Într-un editorial prezentat la postul tv francez CNews, jurnalistul franco-canadian Mathieu Bock-Côté a analizat controversa electorală recentă din România, sugerând că țara a devenit un „laborator al suspendării democrației” în Europa. Pornind de la anularea neașteptată a primului tur al alegerilor prezidențiale, editorialistul a trasat paralele între acest eveniment și alte momente marcante ale suspiciunilor de “dezinformare” în procesele democratice, precum Brexit-ul sau victoria lui Donald Trump în 2016. Bock-Côté atrage atenția asupra implicațiilor mai largi ale acestei decizii, punând sub sub semnul întrebarii “spiritul democrației” promovat de Uniunea Europeana.
“Când istoria lumii se joacă în Carpați, nu doar din cauza lui Dracula, deși există, într-un fel, o „politică a lui Dracula” acolo. Pe scurt, acum câteva zile au avut loc alegeri în România, iar un candidat surpriză a reușit să ajungă în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Acest candidat a fost acuzat că este pro-rus, că promovează teorii ale conspirației și că este un mistic ortodox. Tipul pare puțin dubios, să fim sinceri. Totuși, a reușit să treacă de primul tur, ceea ce este un fapt incontestabil.
Rezultatul a generat un scandal electoral neașteptat: la Bruxelles, în Europa, peste tot unde există sensibilitate față de orice asociere pro-rusă. Cu doar două zile înainte de turul al doilea, Curtea Constituțională din România a decis să anuleze rezultatele primului tur. Motivul? Se susține că alegerile ar fi fost manipulate de ruși, în special prin intermediul platformei TikTok, care ar fi “favorizat” candidatura “surpriză” a lui Călin Georgescu. Astfel, TikTok a fost considerat principalul responsabil pentru perturbarea rezultatului, iar această justificare a fost folosită pentru a anula scrutinul. Deci, din moment ce TikTok a perturbat rezultatele alegerilor, este legitim să abolim, deci nu numai să neutralizăm, să încadrăm, ci să abolim alegerile care au avut loc.
De ce vreau să închei cu asta? Pentru că ceea ce se întâmplă în Carpați amintește de ceea ce se întâmplă peste tot din 2016 încoace.
Amintiți-vă de Brexit. In cazul Brexit-ului, ni s-a spus că rezultatul ar fi fost diferit dacă nu ar fi existat manipularea Cambridge Analytica. În 2016, victoria lui Trump a fost atribuită intervenției rusești. Trump nu a câstigat în 2016 ci rusii au câstigat pentru el. Iar în 2024, s-a discutat despre influența lui Elon Musk, prin Twitter/X, asupra rezultatelor alegerilor din SUA. Cu toate acestea, este mult mai dificil să anulezi rezultatele alegerilor din Statele Unite, un „imperiu” al vremurilor noastre, decât să faci acest lucru într-o țară mai mică, cum este România.
Anularea unor alegeri democratice în România pe motiv că rezultatul nu este pe placul unora ridică întrebări serioase. Sub pretextul combaterii dezinformării – un subiect central al discursului politic european, inclusiv al Ursulei von der Leyen, apropo, să nu uităm – vedem cum democrația este suspendată atunci când votul nu corespunde așteptărilor si când se considera ca oamenii au votat “gresit”
România pare să fi devenit astăzi un laborator pentru astfel de experimente de suspendare a democrației când se considera ca oamenii voteaza “prost” . Mi se pare fascinant ce s-a întâmplat acolo și chiar dacă acest candidat în cauză este un pic controversat, să nu uităm … că nu toți românii sunt complet proști. L-au votat. Alegerile au avut locîn mod liber și democratic. Și astfel decidem să anulăm alegerile pentru că nu ne place rezultatul. Cum să nu vedem în această situație reflexia unui „spirit” al Uniunii Europene?
a spus Mathieu Bock-Côté în editorialul sau de la postul CNews