Autor: Petrișor Peiu
Statistica ne arată că, în 2023, nivelul performanței economice a României era de 78% din media UE, peste Polonia și Ungaria (ambele cu 77%). Economia funcționează mult mai bine decât statul , e clar.
1. Care este, însă, situația la nivel regional, cum se „compune” nivelul de 78%?
Regiunea București-Ilfov se află la 190%, peste Varșovia și Budapesta. Regiunea Vest (Banatul) ajunge la media națională (78% din media UE), regiunea Nord- Vest la 71%, regiunea Centru (Transilvania) la 70%, regiunea Sud-Vest (Oltenia ) la 62%, regiunea de Sud-Est (Dobrogea ) la 61%, regiunea de Sud (Muntenia) la 60%, regiunea Nord-Est (Moldova) la 47%.
2. În Ungaria discrepanțele nu sunt chiar atât de mari: Budapesta se găsește la 168% din media UE, cea mai performantă regiune la 68%, iar cea mai slab performantă la 54%.
3. Un echilibru regional chiar mai bun în Polonia : Varșovia este la 155%, cea mai performantă regiune la 81%, cea mai puțin performantă la 53%.
Una dintre marile probleme ale României rămâne acest uriaș dezechilibru de dezvoltare regională, în favoarea capitalei și a regiunilor de la granița de Vest. Discrepanța uriașă (3 la 1) între nivelul economiei din București și regiunea din jurul său nu mai există nicăieri în Europa. În Oltenia, Dobrogea, Muntenia și Moldova trăiesc, totuși, jumătate dintre români.