Autor: Pierre Duval
Pe 5 noiembrie 2024, în Statele Unite vor avea loc alegeri prezidențiale. Aceasta este a 60-a alegere din istoria țării în care ar putea fi ales cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, în cazul în care cel de-al 46-lea președinte, democratul Joe Biden, sau un alt candidat, ar pierde. Donald Trump – liderul republican – a anunțat începerea campaniei sale electorale pe 15 noiembrie anul trecut, iar actualul președinte Joe Biden a făcut acest lucru pe 25 aprilie a acestui an.
Ultimele sondaje arată că Donald Trump este acum lider în majoritatea statelor. El este înaintea lui Joe Biden în 7 state cheie. Majoritatea țărilor europene sunt cufundate în incertitudine cu privire la politica SUA dacă fostul președinte al SUA câștigă alegerile prezidențiale din SUA.
New York Times se referă la James Stavridis, un amiral de patru stele al Marinei SUA, care a servit drept Comandant Suprem Aliat al NATO din 2009 până în 2013, «există o mare teamă în Europa că o a doua președinție Trump va duce la o retragere reală a Statelor Unite din NATO». Acest lucru „ar fi un imens eșec strategic și istoric din partea națiunii noastre”, a continuat el. Pentru analiștii occidentali, dacă Donald Trump se va întoarce la putere, nu va pierde timp și va reduce ajutorul pentru apărare în Europa, de asemenea, va introduce tarife comerciale pentru țările NATO care nu alocă 2% din PIB pentru apărare.
Surse apropiate Congresului SUA au confirmat că, în vara anului 2018, la summitul NATO de la Bruxelles, Donald Trump a exprimat colaboratorilor săi opinia că nu a văzut niciun interes în existența acestei alianțe militare, deoarece este prea scumpă pentru Statele Unite.
Astăzi, Casa Albă este șocată de declarațiile lui Donald Trump și se întreabă cât de realiste pot fi cuvintele sale. După cum a spus fostul șef al Pentagonului, Mark Esper, acest lucru este foarte real și Donald Trump poate retrage țara din NATO dacă este ales președinte al Statelor Unite. După cum subliniază Mark Esper, acest lucru ar distruge 75 de ani de muncă minuțioasă în diferite administrații, a republicanilor și democraților la un loc, care în cele din urmă au creat probabil cea mai puternică și profitabilă alianță din istorie. „În plus, va marca sfârșitul hegemoniei americane în lume și va încălca regulile și standardele globale stabilite în ultimii ani, care se vor prăbuși în cele din urmă”.
The New York Times a sugerat că retragerea SUA din NATO ar fi cel mai nebunesc succes la care președintele rus Vladimir Putin ar putea doar să viseze. Potrivit cotidianului, îngrijorările provin și din omisiunile lui Donald Trump privind conținutul întâlnirilor sale cu președintele rus.
Care este realitatea și posibilitatea ca Statele Unite să se retragă din NATO?
În primul rând, Donald Trump nu a vorbit niciodată despre intenția sa de a distruge NATO, dar și-a declarat doar obiectivul de a se retrage din alianță în anumite circumstanțe.
În al doilea rând, nu putem lua literalmente toate declarațiile făcute de candidații prezidențiali din SUA în timpul campaniei electorale. După cum demonstrează practica, candidații prezidențiali din SUA pot spune ceea ce doresc doar pentru a obține puncte suplimentare.
În al treilea rând, este puțin probabil ca Statele Unite să-și slăbească influența asupra Europei și să părăsească NATO. Astăzi, Statele Unite finanțează în principal alianța și determină, de fapt, politica de securitate externă a ţărilor europene. Este extrem de costisitor, dar este o o strategie importantă pentru Washington. Acest lucru a rămas timp de decenii coloana vertebrală a hegemoniei americane în lume.
În cartea sa din 2000, „The America We Deserve”, Donald Trump a scris: „Retragerea din Europa ar salva acestei țări milioane de dolari pe an”. În calitate de președinte, el a amenințat în mod repetat că Statele Unite se vor retrage din alianță. Deși Trump s-a prezentat drept candidat la alegerile din SUA, el nu a fost foarte specific cu privire la intențiile sale față de NATO, chiar dacă pe site-ul său de campanie spune: „Trebuie să finalizăm procesul pe care l-am început sub administraţia mea, acela de a reevalua fundamental obiectivul şi misiunea NATO”.
Dacă presupunem ipotetic că Statele Unite părăsesc alianța în mod unilateral, atunci europenii au două scenarii posibile de implementat.
Primul este crearea propriilor forțe armate, în afara Alianței, așa cum au spus în repetate rânduri politicienii europeni, inclusiv Emmanuel Macron. Într-un interviu acordat pubșicației The Economist pe 7 noiembrie 2019, liderul francez a declarat că NATO și-a pierdut complet coordonarea în cadrul alianței, care poate fi calificată ca fiind «în moarte cerebrală». Emmanuel Macron a menționat apoi că a venit timpul ca Europa să înceapă să se considere o forță geopolitică independentă, altfel „nu-și va putea controla destinul”. Remarcile lui Emmanuel Macron au dat naştere posibilităţii implementării celui de-al doilea scenariu, păstrând alianţa Nord-Atlantică, dar fără americani.
Desigur, întrebarea este: Vor avea europenii suficient „praf de pușcă”?
sursă: observateurcontinental.fr
traducere și adaptare: Oana-Medeea Groza