Dan Dungaciu, cunoscut analist de politică externă, a prezentat, în cadrul unei conferințe despre reconstruirea Ucrainei, situația cu care se confruntă România pe fondul conflictului intern, dar și actualul context internațional dificil, în care SUA dau semne că nu mai pot gestiona situația geopolitică pe glob, iar o victorie a Rusiei în Ucraina ar putea genera o resurecție a naționalismului rusesc din Balcani până în Transnistria și chiar un posibil nou Război Mondial. Potrivit lui Dungaciu, singura șansă a României în acest moment este reprezentată de dialogul între polii creați în contextul anulării alegerilor prezidențiale din 2024 și renunțarea la concepte și viziuni perimate.
România poate ieși din impas doar prin dialog!
În cadrul conferinţei „Rebuilding Ukraine in the new transatlantic paradigm. Challenges for the European business environment in the Trump 2.0 era”, derulată la Bucureşti, pe 7 aprilie 2025, sociologul Dan Dungaciu a afirmat că dialogul este soluţia necesară pentru detensionarea situaţiei contodente din România, țara noastră fiind în prezent un stat „sfâşiat”, în care „jumătate de populaţie se vede într-o parte, iar jumătate, în altă parte”.
De altfel, în cadrul evenimentului, organizat de Camera de Comerţ Bilaterală România-Ucraina în parteneriat cu Diplomacy360, Dungaciu a prezentat platforma „Cine suntem noi? Dialog pentru România”, care vizează aducerea la aceeași masă a sectorului civil, mediului de afaceri și decidenților români, indiferent de viziunea fiecăruia.
Dungaciu a apreciat că vremurile actuale pot fi asemănate cu mutaţiile de după căderea comunismului din 1989, perioadă în care cea mai mare greşeală a fost încercarea de a înţelege fenomenele utilizând instrumente inactuale, perimate: „Cea mai proastă soluţie pentru noi astăzi este să înţelegem ce ni se întâmplă utilizând concepte, percepţii sau viziuni vechi”.
SUA – o retragere strategică
Dan Dungaciu a descris SUA ca aflându-se într-o „revoluţie societală, economică, strategică”, subliniind, ulterior, consecinţele neaşteptate pe care le poate produce această perioadă de schimbări abrupte.
„America spune că nu mai poate gestiona lumea globală, e o corvoadă prea mare”, a afirmat sociologul , explicând astfel motivul pentru care administrația Trump a luat decizia unei retrageri strategice.
Acest pas în spate echivalează cu o revenire la concepte considerate nu demult desuete, precum „balanţă de putere” sau „sfere de influenţă”, care au fost inutile într-o lume guvernată de Washington.
Europa – între revirimentul naționalismului rusesc și amenințarea unei noi conflagrații mondiale
Conflictul din Ucraina reprezintă testul de rezistenţă al Uniunii Europene, a subliniat Dan Dungaciu: „Dacă Uniunea Europeană nu reuşeşte în Ucraina, nu e foarte clar unde va reuşi de aici înainte”.
Acesta a conchis că importanţa Ucrainei depăşeşte propriile graniţe, fiind în interesul Europei ca acesta să devină un stat stabil şi robust în regiune.
„Dacă Rusia câştigă în Ucraina, va exista o resurecţie a naţionalismului rusesc, va apărea o resurecţie a identităţii victorioase a Rusiei, va transforma tot ce se întâmplă acum într-un Al Treilea Război Mondial câştigat din nou de Rusia, încât, doamne fereşte, să nu ajungem ca peste câţiva ani să îl considerăm pe Vladimir Putin un tip moderat şi echilibrat. Resurecţia aceasta va avea loc din Balcani până în Transnistria”, a afirmat Dan Dungaciu.