Autor: Oana-Medeea Groza
Regionalizarea României și oportunitatea supravegherii video a elevilor în școli au fost temele aduse în atenția publicului de către jurnalista Iosefina Pascal în cea mai recentă ediție a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM.
Reorganizarea administrativă a României
A reapărut în spațiul public discuția despre regionalizarea României, subiectul nefiind unul nou. Aceasta este o temă de campanie, similară celei cu referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari, care a mai apărut înainte de campaniile electorale în trecut, dar niciodată nu s-a rezolvat nimic. Motivațiile unei astfel de măsuri ar fi debirocratizarea, reducerea cheltuielilor bugetare și atragerea de fonduri europene în mod unitar. Teoretic, aceste lucruri nu sună deloc rău; reducerea schemei de funcționari la nivel local și chiar în Parlament ar duce la reducerea birocrației și la reducerea efortului bugetar.
Procesul de regionalizare ar aduce însă câteva probleme destul de mari, ar dura destul de mult timp, poate câțiva ani, și s-ar lovi de revolta baronilor locali care s-ar trezi deconectați de la cașcavalul bugetar.
„Cea mai mare problemă în cazul regionalizării cred că ar fi situația din Transilvania, mai precis din ținutul secuiesc. Acolo va exista o discrepanță și mai mare decât există acum din motive politice, acestea fiind zone în care deja au loc tot felul provocări la conflicte interetnice. Eu cred că regionalizarea este doar o marotă electorală, având în vedere că la guvernare sunt PNL + PSD = LOVE, iar ăștia au și majoritatea primarilor și membrilor consiliilor locale din teritoriu”, a punctat Iosefina Pascal.
Monitorizarea audio-video în școli.
În această dimineață au avut loc dezbateri în comisiile parlamentare pe legile educației la care a participat și ministrul educației, Ligia Deca. Dezbaterile au fost însă suspendate din cauza unor neînțelegeri pe anumite prevederi legale și pentru analizarea unor amendamente depuse de cei de la USR. Rămâne, însă, prevederea exmatriculării elevilor care comit violențe în școală, care comit fapte antisociale și ilegale, urmând a se reglementa asigurarea accesului acestora la educație, acesta fiind un drept constituțional. În spațiul public s-a avansat soluția înființării școlilor speciale, pe modelul școlilor de corecție, unde să poată fi educați elevii violenți, dar aici va trebui o delimitare strictă în funcție de vârsta elevului și încadrarea legală a faptei comise.
Pornind de la violența în școli, s-a discutat oportunitatea monitorizării audio-video permanente în timpul cursurilor. Acest sistem a funcționat într-o anumită perioadă în anii trecuți la examenele de bacalaureat. Dar această măsură ridică mai multe probleme, deoarece s-a pus în discuție acceptul majorității părinților pentru a fi implementată, dar și faptul că orele de clasă la multe materii au loc în locații diferite. Există opinii conform cărora un astfel de sistem de supraveghere, pe lângă încălcarea intimității copiilor, indivizilor, nici nu ar putea să dea rezultatele scontate și ar fi și foarte greu de implementat în toate instituțiile de învățământ. În prezent orice persoană are un telefon mobil cu care poate filma și s-a dovedit că majoritatea pozelor sau videoclipurilor cu fapte de violență din școli au fost făcute chiar de către elevi. În plus, întotdeauna în cazul acestor incidente nedorite există martori oculari.
„Nu prea găsesc o motivație solidă și nu cred că această reglementare va rezolva această problema, așa cum nu a rezolvat în trecut nici problemele de la bacalaureat. Sunt curioasă și rămâne de văzut ce părere au oamenii, părinții, bunicii despre această măsură și relevanța sau impactul ei asupra acestui flagel al violenței în școli”, a încheiat jurnalista.
Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro