectarea amplasamentelor, a suprafețelor și perioadelor comunicate de Serviciul Evenimente publice, în conformitate cu acordul Primarului, în condițiile Legii nr. 60/1991 modificată şi completată de Legea 31/2004”, se arată în raspunsul Primăriei Cluj-Napoca.
Pare că Iulian Dascălu a amanetat spaţiul public, care aparţine tuturor clujenilor, şi l-a transformat în gradina privată a mall-ului Iulius, în condiţiile în care evenimentele – autorizate sau nu – au curs nenîncetat în ultima perioadă.
Primăria pierde, Dascălu câştigă
Terenul pe care Iulian Dascălu a construit Iulius Parc este deținut în proporție de 84% de hotelul Univers T, aflat sub administrația Consiliului Județean Cluj, iar restul de 16% aparține Primăriei Cluj-Napoca și se referă la o fâșie de aproximativ 1-2 metri din jurul lacului. La acea vreme Dascălu s-a angajat, la semnarea contractului de concesiune, să amenajeze o parte a zonei verzi de lângă lac, aflată în apropierea Iulius Mall, lăsând restul zonei, care nu prezenta interes pentru afacerea sa, în administrarea Primăriei Cluj-Napoca. Deși Dascălu a creat parcul, aceasta nu a fost o acțiune de dragul cetățenilor, ci un serviciu de imagine pentru a compensa favorul Consiliului Județean Cluj, care i-a oferit un teren de 1,4 ha pentru construirea a două clădiri de birouri. În 2014, Iulius Group inaugura prima clădire de birouri din cartierul Gheorgheni, „United Business Center Tower”. Inițial, Dascălu intenționa să construiască două clădiri de birouri, dar a renunțat, motivând că nu vrea să umbrească frumusețea parcului cu o nouă construcție.
Clădirea de 10.000 de metri pătrați a fost închiriată în totalitate înainte de finalizare, iar estimările din 2014 arătau că Iulius Group încasează lunar circa 100.000 de euro, ceea ce înseamnă 1,2 milioane de euro anual. Pe parcursul celor 49 de ani de concesiune, Iulian Dascălu ar urma să obțină aproximativ 58 de milioane de euro din chirii. Conform contractului, Consiliul Județean Cluj trebuie să primească 25% din profitul companiei care va administra clădirea de birouri, dar nu mai puțin de 10.894 de euro pe lună. Această sumă reprezintă 10% din veniturile lunare ale lui Dascălu din închirierea „United Business Center Tower”.
Dascălu a aplicat o strategie similară și în 2006, când a încheiat un contract cu Consiliul Județean Cluj pentru concesionarea unui teren de 6 hectare în cartierul Gheorgheni, teren pe care a fost construit Iulius Mall. Potrivit acelui contract, Dascălu a primit permisiunea de a construi mallul și a fost obligat să plătească CJ 25% din profit, dar nu mai puțin de 45.000 de euro lunar, adică 540.000 de euro anual.
În 2013, Boc declara că „Iulius Parc va fi unul de referinţă pentru Transilvania, fiind un model naţional de parteneriat public-privat şi de implicare în viaţa comunităţii locale”, un parteneriat care i-a adus, în mod cert, mai multe beneficii lui Dascălu, nu Primăriei sau locuitorilor oraşului.
Iulius Park, un magnet pentru afacerile ilegale
În urma unui control din vara anului 2023, polițiștii locali au constatat că Coffee Racer SRL nu deține acord de funcționare pentru activitatea desfășurată la Iconic Garden Iulius Parc, fiind sancționată cu o amendă de 400 lei și suspendarea activității până la obținerea autorizației. Firma a contestat procesul-verbal în instanță, argumentând că descrierea faptei este insuficientă pentru a stabili gravitatea acesteia.
Instanța a respins plângerea, subliniind că firma nu a contestat starea de fapt și nu a prezentat dovezi pentru a contracara sancțiunea. De asemenea, instanța a menționat că Coffee Racer SRL avea obligația de a obține acordul de funcționare înainte de a desfășura activitate comercială, iar sancțiunea aplicată a fost legală. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Coffee Racer SRL a fost înființată în 2011 și este administrată de Cristian Curelariu. Conform ultimelor date financare raportate, Coffee Racer a avut, în anul 2023, o cifră de afaceri de 484 640 lei şi un profit net de 21 586 lei.
Pare că treptat Dascălu va pune stăpânire pe întreg oraşul şi îl va transforma în spaţiul lui personal de joacă. Iulius Park nu este singura încercare a lui Dascălu de amaneta spaţiul public. La fel se întâmplă şi în cazul controversatului Mall Carbochim, unde printre numeroasele probleme ale proiectului, aproape 1 kilometru de mal al Someșului va fi excavat la o adâncime de peste 12 metri și apoi betonat pentru a facilita construcţia parcării.Alte consecinţe ar fi construirea celor 2 rampe auto de acces în parking pe malul Someșului, care nu se potriviesc cu discursul oficial despre culoarul de mobilitate sustenabilă de-a lungul malului Someşului şi, totodată, construirea unei rampe de acces în parcarea privată pe spaţiul public care e doar unul dintre multele cazuri de privatizare acerbă a spaţiului public, în care Dascălu are o experientă vastă, că doar şi Iulius Mall a fost construit peste Parcul Est, care repreniztă un spaţiu public verde al oraşului pe care marele dezvoltator şi l-a însuşit.
sursă: gazetadecluj.ro