Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky vorbește într-un interviu pentru The Economist despre modul în care Ucraina se pregătește pentru un război lung si spune că acum nu este momentul pentru diplomație. Reducerea ajutorului acordat Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, susține Zelensky. Și ar crea riscuri pentru Occident în propria curte.
Zelensky nu vrea să se gândească la un război lung, darămite să vorbească despre despre acest lucru ucrainenilor care încă visează să câștige rapid. Dar tocmai pentru asta se pregătește. „Trebuie să fiu pregătit, echipa mea trebuie să fie pregătită pentru războiul lung și din punct de vedere emoțional sunt pregătit”, a spus președintele Ucrainei într-un interviu pentru The Economist. Vorbind la marginea conferinței YES, un pow-wow internațional la Kiev, el este calm, liniștit și sumbru. În același cadru în urmă cu un an, starea de spirit era electrică și euforică; știrile despre succesul forțelor ucrainene în împingerea Rusiei din regiunea Harkov erau pe fiecare smartphone din cameră.
Anul acesta, atmosfera este foarte diferită. La trei luni de la contraofensivă, Ucraina a făcut doar progrese modeste de-a lungul axei sudice extrem de importante din regiunea Zaporojie, unde încearcă să rupă „podul de uscat” al lui Vladimir Putin de la Rusia la Crimeea. Întrebarea cât timp va dura, sau dacă va reuși, cântărește în mintea liderilor occidentali. Ei încă vorbesc de bine, promițând că vor fi alături de Ucraina „atâta timp cât este nevoie”. Dar Zelensky, un fost actor de televiziune cu un simț acut al audienței sale, a detectat o schimbare de dispoziție în rândul unora dintre partenerii săi. „Am această intuiție, să citesc, să le aud și să le văd ochii [când spun] „vom fi mereu cu tine””, spune el, vorbind în engleză (o limbă în care este din ce în ce mai fluent). „Dar văd că el sau ea nu este aici, nu cu noi.”
Își deschide mâinile într-un gest de frustrare. Unii parteneri ar putea vedea dificultățile recente ale Ucrainei pe câmpul de luptă ca un motiv pentru a o forța să negocieze cu Rusia. Dar „acesta este un moment rău, deoarece Putin vede la fel”.
Nereușind să cucerească rapid Ucraina, Putin pare hotărât să epuizeze țara și să epuizeze hotărârea partenerilor săi de a continua să o finanțeze și să o aprovizioneze cu arme. El își propune să facă din Ucraina un stat disfuncțional, depopulat, ai cărui refugiați provoacă probleme în Europa. Dar Zelensky spune că Rusia însăși este fragilă. Putin „nu înțelege că în războiul lung, va pierde. Pentru că nu contează că 60% sau 70% [din ruși] îl susțin. Nu, economia lui va pierde.”
Pe măsură ce Ucraina își intensifică atacurile în interiorul Rusiei, rușii vor începe să pună întrebări incomode despre incapacitatea armatei lor de a le proteja, „pentru că dronele noastre vor ateriza”. Autoritatea președintelui rus a fost slăbită de revolta din iunie a lui Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, care a fost ulterior asasinat. Acesta va fi slăbit și mai mult, crede domnul Zelensky.
În același timp, președintele Ucrainei este foarte conștient de riscurile pentru țara sa dacă Occidentul începe să-și retragă sprijinul economic. Acest lucru ar dăuna nu doar economiei Ucrainei, ci și efortului său de război. O spune în termeni fără dubii. „Dacă nu ești cu Ucraina, ești cu Rusia, iar dacă nu ești cu Rusia, ești cu Ucraina. Și dacă partenerii nu ne ajută, înseamnă că vor ajuta Rusia să câștige. Aia este.” Având în vedere că mulți dintre aliații săi occidentali (inclusiv America) organizează alegeri anul viitor, Zelensky știe că susținerea sprijinului va fi dificilă, mai ales în absența unui progres semnificativ pe front.
Președintele Ucrainei a excelat în a atrage publicul occidental, adesea peste capul politicienilor lor. El încă mai crede că cel mai bun mod „de a convinge guvernele, [pentru a le face] să creadă că sunt de partea dreaptă, este prin a le împinge prin intermediul mass-media. Oamenii citesc, oamenii discută, oamenii se hotărăsc și oamenii împing”, spune el. Opinia publică a fost cea care i-a determinat pe politicieni să sporească livrările de arme către Ucraina în primele zile ale războiului. Reducerea acestui ajutor, susține el, poate înfuria nu doar ucrainenii, ci și alegătorii occidentali. Vor începe să întrebe pentru ce a fost tot efortul. „Oamenii nu-și vor ierta [liderii] dacă vor pierde în Ucraina.”
Dacă Putin speră că o victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din America din 2024 i-ar aduce victoria, se înșală. Trump nu l-ar sprijini „niciodată” pe Vladimir Putin. „Nu asta fac americanii puternici.” El se așteaptă ca Joe Biden să mențină cursul dacă va fi reales. („Vor Afganistan, partea a doua?”) Și speră că Uniunea Europeană nu numai că va continua să furnizeze ajutor, ci va deschide negocierile privind procesul de aderare a Ucrainei în acest an. (Această mișcare este de așteptat să aibă loc la un summit din decembrie.) „Va susține moralul în Ucraina. Va da această energie oamenilor.”
Menținerea moralului ridicat este crucială. Acesta este motivul pentru care, spune dl Zelensky, chiar și un progres limitat în prima linie este esențial. „Acum avem mișcare. Este important.” După pierderi inițiale grele și tactici adaptate în grabă, soldații ucraineni au străpuns în sfârșit prima dintre cele trei linii defensive principale ale Rusiei în regiunea Zaporojie. O mare descoperire poate veni încă, insistă Zelensky insistă: „Dacă îi împingem dinspre sud, vor fugi”.
Pe frontul secundar al contraofensivei, în apropierea orașului de est Bakhmut, forțele ucrainene preiau încet, de asemenea, teritoriul. „În timpul primelor zile ale războiului pe scară largă, am continuat să fim împinși înapoi. În fiecare zi. Au luat câteva orașe, sute de sate”, spune el. Acum, forțele ucrainene se târăsc înainte. Dar trupele se confruntă cu sarcina herculeană de a transforma avansurile de-a lungul fiecărei axe într-o descoperire strategică.
Ca răspuns la plângerile occidentale despre încetineala ofensivei, Zelensky spune că aceasta reflectă nivelul extrem de pericol. Recuperarea teritoriului trebuie echilibrată cu păstrarea cât mai multor vieți posibil. Soldații trebuie să reducă riscurile: să efectueze recunoașteri, să folosească drone, să evite ciocnirile directe. Ucraina ar fi pierdut „mii” dacă ar fi urmat sfatul de a angaja mult mai multe trupe, spune el. Acesta nu este genul de război în care „conducătorul unei țări spune că prețul nu contează”. Aceasta este diferența dintre el și Vladimir Putin. „Pentru el, viața nu este nimic.”
După luni în care și-a creat așteptări pentru contraofensivă, Zelensky își adaptează cu atenție mesajul la realitate. Victoria nu va veni „mâine sau poimâine”, spune el. Dar nu este un vis fantastic. Ucraina merită să câștige, iar Occidentul ar trebui să o susțină. Armata rusă pierde „mulți oameni” și își redistribuie rezervele pentru a opri avansul ucrainean, spune el: „Înseamnă că pierd”.
Bătând cu pumnul în masă, dl Zelensky respinge de-a dreptul ideea unui compromis cu Vladimir Putin. Războiul va continua „atâta timp cât Rusia rămâne pe teritoriul ucrainean”, spune el. O înțelegere negociată nu ar fi permanentă. Președintele rus are obiceiul de a crea „conflicte înghețate” la granițele Rusiei (în Georgia, de exemplu), nu ca scop în sine, ci pentru că scopul său este „restaurarea Uniunii Sovietice”. Cei care aleg să vorbească cu omul de la Kremlin se „păcălesc”, la fel ca liderii occidentali care au semnat un acord cu Adolf Hitler la München în 1938 doar pentru a-l vedea invadând Cehoslovacia. „Greșeala nu este diplomația. Greșeala este diplomația cu Putin. El negociază doar cu el însuși.”
Reducerea ajutorului acordat Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, susține Zelensky. Și ar crea riscuri pentru Occident în propria curte. Nu există nicio modalitate de a prezice cum ar reacționa milioanele de refugiați ucraineni din țările europene la abandonarea țării lor. Ucrainenii s-au „comportat bine” în general și sunt „foarte recunoscători” celor care i-au adăpostit. Nu vor uita acea generozitate. Dar nu ar fi o „poveste bună” pentru Europa dacă ar „împinge pe acești oameni într-un colț”.
Între timp, un lung război de uzură ar însemna o bifurcație în drum pentru Ucraina. Țara ar pierde și mai mulți oameni, atât pe linia frontului, cât și din cauza emigrației. Ar necesita o „economie total militarizată”. Guvernul ar trebui să ofere această perspectivă cetățenilor săi, spune Zelensky, fără a specifica cum; un nou contract social nu putea fi decizia unei singure persoane. La aproape 19 luni de război, președintele spune că este „moral” pregătit pentru schimbare. Dar el va aborda ideea cu oamenii săi doar dacă slăbiciunea din ochii susținătorilor săi occidentali devine o „tendință”. A venit acel moment? Nu, nu încă, spune el. “Slavă domnului.”
sursă: The Economist