17.2 C
București
duminică, mai 19, 2024
17.2 C
București
duminică, mai 19, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăExterneRenașterea spionajului rus. Cum războiul din Ucraina a schimbat jocul pentru agenții...

Renașterea spionajului rus. Cum războiul din Ucraina a schimbat jocul pentru agenții de la Kremlin—și pentru rivalii lor vestici

-

DISTRIBUIE:

În aprilie 2023, un cetățean rus proeminent, suspectat de legături cu serviciile de informații rusești, a reușit o evadare impresionantă din mâinile autorităților italiene. Artem Uss, om de afaceri rus și fiul unui fost guvernator rus, a fost reținut la Milano cu câteva luni în urmă, sub acuzația de contrabandă cu tehnologie militară sensibilă a SUA în Rusia. Potrivit unui rechizitoriu emis de un tribunal federal din Brooklyn, New York, în octombrie 2022, Uss a traficat ilegal semiconductorii necesari pentru a construi rachete balistice și o varietate de alte arme, dintre care unele au fost folosite în războiul din Ucraina. Dar în timp ce Uss aștepta extrădarea în Statele Unite, el a fost extras din Italia cu ajutorul unei bande criminale sârbe și s-a întors în Rusia.

Evadarea, care a fost raportată în The Wall Street Journal în primăvara anului trecut, a fost doar un prim episod dintr-o serie de incidente recente care sugerează cât de mult s-au regrupat forțele de informații din Rusia de la începutul războiului din Ucraina. În primăvara anului 2022, în lunile de după ce președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia, agențiile de informații rusești păreau dezorientate și confuze. Una câte una, ţările europene au dat afară diplomaţi din Rusia; conform unei estimări britanice, aproximativ 600 de oficiali ruşi au fost expulzaţi din Europa, dintre care probabil 400 erau consideraţi spioni. Serviciul de securitate internă al FSB, RusiaTechers, a judecat greșit tipul de rezistență cu care se vor confrunta forțele ruse în Ucraina, presupunând că Rusia ar putea lua rapid Kievul. Acest lucru a contribuit la performanța umilitoare a Rusiei.

Acum, rețeaua de informații străine din Rusia pare să se întoarcă cu o răzbunare. Și devine din ce în ce mai inventivă, bazându-se din ce în ce mai mult pe cetățenii străini – cum ar fi banda sârbă care l-a ajutat pe Uss, de exemplu— să o sprijine în efortul de a depăși restricțiile asupra rușilor. Înainte de război, agențiile de informații occidentale s-au ocupat în cea mai mare parte de operațiunile rusești efectuate de cetățeni ruși. Nu mai este cazul. Astăzi, activitățile serviciilor de informații rusești se bazează pe o serie de cetățeni străini, și acestea includ nu numai spionajul Occidentului și urmărirea transporturilor de arme către Ucraina, ci și aplicarea unei presiuni crescânde asupra exilaților ruși și a oponenților regimului Putin care au fugit în străinătate de la începutul războiului. Dovezi ale unei astfel de activități apar peste tot din Georgia și Serbia, în țări NATO precum Bulgaria și Polonia. La începutul anului 2023, de exemplu, oficialii britanici au arestat cinci bulgari care au fost acuzați de spionaj pentru Rusia, inclusiv încercând să țină evidența exilaților ruși din Londra.

În același timp, agențiile de spionaj din Rusia par să-și fi schimbat orientarea. Înainte de război, a existat o diviziune a muncii între cele trei servicii principale de informații – SVR (servicii externe), GRU (servicii militare) și FSB (securitatea internă). În trecut, s-a înțeles în general că RVS se concentra în principal pe spionajul politic și industrial și GRU pe probleme militare, în timp ce FSB se concentra în principal pe Rusia însăși, folosind filiala sa străină în principal pentru a efectua operațiuni împotriva rușilor în străinătate și pentru a menține regimurile din țările vecine la putere. Acum, aceste distincții nu mai sunt atât de clare: toate cele trei agenții sunt profund implicate în războiul din Ucraina, și toate cele trei au recrutat în mod activ noi agenți din rândul rușilor recent exilați în străinătate.

Revenirea aparatului de spionaj al Moscovei are implicații semnificative pentru Occident și asupra eforturilor sale de a contracara amestecul rusesc și operațiunile serviciilor rusești. Dacă indicațiile recente sunt corecte, activitățile serviciilor de informații rusești din Europa și din alte părți pot reprezenta o amenințare semnificativ mai mare decât s-a presupus în primele etape ale războiului. În același timp, aceste schimbări oferă o perspectivă asupra regimului lui Putin și asupra măsurii în care reconstruiește din ce în ce mai mult agențiile de spionaj din Rusia, conform modelelor anterioare din deceniile sovietice. Putin nu numai că încearcă să compenseze eșecul sovietic al KGB-ului în confruntarea cu Occidentul la sfârșitul secolului al XX-lea. El încearcă, de asemenea, să restabilească gloria serviciului secret formidabil al lui Stalin, care a avut un succes considerabil împotriva Occidentului în deceniile de la Revoluția Bolșevică până la Al Doilea Război Mondial.

RĂZBOIUL DE O SUTĂ DE ANI
Înainte ca Rusia să înceapă războiul pe scară largă în Ucraina în 2022, serviciile de informații ale țării păreau destul de slabe. Rusia a avut de suferit mult timp din cauza luptelor inter-agenții, precum și din cauza unei defalcări a încrederii între generali, ceea ce a dus la întârzieri și eșecuri semnificative în transmiterea informațiilor de la nivlelul cel mai de jos și până la nivelele superioare. Între timp, operaţiunile serviciilor de informaţii ruseşti au devenit din ce în ce mai cunoscute în principal pentru neglijenţa lor, ca și în cazul otrăvirilor greșite ale fostului ofițer militar rus Serghei Skripal în Regatul Unit în 2018 și ale liderului opoziției Alexei Navalny în 2020. Pe scurt, serviciile de spionaj rusești păreau să fi pierdut o mare parte din strălucirea lor anterioară, o problemă care a izbucnit odată cu subestimarea Ucrainei în planificarea invaziei.

Dar, pe măsură ce războiul din Ucraina a intrat în al doilea an, serviciile de informații rusești s-au regrupat și au găsit scop. În loc să învețe din greșelile lor și să se întrebe de ce nu au reușit să anticipeze rezistența ucraineană în invazia inițială, agențiile au mers mai departe, motivându-se cu ideea că au rezistat unei confruntări cu întregul Occident. Ei nu numai că și-au sporit activitățile în Europa și în țările vecine; FSB și-a intensificat eforturile de a lupta împotriva serviciilor ucrainene pe teritoriul Rusiei. Faptul că Putin nu a făcut nicio schimbare radicală în serviciile de securitate, în ciuda catastrofei din 2022 a fost văzut ca o virtute: încă din anii 1990, a existat o viziune larg împărtășită atât în rândul conducerii serviciilor de informații, cât și în rândul soldaților că orice încercare de revizuire a serviciilor le va slăbi capacitățile.

În spatele acestei intensificări a activității serviciilor, însă, a existat, de asemenea, un obiectiv mai mare: revitalizarea Rusiei în războiul general de informații împotriva Occidentului. Acesta este un război care pentru principalele servicii rusești se întoarce în primii ani ai erei sovietice. Din perspectiva oficialilor serviciilor de informații rusești, războiul din Ucraina a lansat cea de-a treia rundă a unui mare război de spionaj care se desfășoară încă din 1917.
Prima rundă a acestei lupte, în care primii agenți sovietici s-au confruntat în primul rând cu omologii lor britanici, a început la scurt timp după Revoluția Bolșevică. În acel conflict inițial, agenții sovietici au compromis cu succes orice șansă de a instiga rezistența la regimul bolșevic din străinătate. Ei au făcut acest lucru prin efectuarea unei operațiuni masive și de mare succes, sub numele de cod Trust, în care au ademenit emigranți ruși activi politic, precum și spioni britanici, în Uniunea Sovietică să creeze o falsă organizaţie anti-bolşevică. Acești activiști anti-sovietici au fost astfel identificați și uciși. Conflictul a atins apogeul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când spionii ruși s-au infiltrat cu succes în serviciile secrete britanice și, în Statele Unite, au obținut acces la Proiectul Manhattan și au furat secretele bombei atomice. Așadar, oficialii sovietici au crezut că au câștigat prima rundă cu Occidentul.

A doua rundă a războiului de informații nu s-a încheiat însă atât de bine pentru Moscova. În timpul Războiului Rece, KGB-ul nu a reușit să salveze regimul sovietic pe care a jurat să-l protejeze. Apoi, la începutul anilor 1990, agenția a fost aproape distrusă după ce a fost divizată și dezmembrată. Prăbușirea a lăsat cicatrici de durată asupra lui Putin, care a asistat la aceasta în timp ce se lupta să reconstruiască un stat rus care și-a pierdut fosta putere. (Putin a construit în cele din urmă FSB-ul pe fostele fundații ale KGB-ului.)

Acum, odată cu declanșarea unui nou mare conflict cu Occidentul, serviciile de informații din Rusia încearcă să inverseze eșecurile care s-au desfășurat la sfârșitul Războiului Rece. Și simt o nouă oportunitate, văzând războiul din Ucraina ca pe o salvare în a treia rundă a războiului de informații. Sentimentul de continuitate cu predecesorii lor sovietici a luat chiar o formă vizibilă în Rusia: în septembrie, Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe al Rusiei, a inaugurat o nouă statuie a fondatorului poliției secrete sovietice în curtea sediului SVR din Moscova. Iar în noiembrie, FSB a întărit acest mesaj prin sărbătorirea a 100 de ani de OGPU, poliția secretă sovietică, și subliniind rolul OGPU în zdrobirea organizațiilor politice emigrante.

Dar continuitatea merge mult dincolo de celebrarea exploatărilor sovietice timpurii. În perioada premergătoare războiului și de atunci până acum, Putin a folosit foști generali KGB care împărtășesc dorința sa de a răzbuna umilința prăbușirii sovietice. Nikolai Gribin, care în anii 1980 a servit ca șef adjunct al operațiunilor de dezinformare străină la divizia de informații externe a KGB, are un rol principal într-un nou think tank rusesc lansat în 2021, Institutul Național de Cercetare pentru Dezvoltarea Comunicațiilor, care încearcă să modeleze opinia pro-Kremlin în țările din apropierea Rusiei, cu un accent deosebit pe Belarus. (Gribin însuși a scris mai multe rapoarte de cercetare privind opinia publică din Belarus.) În anii 1980, Alexander Mihailov a servit în infama Direcție a Cincea a KGB-ului – ramura care a avut sarcina de a dezrădăcina subversiunea ideologică, inclusiv disidenți, muzicieni, etc, și liderii bisericii—și a desfășurat operațiuni de dezinformare pentru FSB în anii 1990. Din toamna anului 2021, cu câteva luni înainte de invazie, Mikhailov a fost purtătorul de cuvânt neoficial al FSB pentru mass-media rusă, promovând viziunea agenției asupra evenimentelor din Ucraina. După cum descriu serviciile de informații ruse, războiul pune Statele Unite și Europa împotriva Rusiei, ucrainenii servind doar ca marionete ale spionilor lor occidentali.

Putin a ținut un discurs în apropierea sediului FSB din Moscova, iunie 2022
Aleksey Nikolskyi /Sputnik /Kremlin / Reuters

Împreună cu Putin, agențiile de spionaj din Rusia au învățat și câteva lecții importante din războaiele sovietice anterioare. Pentru că a pus Rusia direct împotriva Occidentului, războiul din Ucraina a determinat Kremlinul şi agenţiile sale de spionaj să regândească câteva probleme majore de securitate naţională care nu au fost studiate îndeaproape încă din 1991. De exemplu, a existat problema granițelor Rusiei și dacă acestea ar trebui închise. Kremlinul a decis să nu facă acest lucru, iar asta a adus beneficii serviciilor de informații, care pot folosi noul exod al cetățenilor ruși în Europa și în alte țări vecine pentru a ajuta la compensarea expulzării diplomaților ruși din capitalele europene. Putin și-a propus în mod clar să evite greșelile făcute în timpul Războiului Rece, când sovieticii au restrâns în mod semnificativ mișcarea transfrontalieră a oamenilor, împiedicând serviciile sovietice.

Dar a existat o altă problemă presantă pentru Kremlin: cum să impună disciplina în ranguri. Putin ar fi putut urma abordarea lui Stalin, începând epurări pe scară largă și represiuni în masă. Dar se pare că a aflat că aceste măsuri s-au întors, în cele din urmă, împotriva sovieticilor. Putin înțelege că insuflarea fricii este un instrument util, dar că epurările directe ar afecta agențiile – așa cum s-a întâmplat în anii 1930, când serviciile de informații externe sovietice și-au pierdut cei mai talentați agenți. Astfel, șeful filialei de informații externe a FSB, Serghei Beseda, a fost inițial reținut și i s-a respins dreptul de a comunica după primele zile dezastruoase ale invaziei ucrainene. Dar, după câteva săptămâni, a fost repus în funcţiune, şi epurările mai largi în serviciile de informaţii militare şi FSB, la care mulţi se aşteptau după Yevgeny Prigozhin, şeful companiei paramilitare Wagner, au condus la o revoltă în iunie 2023 care nu s-a materializat niciodată.

În general, Putin a adoptat o abordare flexibilă și pragmatică a serviciilor sale de informații, jonglând între teama (mereu prezentă) de epurări și încurajând agențiile să fie mai inovatoare în ceea ce privește recâștigarea terenului în Occident. Unul dintre rezultate pare să fi fost o creștere notabilă a operațiunilor străine mai ambițioase în ultimul an, inclusiv a presupuselor operațiuni de sabotaj, pe lângă extragerea agentului rus din Italia și intensificarea eforturilor de recrutare în mai multe țări NATO, după cum se poate observa în cazul unui membru al agenţiei de informaţii BND al Germaniei, care a fost arestat în decembrie 2022 sub acuzaţia că ar fi transferat informaţii clasificate guvernului rus și este acum judecat pentru trădare.

SPIONI CA NOI
În organizarea revenirii lor, agențiile de spionaj din Rusia au învățat, de asemenea, o altă lecție importantă din anii sovietici: utilizarea strategică a ideologiei. În anii 1930, Moscova a reușit să câștige mulți occidentali pentru cauza sovietică, țintind argumentele sale spre deficiențele occidentale, mai degrabă decât să promoveze doctrina Marxistă. La acea vreme, agenții sovietici au aflat că nu aveau nevoie să vândă o ideologie comunistă deplină; în schimb, ei ar putea portretiza Uniunea Sovietică ca o alternativă la imperialismul occidental, accentuând dublul standard și ipocrizia Vestului și oferind în contrast un lider care s-a ridicat împotriva puterilor globale. Aceste idei sunt exact ceea ce agențiile rusești pot folosi acum în relația cu potențialii aliați și recruți în Rusia în noul război cu Occidentul.

În timp ce Rusia se pregătește să intre într-un al treilea an de război, agențiile sale de informații știu că Kremlinul îi sprijină și împărtășește paranoia și prejudecățile lor. Această realitate sugerează că serviciile de spionaj pot conta pe protecția Kremlinului. Dar asta nu înseamnă că Putin însuși este mai sigur la putere.

În ultimii 20 de ani, Putin s-a luptat cu provocarea de a-și controla vasta comunitate de securitate și informații, răspândită în enorma Rusie și în străinătate. La începutul anilor 2000, el a distrus conceptul de servicii de spionaj concurente dezvoltat de fostul președinte Boris Elțîn, făcând FSB agenția de top. După anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, Putin a încercat să-și pună forțele de informații în genunchi prin trimiterea mai multor ofițeri de rang mediu la închisoare sub acuzația de corupție. Dar acest lucru nu a dus la un control mai strict al Kremlinului asupra agențiilor. Acum, odată cu războiul din Ucraina, Putin a încercat să evite greșelile trecutului și să-și păstreze forțele de informații loiale. El a reușit, de asemenea, să le facă mai puternice, pentru moment, decât în orice moment anterior războiului.

Dar nu este clar dacă vreuna dintre aceste măsuri i-a îmbunătățit controlul asupra serviciilor. Și până acum, Putin nu a făcut nimic pentru a rezolva problema: nu dorește să repete greșelile lui Stalin de a-și curăța agențiile la scară industrială, dar el înțelege, de asemenea, că, spre deosebire de anii sovietici, când Partidul Comunist a controlat KGB-ul, el are puține alte modalități de a-I ține sub control. Dacă lucrurile au început să meargă prost pentru Rusia în război, această dinamică unilaterală ar putea însemna că spionii lui Putin s-ar putea să nu se grăbească să-l salveze.

sursă: foreignaffairs.com

traducere și adaptare: Oana-Medeea Groza

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Putin și Xi au finalizat schița proiectului Noii Ordini Mondiale (NOM)....

Autor: Daria Gușă Pozele din vizita lui Putin la Beijing, unde el și Xi Jinping au pus în scenă un adevărat spectacol, ni-i arată inclusiv...

Câtă rușine! Pentru magistrați!

Autor: Sorin Roșca Stănescu Este de neimaginat. Un magistrat al României se plânge că indemnizația sa este mai mică decât a unui frizer. Omul se...

Realitatea PLUS face apel la Clubul de Presă și instituțiile de...

Ținând cont de atacurile publice ale lui Cristian Popescu Piedone și ale partidului din spatele său, PUSL, prin  plângeri penale la adresa Realitatea PLUS...

Piedone a atribuit 11 contracte de 1,9 milioane lei în numai...

În 30 aprilie 2024, firma Geca Impex PM a primit de la Primăria Sectorului 5, în mai puțin de 3 ore, 11 contracte în...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img