Curtea de Conturi a descoperit un adevărat haos în contabilitatea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Cea mai flagrantă neregulă a fost menținerea nejustificată la documente în curs de clarificare a unor concedii medicale în valoare de peste 1,8 miliarde de lei, care ar fi trebuit achitate angajatorilor, supraevaluându-se, astfel, activele. Mai mult, datoriile către statele UE în care s-au tratat românii au fost umflate artificial cu peste 111 milioane de lei.
Raportul de audit financiar al Curții de Conturi asupra situațiilor financiare consolidate ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, încheiate la 31 decembrie 2023, a scos la iveală nereguli uriașe în contabilitatea instituției. Una dintre acestea este supraevaluarea activelor curente cu suma de 1.800.186.975 lei, reprezentând concediile medicale solicitate de angajatori, care au fost verificate și clarificate, dar menținute nejustificat în contul 473 „Decontări din operații în curs de clarificare”, deși acestea au fost analizate și nu mai necesitau efectuarea niciunei alte operațiuni pentru clarificarea lor.
Curtea de Conturi a cerut ca ordonatorul principal de credite să fundamenteze prin intermediul Proiectului de buget necesarul creditelor de angajament şi a creditelor bugetare, pentru acoperirea cheltuielilor cu concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Totodată, CNAS a fost obligată să aloce de personal pentru finalizarea verificării cererilor de restituire a concediilor medicale, pentru respectarea termenelor legale de efectuare a decontărilor, acolo unde este cazul, să verifice cererile de restituire a concediilor medicale care au vechimi mari și să analizeze motivele nedecontării/nerespingerii/menținerii în evidențe și să elaboreze monografii contabile aferente tranzacțiilor specifice care să cuprindă indicații privind modul de reflectare a concediilor medicale solicitate de angajatori, care au fost verificate și clarificate.
Nu știe stânga ce face dreapta
Verificările Curții de Conturi au mai depistat raportarea prin bilanțul contabil centralizat a unor datorii, reprezentând prestații de boala și maternitate acordate asiguraților români pe teritoriul altui stat membru UE/SEE/Confederația Elvețiană/ Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord/alte state, mai mari cu 111.730.409 lei decât cele din evidențele Direcției Acorduri Internaționale, ceea ce a condus la denaturarea situațiilor financiare centralizate ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Conform evidențelor Direcției Acorduri Internaționale de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, datoria României la finele anului 2023 faţă de statele membre UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/UK/alte state, reprezentând prestaţii medicale acordate asiguraților români în statele respective, transmise spre înregistrare în contabilitate în anul supus auditului, erau în sumă de 1.631.374.563 lei, față de suma de 1.743.105.512 lei din contabilitatea CNAS.
Consum de medicamente pentru persoane decedate
Inspectorii Curții de Conturi au constatat nerespectarea prevederilor legale privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor cu bunuri si servicii suportate din FNUASS, în cadrul contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate cu furnizorii de servicii medicale și produse farmaceutice, valoarea extrapolată a erorilor fiind de 1.625.973 lei. Printre acestea se numără validarea și decontarea unor prescripții medicale cu compensare de 90% din prețul de referință al medicamentelor unor persoane care nu se încadrau în categoria pensionarilor cu drept de decontare, precum și validarea și decontarea în anul 2023, a unor prescripții de medicamente, eliberate de către furnizorii de produse farmaceutice, fără respectarea prevederilor legale, pe numele unor persoane decedate.
sursă: curteadeconturi.ro