Invitat în emisiunea „Ce-i în gușă, și-n căpușă”, realizată de Cozmin Gușă la Gold FM, Valentin Lazea, economist-șef al Băncii Naționale a României, a vorbit despre reperele actuale ale economiei românești.
„În prezent, România este ca o familie care timp de un sfert dintr-un an trăiește din împrumuturi. Anul trecut, 1 leu din 4, de la investiții, pensii, salarii, a provenit din împrumuturi. Trebuie să repetăm constant că, oricum am întoarce-o, capacitatea statului de a se împrumuta în prezent stă în dreptul său de a taxa în viitor. Nu există plăți gratuite”, a spus Valentin Lazea.
Detaliind în legătură cu viziunea pe termen scurt a cetățenilor, a oamenilor de afaceri și, prin comparație, a Băncii Naționale, economistul-șef al BNR a pus accent pe faptul că „politicienii nu vor lua niciodată măsuri care să nu fie pe placul publicului, pentru că trebuie să-și conserve capitalul electoral”.
Referindu-se la echilibrele macroeconomice ale ultimilor ani, Valenin Lazea a punctat că „dacă s-ar fi continuat politicile economice care au debutat în 2010 și după 2015, ne-am fi putut gândi să aplicăm pentru intrarea în zona euro”.
Pe tema proiecțiilor bugetului pe 2021, Valentin Lazea a afirmat că una dintre cele mai mari probleme este faptul că salariile actuale ale bugetarilor însumează 12% din PIB. „Acest procent este nesustenabil. Soluția este ca acest procent să scadă la 10%, ori prin scăderea numărului de angajați, cam cu 300.000 de persoane, ori prin micșorarea salariilor lor, care oricum rămân mai mari decât în sectorul privat, cu păstrarea locurilor de muncă”, a spus economistul-șef al BNR, la Gold FM.