Autor: Iris Drăghicescu
În emisiunea susținută de Petrișor Peiu, „Raport despre economie”, acesta a vorbit despre împrumutul pe care România ar dori să-l încaseze din partea Comisiei Europene.
România dorește să ia în împrumut 15 miliarde de euro de la Comisia Europeană. Această sumă s-ar alătura celor 14,2 miliarde de euro granturi, din cadrul Mecanismului pentru redresare și reziliență. În schimbul acestei sume, Comisia Europeană încearcă să impună în România anumite reforme. România este deja îndatorată cu aproximativ 110 miliarde de euro.
Uniunea Europeană spune că România va ajunge să aibă peste 60% din produsul intern brut datorie publică. Țara are deja cele mai mari rate la împrumuturi din UE, pentru că are și cele mai mari dobânzi. România, astfel, beneficiază de creditele cele mai scumpe din întreaga uniune. Comisia Europeană dorește ca România să vină cu un plan de măsuri prin care să demonstreze că împrumutul suplimentar nu ar dezechilibra economia.
„Acest plan de măsuri mi se pare că este de departe subiectul anului în România, pentru că aceste măsuri, dacă vor fi implementate, vor schimba definitiv modul în care percepem noi marile sisteme publice – adică sistemul de pensii, sistemul bugetar, sistemul fiscal și nu în ultimul rând vor schimba modul în care ne raportăm la propriile noastre resurse și în care producem energie”, anunță Petrișor Peiu.
Primul sistem vizat de către guvern este cel de pensii. Conducerea ar dori să retragă total prevederile legii 127/2019, adică legea care prevedea majorarea pensiilor cu 40%. Guvernul promite Comisiei Europene că va menține la niveluri similare cheltuielile cu pensiile pe termen scurt și mediu.
Sunt discuții despre introducerea a noi stimulente fiscale pentru a prelungi viața profesională dincolo de vârsta normală de pensionare. Să încurajeze pe cei care au deja vârsta de pensionare să rămână și să lucreze în continuare. „În ceea ce privește pensionarea anticipată, guvernul se angajează s-o elimine cu desăvârșire”, comentează Peiu.
„Pensiile speciale vor fi simplificate în măsura în care o permite Constituția. Se lasă, cu alte cuvinte, la aprecierea Curții Constituționale ce modificări pentru sistemul de pensii speciale se va accepta sau nu”, a concluzionat Petrișor.