În ciuda opoziției ferme și vocale a europarlamentarilor și a multor organizații neguvernamentale, Uniunea Europeană a aprobat, la insistențele Franței, posibilitatea de a se furniza armament, echipament militar și eventual de a se putea trimie trupe în „state partenere”. Suma aprobată în acest scop este de cinci miliarde de euro și este plătită de toate statele membre.
Intitulat European Peace Facility, proiectul este înfășurat în scopuri ca „ajutor oferit partenerilor” și „operațiunilor de menținere a păcii și de menținere a securității naționale prin creșterea capabilităților lor militare”.
Uniunea va folosi banii pentru a-și finanța misiunile și operațiunile din Programul de securitate și apărare, dar și arme și muniție către statele pe care le consideră partenere. În susținerea proiectului, ministrul portughez de Externe afirmă că „European Peace Facility va permite Uniunii să-și susțină partenerii și să gestioneze prin mijloace concrete provocările de securitate”. În timp ce această poziție era previzibilă, dat fiind faptul că Portugalia se află la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii, pe de altă parte, acest prim mecanism care permite blocului comunitar să trimită armament și trupe oriunde în lume a stârnit voci din Parlamentul European care afirmă că este o manieră care poate duce la inflamarea unor conflicte. „Prin acest proiect, Uniunea va exporta armament care ar putea alimenta conflicte, pentru că armele pot intra pe mâna cui nu trebuie și, odată livrate, nu mai pot fi luate înapoi. Deși este menționat un control strict al acestor livrări, am mai văzut cazuri în care acest concept a fost foarte ușor eludat”, atrage atenția Hannah Neumann, reprezentant al Grupului Verzilor. Poziția este susținută și de reprezentanții International Crisis Group, un think-tank din Bruxelles.