22.7 C
București
miercuri, mai 22, 2024
22.7 C
București
miercuri, mai 22, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriVicepreședintele Turciei, la lansarea conductei de gaze, aferentă proiectului “Țărmul Mării Negre-Podișor”

Vicepreședintele Turciei, la lansarea conductei de gaze, aferentă proiectului “Țărmul Mării Negre-Podișor”

-

DISTRIBUIE:

Cevdet Yılmaz, Vicepreședintele Turciei, a participat în această după amiază, la Dragalina, județul Călărași, la ceremonia de lansare a conductei aferente proiectului “Țărmul Mării Negre-Podișor”, proiect deosebit de important din perspectiva securității energetice a României și a regiunii.

Conducta va permite accesul gazelor extrase din perimetrele off-shore ale Mării Negre în Sistemul Național de Transport gaze naturale.

Lucrările sunt executate de compania Kalyon Insaat Sanayi ve Ticaret  Anonim Sirketi Turcia. Valoarea atribuită a contractului de execuție este de 1.398.651.158,6 lei, fără TVA.

La eveniment au participat Directorul General al SNTGN Transgaz, dl Ion Sterian,  Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului, înalți reprezentanți ai statului român. Din partea statului turc a participat domnul Cevdet Yılmaz-Vicepreședintele Republicii Turcia, iar din partea constructorului Kalyon Holding: domnul Cemal Kalyoncu – Președinte al Consiliului de administrație și domnul Lütfi Elvan – Vicepreședinte al Consiliului de administrație.

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a declarat: “La finalizarea lucrărilor, această conductă este importantă pentru România că preia gazele din Marea Neagră, este importantă pentru celelalte state din estul si centrul Europei că preia o parte din gazele după Coridorul Vertical, începând cu Marea Caspică, cu terminale de LNG din Turcia si terminale LNG din Grecia. În acest fel, România va deveni – deja se simte acest lucru, un hub important de gaze pentru centrul, estul Europei și Balcani”.

Potrivit domnului Sterian, compania românească CIS Gaz lucrează ca subcontractor la această conductă, având peste  40% din toate lucrările gazoductului. CIS are în lucru 131 km din tot traseul de 310 km.

Domnul Sterian a mai spus că, în cadrul acestui proiect, vor fi integrate 1000 de tone de țeavă de la Liberty Galați.

Dommnul Sterian a mai spus că firmele românești vor să iasă în străinătate pentru proiecte de investiții:  “Sunt foarte multe oportunități în Africa. Mi-aș dori ca firmele românești și cele turcești să meargă împreună să lucreze în Africa, de exemplu în NIgeria, unde este un potențial extraordinar. Kalyon poate fi un partener în proiectele companiilor românești din străinătate”.

Murathan Kalyoncu, președinte Yonetim Kurulu Bașkani Kalyon Inșaat:  “Acest proiect are o importanță strategică pentru a satisface nevoile de gaze ale UE. Pentru acets proiect vom angaja 1200 de oameni și vom subcontracta societăți din România”.

Cevdet Yılmaz, Vicepreședintele Turciei, a spus: “Sunt foarte bucuros că particip la ceremonia de lansare a conductei aferente proiectului “Țărmul Mării Negre-Podișor”. Prin acest proiect se asigură aprovizionarea cu gaze naturale a Europei. Este un proiect strategic pentru România și Uniunea Europeană.  

Kalyon Holding a semnat mai multe proiecte de succes, ceea ce a făcut-o să devină un simbol global în lume.Kalyon  va angaja peste 1200 de persoane pentru proiectul din România.

România este una din țările cu care Turcia are o relație foarte bună. Investițiile turcești în România se ridică la 11 miliarde de dolari. Există 211 proiecte ale oamnenilor de afaceri turci în România. Vrem ca aceste cifre să crească. Din punct de vedere al schimburilor comerciale,  acestea s-au ridicat la circa 10 miliarde de dolari, iar în primele trei luni ale anulu au fost deja 3 miliarde de dolari. Sperăm să încheiem anul 2024 cu 12 miliarde de dolari schimburi comerciale”.

În cadrul evenimentului s-a lansat un tronson de conductă care alcătuiește gazoductul Tuzla-Podișor.

Conducta de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre – Podișor are o lungime de 308,4 km și va fi construită în două tronsoane, după cum urmează:

 • Tronsul I, Marea Neagră -Amzacea, în lungime de 32,5 km;
 • Tronsonul II, Amzacea – Podișor, în lungime de 275,9 km.

Conducta este amplasată în zona de sud-est a țării, iar traseul acesteia urmează direcția generală de la Sud-Est spre Vest, traversând județele Constanța, Călărași și Giurgiu pe un  număr de 42 de Unități Administrativ Teritoriale.

Prin implementarea acestui proiect se vor atinge următoarele obiective:

 • diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din România
 • reducerea gradului de dependență de importul de gaze din Rusia
 • transportul spre piețele central europene a gazelor naturale din Marea Neagră
 • dezvoltarea unei capacități de transport ce va permite în viitor  interconectarea cu conductele ce vor avea ca surse potențiale de alimentare gazele natuale lichefiate de la țărul Mării Negre
 • legătura cu sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical

Managementul integrat al proiectului este asigurat de către Unitatea de Implementare și Management Proiecte (UIMP), entitate care a fost înființată în cadrul Transgaz.

Obiectivele principale în realizarea proiectului:

 • 20 de stații de robinete de secționare  (inclusiv alimentare cu energie elctrică)
 • 10 stații de protecție catodică
 • Traversări obstacole
 • Traversări drumuri – 50, din care cele mai importante sunt: drumuri naționale – 12, drumuri județene – 21
 • Traversări Căi Ferate  – 6

sursă: financialintelligence.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Gușă: Rețeaua Coldea din București, în mare pericol din cauza prăbușirii...

(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM) Autor: Cozmin Gușă În urmă cu o lună și jumătate, cetățenii Bucureștiului ce mai au capetele...

Omul Negru al Zilei, Dan Vîlceanu. Un papițoi ce se dădea...

(transcrierea pamfletului „Omul Negru al Zilei” din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM) Autor: Cozmin Gușă Activitatea parlamentară a României a fost în sfârșit mediatizată în...

Zero dezbateri despre viitorul UE

Autor: Marius Ghilezan În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de...

Președintele patriot

Autor: Sorin Roșca Stănescu Pare o contradicție în termeni. Dacă ne gândim la primul și la ultimii doi  președinți pe care România i-a avut. Dar...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img