31.9 C
București
marți, iulie 16, 2024
31.9 C
București
marți, iulie 16, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăEditorialeRezultatele alegerilor legislative din Franța – marele salt în necunoscut

Rezultatele alegerilor legislative din Franța – marele salt în necunoscut

-

DISTRIBUIE:

Autor: Petru Romoșan

Aventura electorală anticipată provocată intempestiv de foarte controversatul președinte Emmanuel Macron, alegeri legislative anticipate, după doi ani, cu trei ani înainte de termen, se apropie de sfârșit. Sau, dimpotrivă, aventura social-politică pentru Franța și pentru UE abia începe?

Duminică seara, pe 7 iulie 2024, vom avea deja configurația noului parlament francez (l’Assemblée Naționale). După ultimele proiecții ale Ifop Fiducial pentru Le Figaro, LCI și Sud Radio, Franța nu va avea totuși o majoritate absolută Rassemblement Național, mișcare etichetată de extremă dreaptă, în fapt o nouă dreaptă populară și națională. Dar în egală măsură nu va rezulta nici o majoritate de stânga, deși teoretic posibilă, cu Noul Front Popular (LCI- Franța Nesupusă, Partidul Socialist, Ecologiștii, Partidul Comunist etc.) împreună cu Blocul macronist Ensemble (Renaissance, MoDem – François Bayrou, Horizons- Edouard Philippe, fost LR, Les Republicains).

Emmanuel Macron a reușit să arunce în aer scena politică franceză. Aparent nici o majoritate stabilă nu va mai fi posibilă. Singura soluție va fi aceea a unui guvern de tehnocrați, greu asimilabil peisajului politic francez. După înțelegerile din această săptămână, între cele două tururi, stânga și macroniștii progresează, dreapta populară și națională nu reușește să obțină o majoritate absolută cu care să parvină la guvernare. Totuși dezastrul reușit de Macron nu e de neglijat. Rassemblement Național avea în parlamentul rezultat din alegerile din 2022 88 de deputați, Rassemblement Național va avea, după proiecții, în noul parlament între 210 și 240 de deputați. Ensemble, blocul macronist, nu va mai obține decât între 95 și 125 de deputați față de cei 250 din parlamentul dizolvat de campionul lor. Coaliția de Stânga, Noul Front Popular, ar obține între 170 și 200 de locuri.

Între cele două tururi, dreapta populară și națională a fost slăbită de reconstituirea unui „front republican” în peste 200 de circumscripții (din 577), unde candidații de stânga de diferite orientări și candidații macroniști sosiți în poziția a treia (minimum de 12,5 % din votanții înscriși) au renunțat unii în favoarea altora. Ipoteza „majorității absolute” condiție fixată de Jordan Bardella pentru a accepta postul de prim ministru devine irealizabilă.

Nici ipoteza unei majorități Stânga + macroniști nu e realizabilă. LFI – Franța Nesupusă, cel mai mare partid din coaliție e un partid al stângii islamice, antisemit, nefrecventabil. A fost acceptat în coaliția stângii doar de conjuctură, pentru a face față pericolului „extremei drepte” reprezentat de Rassemblement Național.

Să recapitulăm. Așa zisa extremă dreaptă își va aproape tripla scorul de la alegerile din 2022. Blocul macronist, cu toate aranjamentele cu stânga și cu stânga extremă, va avea o reprezentare înjumătățită. Coaliția de stânga va reuși un rezultat ceva mai bun decât cel realizat în 2022. Conservatorii Les Republicans vor pierde vreo 20 de locuri pe care Eric Ciotti le-a deplasat spre RN prin alianța sa. Pe scurt Franța devine neguvernabilă. Singura soluție care mai rămâne este demisia lui Emmanuel Macron și organizarea de alegeri prezidențiale anticipate. Ceea ce ni se promite să vedem în anul care urmează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Liderii UE au primit acest mesaj de la Viktor Orbán

Viktor Orbán le-a transmis liderilor UE planul său de reglementare a războiului din Ucraina. Planul de pace al prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán, referitor la reglementarea războiului din...

BREAKING – Donald Trump și-a ales vicepreședintele

Donald Trump a anunţat luni pe platforma sa Truth Social că l-a ales vicepreşedinte pe senatorul din Ohio JD Vance, în cazul în care obţine o...

A venit vremea să suferim…

Autor: Cozmin Gușă Acum peste 2000 de ani, gânditorul grec Tucidide emitea o maximă ce s-a dovedit mereu valabilă: “Cei puternici fac ce pot, iar...

Festivalurile drogangelii de tipul „Beach Please” = Sinuciderea asistată a...

Autor: Andrei Gușă Festivalul Beach Please nu s-a născut din spuma mării. Acesta face parte din marea mișcare occidentală progresistă, care promovează sălbăticia ca civilizație,...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img