15.5 C
București
luni, aprilie 21, 2025
15.5 C
București
luni, aprilie 21, 2025

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriScandaluri care au cutremurat monarhiile europene
Data publicării: martie 9, 2021 18:13

Scandaluri care au cutremurat monarhiile europene

Data publicării: martie 9, 2021 18:13

DISTRIBUIE:

În cadrul emisiunii „Lumea-I cum este”, de la Gold FM, a fost trecută în revistă o scurtă istorie a scndalurilor cărora au trebuit să le facă față unele dintre familiile reglale ale Europei, în ultima perioadă.

„Este vital ca Monarhia să rămână legată de popor”, spunea cândva regretata Prințesă Diana. Declarațiile cuplului „rebel” Prințul Harry-Meghan Markle au împărțit opinia publică în două. Presa insulară întoarce pe toate fețele și abordează pe toate tonurile aceste efuziuni, episod livrat pubicului într-o emisiune care a adunat în fața televizoarelor zeci de milioane de telespectatori din Marea Britanie și din SUA, aducându-i realizatoarei Oprah Winfrey 650.000 de dolari pentru fiecare minut de publicitate.

În aceeași zi în care au fost difuzate „plângerile” Prințului Harry și ale soției sale, Regina Elisabeta a II-a celebra Commonwealth, o uniune cu atât mai importantă cu cât Regatul Unit a ieșit din Uniunea Europeană și are nevoie de toate conexiunile internaționale posibile.

În ciuda rolului său mai mult formal, monarhia britanică este reprezentată de una dintre cele mai populare familii regale din istoria sa multiseculară – și entitatea în ansamblu și membrii luați individual fiind percepuți ca adevărate modele ale poporului britanic și ale istoriei sale. Statisticile sunt grăitoare: în 2020, circa 65% dintre britanici considerau că țara trebuie să se mențină în continuare ca monarhie, cu Regina Elisabeta a II-a având o cotă de popularitate, înainte de interviul-bombă, de 53%, urmată de ducesa de Cambridge, Kate, cu 49 de procente, Meghan Markle, cu 45%, Prințul Harry, cu 46% și de Prințul William, cu 42%,  Prințul Charles, moștenitorul tronului, areo cotă mai mică decât fiii săi.

Un aspect cât se poate de pragmatic al perspectivei britanicilor asupra monarhiei lor este suma impresionantă cu care Casa Regală contribuie la PIB-ul țării și care în 2017 era de circa două miliarde de dolari, nota la acel moment Brand Finance. În același timp, fiind o familie extrem de bogată, a cărei avere era evaluată în 2017 la aproape 70 miliarde de lire sterline, familia regală nu pune presiune pe veniturile britanicilor, pe care „îi costă” cam 4,5 lire pe an de fiecare membru. „În ciuda scandalurilor care i-au scăzut popularitatea în răstimpuri, Casa Regală rămâne un brand a cărui atracție oferă beneficii considerabile societății britanice”, sintetizau autorii raportului.

Scandalurile de pe parcursul domniei Reginei Iuliana a Olandei au indignat țara. În 1959, Guvernul olandez și-a propus să înnoiască flota aeriană. Ca întotdeauna în astfel de situații, era pusă în joc o sumă însemnată de bani, iar una dintre companiile interesate de un asemenea contract, Lockheed, a apelat la intermedierea prințului Bernhard, soțul reginei, care s-a învoit să-și folosească augusta influență pentru a îndrepta Executivul în direcția dorită contra sumei de 1 milion de dolari, virați discret într-un cont din Elveția. Prințul a depus toate diligențele, dar nu a avut influența pe care au scontat-o părțile implicate în tranzacția care avea să coste monarhia și pe însuși prințul destul de mult: în anii 1970 s-au descoperit o serie de astfel de plăți făcute de companie, familia regală s-a văzut în mijlocul unui scandal de proporții. În final, prințul a fost silit să renunțe la funcțiile și îndatoririle sale și i s-a interzis să mai poarte uniforma militară.

Actualul suveran, Willem-Alexander, primește un salariu anual scutit de impozit de mai mult de un milion de euro ca indemnizaţie și alte câteva milioane de euro pentru costurile legate de personalul angajat și cheltuielile materiale. Bugetul pe anul 2021 alocat întreținerii Familiei Regale este de 47.5 milioane de euro, fără cheltuieli de deplasare și întreținerea reședinței. Chestiunea „poverii” Casei Regale asupra fiecărui olandez este una fosrte delicată, premierul afirmând textual că „a releva cât îl costă pe fiecare olandez întreținerea Familiei de Orange-Nassau ar putea declanșa un referendum pentru renunțarea la monarhie”. În 2019, 55% dintre olandezi erau de părere că monarhia trebuie să continue, în scădere cu 15 procente față de anul 2007.

Fostul rege al Belgiei, Albert al II-lea, și-a cunoscut fiica secretă la 52 de ani de la nașterea ei. Prințesa Delphine a luat masa cu câteva luni în urmă cu fostul monarh și cu soția acestuia, la reședința lor din Laeken. Albert al II-lea a condus Regatul Belgiei până în 2013, este căsătorit cu Donna Paola Ruffo di Calabria și are trei copii, însă a ascuns o relație secretă pe care a avut-o cu baroneasa Syibylle de Selys Longchamps. În urma acestei vieți duble s-a născut o fată. În 1997, Delphine Boël afla din presă că este fiica Regelui Belgiei, motiv pentru care a cerut în instanță efectuarea unui test ADN. Fostul suveran s-a încumetat abia în ianuarie 2020 să se supună analizei medicale de stabilire a paternității, iar rezultatul a fost conform relatărilor presei: artista plastică Delphine Boël este, de fapt, Prințesa Delphine a Belgiei.

În dreptul Prințului Laurent, un fel de „băiat rău” al Casei Regale, lucrurile stau cu totul altfel. În 2007, acuzațiile de fraudă care i s-au adus l-au transformat într-un motiv de scandal național. Tânărul a fost acuzat că a folosit bani alocați flotei maritime pentru a-și moderniza și înfrumuseța vila personală. În final, a fost achitat, dar nu a mai putut îndeplini funcții publice.

În anul 2010, când vedea lumina tiparului cartea „The Reluctant Monarch”, toată lumea afla că Regele Carl Gustaf al XVI-lea al Suediei are un apetit deosebit pentru aventuri la cluburi de striptease. Scandalul a fost de dimensiuni internaționale și a luat amploare când s-a aflat că Majestatea sa folosea până și poliția secretă a statului pentru a acoperi astfel de activități. Orice dubiu în legătură cu faptul că toate cele scrise în volum erau adevărate a dispărut odată cu declarația regelui: „Am discutat cu Regina și cu familia și am decis să mergem mai departe – acestea sunt lucruri care s-au întâmplat cu mult timp în urmă”. Pe de altă parte, în 2019, Carl Gustaf al XVI-lea a decis excluderea a cinci nepoți ai săi din Casa Regală suedeză, care are cei mai mulți membri din ultimul secol. Tot mai mulți cetățeni pun la îndoială necesitatea întreținerii, din taxe și impozite, a unei familii atât de numeroase. În 2019, Familia Regală îi costa pe contribuabili 7,5 milioane de dolari pentru toate cheltuielile, de la grajduri la deplasări și evenimente de protocol.

Cel mai recent scandal din Casa Regală a Spaniei o implică pe eleganta Regină Letizia. Conform revistei germane „Neue Post”, Letizia l-a fi înşelat pe Regele Felipe. Acesta nu este primul prilej cu care regina este acuzată de presa iberică de legături extraconjugale. Revista „Point de Vue” afirmă, pe de altă parte, că acest episod ar face parte dintr-o „campanie de răzbunare a Reginei, care ar fi fost înşelată, la rândul ei, în urmă cu ani”.

Casa Regală spaniolă s-a aflat și în anii trecuți în momente mai mult decât delicate  – Infanta Cristina, sora Regelui Felipe, și soțul acesteia, Iñaki Urdangarin, au fost judecați pentru fraudă și corupție. Pentru a atenua daunele de imagine, Regele Felipe și soția sa, Regina Letizia, au mărit considerabil distanțarea Casei Regale de cei doi; Cristina și soțul ei au fost deposedați de titlurile de Duce și Ducesă de Palma, fiind excluși total de la orice evenimente și reuniuni ale familiei. 

Anul trecut, fostul rege Juan Carlos I, bănuit de fapte de corupţie, a decis să părăsească Spania, a anunţat Casa Regală de la Madrid. Presa spaniolă a publicat înregistrări în care fosta sa amantă nemţoaică, Corinna Larsen  afirma că Juan Carlos a încasat un comision pentru ca unor societăţi spaniole să li se atribuie contractul pentru un tren de mare viteză între Mecca şi Medina în anul 2011. Publicaţia online „El Espanol” a publicat, la rândul său, fragmente din declaraţia acordată Parchetului din Geneva de către avocatul elveţian Dante Canonica, care a spus că a fost însărcinat să „creeze o structură” pentru a ascunde fondurile vărsate lui Juan Carlos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ULTIMELE ŞTIRI

Jeffrey Sachs, discurs senzațional despre adevărata politică externă a SUA și...

!function(r,u,m,b,l,e){r._Rumble=b,r||(r=function(){(r._=r._||).push(arguments);if(r._.length==1){l=u.createElement(m),e=u.getElementsByTagName(m),l.async=1,l.src="https://rumble.com/embedJS/u4"+(arguments.video?'.'+arguments.video:'')+"/?url="+encodeURIComponent(location.href)+"&args="+encodeURIComponent(JSON.stringify(.slice.apply(arguments))),e.parentNode.insertBefore(l,e)}})}(window, document, "script", "Rumble"); Rumble("play", {"video":"v6nmvfo","div":"rumble_v6nmvfo"}); Traducătorul Ionel Trandafir ne oferă discursul subtitrat în română al profesorului Jeffrey Sachs, rostit în Parlamentul European, la 19 februarie...

Care este “candidatul infam” devoalat de către Vlad Mercori?! 6 episoade...

Începînd de luni, va bubui un serial de șase episoade de dezvăluiri, cîte unul pe zi, în penultima săptămîna dinaintea alegerilor, despre unul dintre...

Françoise Thom: Trump lucrează în interesul Rusiei! Guru-ul Curtis Yarvin.

”Trump lucrează în interesul Rusiei”, arată o analiză extrem de dură publicată de Francoise Thom, reputată cercetătoare specializată în spațiul post-sovietic. Ea a făcut...

Geopolitica la Zi (26). Rușii îl spală pe Trump de rușinea...

(transcriere din emisiunea Geopolitica la Zi cu Daria Gușă la Gold FM) SUA - Rusia Să începem, așadar, cu ce se mai întâmplă între americani și...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img