Autor: Maria Teodora Șuta
Turcia și-a exprimat dorința de a participa la una dintre politicile emblematice de apărare și securitate ale Uniunii Europene. Aceasta este cunoscută sub numele de Cadrul Permanent de Cooperare Structurată, pe scurt PESCO.
Unul dintre statele care se opune integrării Turciei în PESCO este Austria. Ministrul austriac al Apărării, afirmă că Turcia nu îndeplinește cerințele de admitere pentru țările terțe. ”Articolul 2 din tratat prevede în mod clar că al treilea stat trebuie să împărtășească valorile democratice ale Uniunii Europene. În prezent, nu există dialog între Turcia și Uniunea Europeana cu privire la probleme esențiale de apărare și securitate.”
Ankara consideră că dacă PESCO creează noi linii de diviziune, nu o să contribuie la arhitectura transatlantică de securitate. Uniunea Europeană a început să primească țări terțe în PESCO în anul 2020, pentru a încuraja cooperarea cu partenerii NATO. Statele Unite, Canada și Norvegia participă deja la acest program.
Unul dintre elementele care strică imaginea Turciei la nivel european este creșterea tensiunilor dintre Ankara și Cipru. Consiliul Național al Ciprului a cerut ciprioților greci să evite prezentarea în fața unei comisii din orașul ocupat de Turcia. Instituția consideră că acest lucru ar reprezenta amenințări severe pentru securitatea națională. Pentru un cipriot grec, interacțiunea cu această comisie înseamnă să aprobe administrația cipriotă-turcă, care nu este recunoscută la nivel internațional.