Autor: Oana-Medeea Groza
Ciprian Purice a analizat, în emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, realitatea cutremurelor din Turcia-Siria, care sunt datele despre cauze și consecințe, ce teorii senzaționale circulă în analizele prezentate public, dar și situația României în caz de cutremure, cu populația înspăimântată de bâlbele specialiștilor ce susțin ipoteze diferite, prezentând care este adevărul științific și care sunt speculațiile senzaționaliste.
Clasa politică profund coruptă este în stare să pună în pericol populația doar pentru a-și vedea de propriile interese. Principalii vizați de critica analistului Ciprian Purice sunt chiar primarii capitalei, întrucât Bucureștiul ar fi epicentrul unui dezastru de proporții dacă țara va fi lovită de un seism puternic.
Cu toate acestea, Ciprian Purice și-a început analiza într-o manieră ceva mai optimistă, subliniind faptul că, spre deosebire de Turcia, care este situată la intersecția unor plăci tectonice extrem de violente (acolo se înregistrează deplasări de 2 până la 10 metri pe an ale plăcilor tectonice), România stă ceva mai bine la capitolul siguranței construcțiilor și mișcările plăcilor tectonice sunt mult mai în profunzimea straturilor terestre, fiind, din acest considerent, percepute mai puțin.
În Turcia, dar și în România, marea dramă este că nu există un sistem de protecție civilă foarte bine consolidat. Mai mult decât atât, turcii, un popor interesat de știrile din presă și de informațiile prezentate pe tot felul de canale media, au fost avertizați din timp, chiar de către un concetățean, că urmează să aibă loc un seism și că ar trebui evacuate zonele cu risc foarte ridicat. Cu toate acestea, omul de știință a fost ignorat de toată lumea și oficialii au ales să stea cu mâinile în sân, iar astăzi au de suferit tot bieții cetățeni care și-au pierdut casele, familiile sau chiar viața.
O altă greșeală fatală pe care au comis-o turcii este reprezentată de construcțiile inadecvate, nerespectându-se cele mai riguroase condiții în materie de construcție prevăzute în codul construcțiilor. Se pare că existau multiple blocuri cu piloni cu parter nelocuibil, acest etaj convertindu-se în garaj sau loc de agrement pentru locatari. O astfel de structură arhitecturală nu poate fi construită decât într-un spațiu cu risc seismic minim.
Revenind la România, Ciprian Purice este de părere că specialiștii se pierd în detalii și în explicații științifice, efectul fiind îngrozirea populației sau informarea greșită a oamenilor. Este și cazul specialistului Gheorghe Mărmureanu care a declarat zilele trecute că nu există absolut nicio legătură între seismul din Turcia și posibilele cutremure de magnitudine mai mică care s-ar putea resimți în România. Realitatea faptică l-a contrazis, iar Ciprian Purice a explicat că este posibil ca, ulterior mișcărilor foarte violente ale plăcilor tectonice din Turcia, să resimțim în România anumite seisme, însă puterea lor va fi mult mai mică, aproape de neluat în seamă.
Ce s-ar întâmpla în capitală în eventualitatea unui cutremur de proporții?
Ciprian Purice a dezvăluit că simularea unui cutremur de 8 grade pe scara Richter care ar lovi Bucureștiul a urmărit să analizeze scenariul cel mai negru, în condiții limită, însă analistul consideră că în prezent lucrurile stau puțin mai bine. Ciprian Purice a sugerat că ideal ar fi să se facă o campanie de verificare a structurii de rezistență a imobilelor.
Mai îngrijorătoare decât numărul victimelor directe și decât eficiența primei intervenții este situația oamenilor afectați care timp de săptămâni bune nu vor mai avea o locuință, nu vor mai avea unde să mănânce, unde să se spele sau unde să doarmă, nu vor mai avea acces la asistență medicală, asta pentru că România stă ceva mai prost la capitolul gestionării situației post-dezastru, structura de protecție civilă pierzându-și din calitate de 30 de ani încoace.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro