Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Petru Romoșan a prezentat deciziile principale luate la Summitul BRICS+ de la Kazan, cum anume se construiește în baza lor Noua Ordine Mondială și dacă ar putea urma decizii similare la nivelul blocului euroatlantic.
Reuniunea BRICS+ a fost mediatizată intens în partea de lume dominată de țările din componența acestui bloc emergent, fiind neglijată și chiar defăimată de imperiul american și sateliții acestuia. Proiectul BRICS a început încă din 2001, când banca Goldman Sachs a propus o colaborare economică de durată între Brazilia, Rusia, India și China, țări emergente, cu populații mari și teritorii vaste. Țările vizate au luat în serios propunerea băncii și au început să organizeze întâlniri diplomatice. În 2009 a avut loc primul summit important, în Rusia, iar în 2011 se alătură alianței și Africa de Sud (South Africa), schimbându-se denumirea grupării în „BRICS”. Anul trecut, la Johannesburg, au fost acceptate următoarele țări în BRICS: Emiratele Arabe Unite, Iranul, Egiptul și Etiopia. Anul acesta, lista partenerilor a ajuns la 13, alăturându-se rapid Indonezia, Nigeria și Algeria, în dezbatere rămânând Turcia. La summitul BRICS ar fi avut loc inclusiv negocieri militare, în spatele ușilor închise, despre care încă se păstrează secretul. BRICS+ creează o nouă piață comună uriașă, prin cooptarea celor 13 state-partener, depășind cu mult piața comună occidentală, în colaps.
Țările BRICS democratizează relațiile pe Planetă și încearcă să iasă de sub dominația americană, care deține și Fondul Monetar Internațional, și Banca Mondială, și ONU. În declarațiile oficiale, BRICS-ul arată că nu este anti-Occident, ci non-Occident. Dedolarizarea nu este principalul scop al BRICS, dar se va petrece odată cu implozia SUA. Pe măsură ce Ucraina se prăbușește ca proiect al SUA, conflictul din Orientul Mijlociu se intensifică și rușii își atrag de partea lor lumea musulmană, nervozitatea americanilor legat de lărgirea BRICS+ crește în mod excesiv. Proiectul BRICS își propune să armonizeze interesele unor țări foarte diferite, aduce laolaltă culturi diferite, rase distincte. Lumea BRICS este o lume mult mai reală și mult mai tânără, o lume a viitorului, în timp ce lumea occidentală e îmbătrânită, cu o natalitate foarte scăzută, însă mult mai bogată. Demersul de construcție al BRICS va continua, într-un ritm aparent lent, dar sigur. Deși România face parte din blocul occidental, ea are mai degrabă profilul unei țări de tip BRICS.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro