Decizia economiilor G20 de a admite Uniunea Africană ca membru permanent la reuniunea grupului din 2023 din India vine într-un moment în care mulți analiști au început să pună la îndoială relevanța și eficacitatea acestui forum global.
Admiterea UA este un pas în direcția corectă și trebuie urmată de o deschidere suplimentară a G20 către alte blocuri de integrare regională și organizații regionale, inclusiv instituții de dezvoltare regională. O abordare mai deschisă față de restul comunității globale va permite revigorarea platformei G20, în special dacă potențialul economic al regionalismului este utilizat pentru a consolida capacitățile instituțiilor economice globale.
Aderarea UA la G20 vine după ce un număr tot mai mare de academicieni și factori de decizie au solicitat între 2022 și 2023 să fie abordată tema lipsei de incluziune din partea G20, vizând în special lumea în curs de dezvoltare și Africa. În 2018, am sugerat că „nu există niciun motiv pentru care UE să ajungă să fie singurul bloc regional reprezentat în cadrul G-20” – propunerea mea a fost ca alte regiuni sau blocuri (inclusiv cele din Africa) să devină o parte a platformei G20. În 2019-2022 am solicitat în mod repetat ca Uniunea Africană să devină membru al platformei regionale a G20, precum și membru permanent alături de UE.
În afară de reprezentarea mai mare a Africii și a Sudului Global în forumul G20, o altă semnificație a admiterii UA în Grupul celor 20 este aceea că se creează un spațiu mai mare pentru sinergii și o cooperare mai strânsă între globalism (instituții și platforme globale precum FMI, Banca Mondială, OMC, G20) și regionalism (blocuri de integrare regională, bănci de dezvoltare regională și acorduri de finanțare regională). Dacă alte blocuri regionale devin parte a platformei G20, atunci aceste blocuri vor avea posibilitatea de a colabora mai strâns cu Organizația Mondială a Comerțului, în timp ce instituțiile de dezvoltare regională își pot coordona operațiunile cu FMI și Banca Mondială.
După India, următoarea președinție G20 este pasată Braziliei și apoi Africii de Sud – toate membre ale BRICS. Aceasta va fi oportunitatea pentru BRICS de a-și spori coordonarea în cadrul G20 și de a extinde în continuare posibilitățile pentru o mai mare reprezentare a Sudului Global în această platformă globală. Acest ultim obiectiv menționat poate fi realizat prin crearea unei platforme pentru aranjamente de integrare regională în care sunt membre economiile G20. Atât Brazilia, cât și Africa de Sud îndeplinesc roluri regionale cruciale în blocurile regionale respective – MERCOSUR și, respectiv, UA. Acest lucru poate crea posibilități pentru acești membri BRICS de a promova crearea unui forum pentru aranjamente de integrare regională în cadrul G20 – un G20 regional (R20) care ar reuni principalele blocuri ale economiei globale.
Includerea UA în G20 va avea o influență importantă asupra evoluției viitoare a BRICS +. Pentru extinderea blocului s-a decis ca în acest an să se adauge noi țări la nucleul BRICS, tema blocurilor de integrare regională în platforma BRICS + fiind în esență ignorată. Odată cu înmulțirea semnelor că Occidentului începe să influențeze în mod activ economiile naționale și blocurile regionale ale Sudului Global în G20, proiectele de conectivitate concurente și formatele de informare G7, presiunea va fi asupra blocului BRICS pentru a lărgi domeniul de aplicare al BRICS + pentru a permite includerea mai multor economii în curs de dezvoltare și aranjamente regionale în platformă. Aderarea una câte una a unor țări individuale la nucleul BRICS va fi cel mai probabil insuficientă pentru a ține pasul cu activismul intensificat al „Diplomației Sudului Global” din partea economiilor avansate. BRICS va trebui să utilizeze mai activ instrumentul „de integrare a integrărilor” pentru a obține o scară, viteză și un domeniu de aplicare mai mare în încercarea de a cuceri Sudul Global.
Într-adevăr, dacă G20 se îndreaptă spre încorporarea mai multor blocuri de integrare regională, va trebui apoi să existe acțiuni de la BRICS + pentru a crea o platformă pentru aranjamente regionale pentru a îmbunătăți coordonarea politicilor Sudului Global în G20. Crearea unei platforme regionale în cadrul BRICS + ar permite blocului să fie mai competitiv în extinderea activității sale la grupări regionale atât de importante, precum ASEAN – până în prezent Indonezia, care este un membru cheie al ASEAN și singurul său reprezentant în G20, a optat să rămână în afara nucleului BRICS. În ceea ce privește evoluția viitoare a formatului BRICS +, multe vor depinde de președinția BRICS, pasată Rusiei anul viitor – speranța este că oportunitățile de a extinde misiunea BRICS în lumea în curs de dezvoltare nu vor fi irosite.
sursă: moderndiplomacy.eu