Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Ion Spânu a analizat dispariția/moartea liderilor Wagner în urma accidentului de avion din Rusia, arătând care sunt detaliile semnificative și consecințele evenimentului.
Știrile de ultim moment au confirmat faptul că Prigojin a fost identificat în baza probelor ADN și în baza particularităților sale fizice, ceea ce atesta faptul că el a murit într-adevăr în acel accident de avion de ieri. Încă din momentul în care Prigojin a pornit rebeliunea, foarte mulți analiști prestigioși au declarat că acesta și-a semnat condamnarea la moarte, deci era previzibil că mai devreme sau mai târziu avea să i se întâmple ceva.
Jurnalistul Ion Spânu descifrează în moartea lui Prigojin un mesaj îndreptat inclusiv către Zelenski. Liderul ucrainean cel mai probabil nu și-a evaluat suficient de bine forțele și resursele în momentul în care a fost demarat războiul (din interesul americanilor). Zelenski s-a angajat într-un război care i-a distrus țara, iar sfârșitul său s-ar putea să fie asemănător, pedeapsa venind chiar din partea poporului ucrainean.
În luna iulie, Prigojin a semnat acte cu cel puțin 5 state africane pentru a trimite pe teritoriul lor efective ale armatei Wagner. La conferințele din cadrul summitului BRICS, Serghei Lavrov a avut întâlniri cu o parte dintre liderii africani pentru a discuta despre asistența militară pe care Rusia și-a asumat-o prin trimiterea trupelor Wagner în diverse teritorii africane. În Niger trupele Wagner deja sunt în teren împotriva trupelor franceze și americane. E posibilă și ipoteza în care Putin nu ar fi avut niciun interes să doboare avionul, pentru că importanți lideri ai Wagner, printre care și Dmitri Utkin, erau acolo.
Jurnalistul Ion Spânu, însă, consideră că acest eveniment marchează eliminarea totală a trupelor Wagner. E posibil ca Putin să fi crezut că imaginea sa de lider era profund lezată de prezența lui Prigojin după rebeliune. Cu alte cuvinte, Prigojin îi submina autoritatea conducătorului rus. Era interesul clar al lui Putin să scape de acest ghimpe, dar și de crimele de război săvârșite de Wagner ce aduceau o reputație extrem de proastă Rusiei și conducătorului statului. Cu această ocazie, Putin va restructura armata rusească.
„Apropierea sfârșitului războiului scoate la iveală adevăratele personaje care au condus ostilitățile din acest război. Trebuie, așadar, să se îndeplinească niște pași foarte importanți. Unul l-a făcut Putin acum prin eliminarea lui Prigojin. Trebuie schimbată imaginea, liderii trebuie să se arate dispuși să discute”, a concluzionat Ion Spânu.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro