11 C
București
marți, septembrie 21, 2021

DAN BITTMAN, VIAȚA ȘI REVOLTA LUI DIN PANDEMIE!

RECOMANDĂRI

(discuția de la GOLD FM, la “CE-I ÎN GUȘĂ, ȘI-N CĂPUȘĂ!”)

DE CÂND MĂ EXPRIM ȘI CIVIC, CÂTEVA RADIOURI AU SCOS HOLOGRAF DIN PLAYLIST. E TRIST, PENTRU CĂ MUZICA N-AR TREBUI SĂ AIBĂ LEGĂTURĂ CU LUPTELE PUBLICE.

 ACUM 10 ANI AM AFLAT CINE ATACĂ LA COMANDĂ, DECI INVECTIVELE NU MĂ AFECTEAZĂ. ACUM, PENTRU CĂ DUPĂ MAMĂ SUNT CLUJEAN,  FAC O VARZA A LA CLUJ, S-O GUSTE CĂTĂLIN SCĂRLĂTESCU.  

AM LUAT ATITUDINE ÎN NUMELE ARTIȘTILOR LIBER-PROFESIONIȘTI, TIMP DE UN AN AM FOST ȘOMERI CU ACTE-N REGULĂ. MĂ BUCUR CĂ AU APRECIAT MULȚI, ÎI MULȚUMESC ȘI DANEI BUDEANU.

VIAȚA A AJUNS SĂ FIE MIMATĂ, ÎNTR-UN FEL ORWELLIAN. EXPERIENȚA VIZITEI DIN COREEA DE NORD A FOST NEMAIPOMENITĂ.

NE LIPSESC LIDERII PATRIOȚI ȘI NE CONDUC OAMENI CE NU-S ÎN STARE SĂ FACĂ NICIUN PLAN. EXISTĂ ÎNSĂ ALȚII CE AU UN SCOP SĂ-ȘI RECUPEREZE PUTEREA.

ION ILIESCU M-A DEZAMĂGIT CEL MAI TARE, AM VĂZUT LA LONDRA CUM NE-A AFECTAT MINERIADA LUI. PENTRU EMIL CONSTANTINESCU, ALTĂ DEZAMĂGIRE, AM IEȘIT ÎN PIAȚĂ ÎN LACRIMI DE BUCURIE. 

M-A REVOLTAT CĂ REGULILE SUNT ÎNCĂLCATE PENTRU CA MERKEL SĂ AIBĂ MÂNĂ DE LUCRU ROMÂNEASCĂ. AU FOST FRAIERITE PE FAȚĂ ȘI FIRMELE ROMÂNEȘTI CE PUTEAU PRODUCE ECHIPAMENTE IAR GUVERNUL STĂTEA LA TRABUCEALĂ ȘI WISKYANE.

BANII VORBESC! IAR BANII SUNT LA MINCINOȘI, DE TIPUL CORPORATIȘTILOR, CE VOR CÂȘTIGA BĂTĂLIA.

  MĂ ENERVEAZĂ RĂU CĂ OAMENII NU MAI GÂNDESC CU MINTEA LOR.

AVANTAJUL “HOLOGRAFILOR” A FOST CĂ NE-AM EDUCAT. PREGĂTIM UN ALBUM INSPIRAT DIN SPIRITUL VREMURILOR.

Cozmin Gușă: Am revenit, dragi prieteni, pe niște acorduri de-astea de primăvară nostalgice vă fac o mărturisire pe versurile prietenilor de la Holograf, interpretate de către Dan Bittman, mi-am adus aminte că pe prima mea dragoste o chema Geta, Georgeta, din liceu.

Dane ce mai faci? Nu te-am văzut de mult. Arăți foarte bine.

Dan Bittman: Georgeta, zici.

Cozmin Gușă: Georgeta, da.

Dan Bittman: Mă auzi bine? Nu știu, e o tehnologie nouă.

Cozmin Gușă: Da, te auzi foarte bine, te vedem foarte bine.

DE CÂND MĂ EXPRIM ȘI CIVIC, CÂTEVA RADIOURI AU SCOS HOLOGRAF DIN PLAYLIST. E TRIST, PENTRU CĂ MUZICA N-AR TREBUI SĂ AIBĂ LEGĂTURĂ CU LUPTELE PUBLICE.

Dan Bittman: Mă bucur că mai sunt în playlist-ul Gold FM pentru că multe radiouri m-au cam scos de când am păreri și a ajuns politica și în muzică, din păcate, influențează și muzica.

Cozmin Gușă: Asta n-am știut-o. Adică, e pe bune, s-a întâmplat?

Dan Bittman: Da, e bune. Se întâmplă în continuare. Da, cred că Europa FM ne-a scos, nu știu dacă mai avem vreun cântec în playlist-ul lor. Și nu vreau să polemizez dar îmi place adevărul și am gura spurcată și de aia și spun. Mai ales că Europa FM, ne e, așa cu ghilimele de rigoare, ne e datoare cu începuturile.

Cozmin Gușă: Asta voiam să spun. Asta voiam să spun, pentru că eu știu începuturile Europa FM  și sunt legate foarte tare de succesul vostru.

Dan Bittman: Exact. Dar e politica postului și eu respect politica oricărui post, ce a cerut ca cei incomozi să fie ușor marginalizați. Pe mine mă amuză chestia asta, deși nu e veselă deloc treaba, dar mă amuză cum a ajuns să schimbe lumea într-un timp foarte scurt, foarte scurt.

Cozmin Gușă: Și cum s-au găsit metode ca cei incomozi să fie arși la buzunar.

Dan Bittman: Nu știu dacă la buzunar neapărat, dar oricum arși, arși pe vecie.

Cozmin Gușă: Acuma hai s-o luăm altfel pentru că cei care nu spun lucruri corespunzătoare sunt eliminați de pe rețele sociale.

Dan Bittman: Da, sigur.

Cozmin Gușă: Mulți dintre ei au și venituri pe care și le-au asigurat în baza traficului acolo, formațiile de succes câștigă din drepturile de autor, conform difuzărilor. Bun. Cât câștigă, mai puțin decât ar merita, dar câștigă. Tot arși la buzunar rămânem. Adică ne pun în genunchi pe boabe de cucuruz oamenii.

Dan Bittman: Sigur că da. Ți-am zis e trist, e păcat, pentru că muzica nu ar trebui să aibă nici o legătură cu politica și cu părerile unuia sau ale altuia.

Cozmin Gușă: Asta-i partea urâtă. Pe de altă parte să știi că multă lume, unii știu că suntem prieteni de foarte multă vreme, alții nu știu, dar pe traficul meu de pe acolo, de pe internet, de pe blog, multă lume te apreciază și te-a descoperit într-un fel în afara calităților tale artistice în timpul pandemiei, te-au descoperit ca om. Eu, cunoscându-te, nu era o surpriză pentru mine, dar asta este partea bună, că multă lume a văzut un Dan Bittman printre foarte, foarte, foarte puținii artiști care își respectă menirea, și care încearcă în baza succesului pe care l-au obținut de la oameni, de la cetățeni, de la ascultători, de la spectatori, să întoarcă prin elocință și printr-o poziționare responsabilă, treaba asta. Eu așa am văzut demersul tău, iar asta e partea bună. Foarte mulți apreciază ceea ce ai făcut, chiar dacă într-un fel pornind de la chestia asta cu Europa FM, până la alte invective pe care ți le-ai mai luat în ultima vreme, a fost și dureros.

ACUM 10 ANI AM AFLAT CINE ATACĂ LA COMANDĂ, DECI INVECTIVELE NU MĂ AFECTEAZĂ. ACUM, PENTRU CĂ DUPĂ MAMĂ SUNT CLUJEAN,  FAC O VARZA A LA CLUJ, S-O GUSTE CĂTĂLIN SCĂRLĂTESCU.

Dan Bittman: Nu, sunt bătătorit și să știi că trebuie să recunosc că de la tine mi se trage, într-o luare de poziție mai veche, mă rog când tot așa mi-am luat pe internet o grămadă de invective și „aprecieri”, m-ai sunat, cred că sunt peste zece ani de atunci, poate chiar mai mult – și mi-ai spus să stau liniștit că primele reacții proaste și urâte vin din partea postacilor: securiști, nesecuriști, dar oricum oameni care după aceea vor să aibă și un răspuns, acolo, să iște gâlceava pe internet. Și de atunci am învățat o lecție și chiar nu mă mai afectează foarte tare toate invectivele, mai ales că ele nu constituie un argument. Adică înjurăturile nu constituie argumente. Dacă cineva ar dori vreodată să aibă o discuție cu mine ar putea să o facă civilizat pentru că eu nu folosesc asemenea cuvinte la adresa nimănui

Cozmin Gușă: Cu ocazia asta au învățat mai mulți treburile astea despre tine. Să știi că o surpriză, hai să nu-i zic surpriză, un element neplăcut din pandemie până la apariția ta, la care oricum mă așteptam, a fost acest mimetism și lașitatea unor vectori care nu doar că n-au dorit să discute despre excesele din administrația românească, din viața publică, dar chiar au interpretat diferite lucruri false, răsplătite pecuniar într-un fel care pe mine m-a scârbit. N-o să spun nici un nume, am lista plină din nefericire, și asta a fost un lucru urât în pandemie care m-a întristat. Erau oameni pe care îi apreciam din punct de vedere artistic, le bănuiam o mai mare calitate la nivel civic, pentru că aici nu contează treaba umană, fiecare avem calități și defecte, dar la nivel civic responsabilitatea unuia care are succes, care-și bazează viața bună pe succesul la public, asta incumbă și responsabilități. Și în afară de tine, n-am văzut prea multă lume, m-am uitat și în lumea actorilor, cunoaștem amândoi acuma cvasitotalitatea lor și ca să începem într-un ton negativ sunt destul de trist că n-am găsit lume artistică dedicată acestor…

Ți-a sunat cineva la ușă. Mergem să vedem cine e.

Dan Bittman: Bineînțeles, îți spun și cine e…

Cozmin Gușă: Ia să vedem, Edi Petroșel.

Dan Bittman: Nu, Cătălin Scărlătescu.

Cozmin Gușă: A…, Cătălin Scărlătescu.

Dan Bittman: Care vrea să guste din varza à la Cluj pe care am făcut-o.

Sunt în interviu Cătălin, vino că eu sunt cu Cozmin, deci o să fim mai mulți.

Cozmin Gușă: Băi, dar tu nu puteai să zici c-ai făcut varză à la Cluj că veneam și făceam emisiunea de la tine de acasă?!

Dan Bittman: Păi vino repede, te aștept. Eu după mamă sunt clujean, n-am uitat și uite am făcut o varză à la Cluj care eu zic că mi-a ieșit, nu știu… Uite dacă vrei să-l vezi și pe Cătălin e undeva acolo, se apropie.

Cozmin Gușă: Salut Cătăline!

Dan Bittman: Ne salutăm (către Cătălin Scărlătescu) și uite sunt cu Cozmin Gușă la Gold FM, Ok luați un loc, vă rog, că eu trebuie să vorbesc, trebuie să spun acum de toate.

AM LUAT ATITUDINE ÎN NUMELE ARTIȘTILOR LIBER-PROFESIONIȘTI, TIMP DE UN AN AM FOST ȘOMERI CU ACTE-N REGULĂ. MĂ BUCUR CĂ AU APRECIAT MULȚI, ÎI MULȚUMESC ȘI DANEI BUDEANU.

Cozmin Gușă: Fain intermezzo ăsta cu varza à la Cluj, excepțional. Deci hai s-o luăm de jos, eu sunt foarte trist că am văzut acest nivel, nu vreau să-i luăm cu nume și cu prenume dar aerul general din viața artistică românească este unul de care trebuie să ne întristăm. Eu cred că datoria unui artist, sau a unui actor, sau a unui om care creează și care este responsabil cu simpatia asta maximală la public este cu totul alta. Pe tine te felicit c-ai făcut-o. Hai să vorbim puțin despre ceilalți. Ce crezi că i-a făcut pe ei să aibă această atitudine? Că nevoi materiale nu prea au, din câte știu.

Dan Bittman: Vreau să spun de la bun început că eu totuși reprezint, cum să spun eu, o categorie foarte restrânsă de artiști, artiștii liber-profesioniști. Artiști care nu sunt angajați, n-am fost niciodată angajat a vreunui teatru, al vreunei structuri de stat ș.a.m.d. deși postaci mă tot acuză că eu sau, mă rog, implicit Formația Holograf, suntem abonați la banii statului, ai primăriilor ș.a.m.d. N-am fost niciodată în situația asta, dimpotrivă noi am fost poate una din puținele trupe care și-a permis să fac spectacole pe bilete și asta a încercat să facă o viață întreagă, 40 de ani de când există. Dar restul actorilor, al artiștilor, al angajaților din operă, filarmonici, teatre ș.a.m.d. au primit în continuare salariile netrunchiate și de aceea s-au gândit ei că e mai bine să tacă din gură și eu nu le fac o vină din chestia asta. În schimb, există și o categorie mai mică de artiști, câteva mii, nu știu, 15.000 maxim de artiști în numele cărora am încercat să iau atitudine, oameni cărora li s-a refuzat dreptul la muncă, ceea ce este strigător la cer, s-au închis toate teatre, nu mai vorbesc de horeca sau locuri unde-și mai puteau exercita slujbele și atunci, timp de un an de zile, chiar și în momentul de față, acum începe așa să se dezghețe dar cu foarte mare timiditate zona aceasta, timp de un an de zile au fost șomeri cu acte în regulă, unora neplătindu-li-se însă drepturi. Adică a fost așa o abulie și mulți politicieni care apăreau, făceau poze, zâmbeau, spuneau că vin milioanele de la Comunitatea Europeană dar n-a venit de fapt nimic. Și-atunci de aia am luat atitudine. Atitudinea nu era în sensul Aoleu, ce mă fac, că nu mai am bani să trăiesc. Ci atitudinea este că am drepturi în țara asta și un guvern pus, nu ales, ar trebui să se gândească și la categoriile astea mai puțin vocale cum sunt eu și alții ca mine. Ca mine mai sunt mulți. Nu vorbesc de horeca, nu vorbesc de alte categorii care și-au pierdut rostul timp de un an de zile. Gândește-te totuși ce înseamnă să nu mai faci absolut nimic, să te descalifici la locul de muncă timp de un an de zile. De-aia spus e, așa, ușor de vorbit dar foarte greu de dus în cârcă.

Cozmin Gușă: Chiar și la această categorie, eu cunosc oameni din această categorie.

Noroc!

Dan Bittman: A, noroc! Cătălin e setos și nu pot să… E un ceai, sper la tine, la mine e ceai de soc.

Cozmin Gușă: Ceai de soc, al meu e de rodii.

Dan Bittman: E bine, de rodii.

Cozmin Gușă: Pentru potență, nu?! Ne învață Dana Budeanu. Dana Budeanu ne învață mereu să bem de rodii, că e bine pentru ele.

Dan Bittman: Am auzit că sunt un preferat de-al ei, așa că mă bucur.

Cozmin Gușă: Da, să știi că a vorbit foarte frumos despre tine.

Dan Bittman: Da, da și îi mulțumesc frumos. Eu nu vreau să-mi fac dușmani, dimpotrivă, eu vreau să am un dialog civilizat cu oricine, oricine are păreri, că până la urmă nu trebuie să avem aceleași păreri, trebuie să…

VIAȚA A AJUNS SĂ FIE MIMATĂ, ÎNTR-UN FEL ORWELLIAN. EXPERIENȚA VIZITEI DIN COREEA DE NORD A FOST NEMAIPOMENITĂ.

Cozmin Gușă: Da, dar uite vreau să te șarjez aici un pic și să spun că și acei artiști, și eu cunosc câteva zeci din cele câteva sute care te-au apelat pe tine ca să le reprezinți poziția n-au fost vocali. Adică cele câteva… N-au fost vocali.

Dan Bittman: Cozmin, fiecare își face o evaluare. Unii chiar nu-și pot permite, altora le e greu. Fiecare se gândește ce pun mâine pe masă. Dacă fraierul de Bittman spune o chestie, să și-o asume, treaba lui, dacă nu-l mai dau ăia la radio sau la televizor, asta e viața.

Cozmin Gușă: Se descurcă.

Dan Bittman: Se descurcă, se descurcă, nu știu, să moară în chinuri. Dar sunt și oameni care uită că am și eu la rândul meu trei copii, în fine, am o grămadă de probleme și încerc să-i cresc cum pot mai bine. Însă asta e. N-au vrut să-și asume foarte mulți dintre ei, ți-am spus și motivele, marea majoritate sunt încă angajați și ți-am spus sunt salarii frumoase în teatre, în instituțiile de cultură în România și nu le fac o vină, repet. E normal fiecare să-și spună părerea așa cum… Pe mine însă mă deranjează ceea ce văd în realitate, pentru că merg pe stradă, ca și tine, am o grămadă de prieteni, am participat la o grămadă de întruniri, întâlniri și văd că realitatea a început, cum să spun, să contrazică flagrant ceea ce ni se prezintă la știri în fiecare zi de anumite posturi de televiziune. Adică se face trecerea practic, ușor, ușor, la virtual. Adică Orwell să trăiască cu cartea lui, o să vedem la televizor oameni pe care culmea… Știi că zilele trecute mă uitam la televizor și vedeam că oameni pe care-i cunosc, politicieni sau nepoliticieni, nu mai pot fi văzuți decât foarte greu în viața de zi cu zi, ne ajunge că-i vedem la televizor. Vedem o imagine, nici nu știm mai există, nu mai există. Toată lumea este setată pe televizor. Mă uitam aseară la San Remo, cu sală goală. Toată lumea mima pe scenă bucuria, era o orchestră uriașă, erau doi prezentatori care se măscăreau pe acolo Fiorelo și cu încă un domn foarte cunoscut, soliștii cântau ca și cum se auzeau aplauze, deci totul e… se mimează viața și lumea n-o să mai aibă în curând nevoie de spectacole, de întruniri. De fapt asta se și dorește, să nu ne mai întâlnim. Dar pentru asta trebuia să ia modelul coreean, nord-coreean și era de succes. Eu am fost în Coreea de Nord atunci când se puneau bazele Revoluției române în 1989, în toamna lui ʼ89 și atunci i-am cunoscut pe toți pe care i-am văzut ulterior c-au condus țara și o conduc unii dintre ei, încă.

Cozmin Gușă: Ați fost în concert acolo?

Dan Bittman: Da, era un fel de Olimpiadă a comuniștilor și ne-au trimis ca reprezentanți atunci ai României, alături de foarte mulți domni și doamne care au fost după aceea implicați în Revoluție și în evenimentele de după.

Cozmin Gușă: A, deci voi în calitate de campioni naționali neîncoronați ai rockului, că asta era în ʼ89, venise rândul vostru pe lista cu Compact, Iris, ultimii ani din anii ʼ80 era Holograf, ca și următorii de după ʼ90. Și v-ați dus în Coreea ca și…

Dan Bittman: Coreea de Nord.

Cozmin Gușă: Coreea de Nord ca și campioni naționali însoțiți de diverși oameni care după aceea ne-au hotărât destinele, într-un fel.

Dan Bittman: Absolut și care acolo s-au întâlnit ca să vorbească despre ce urma să se întâmple în decembrie. Dar e altă discuție aia. E foarte interesantă discuția asta pentru că ăia care erau prieteni cu noi atunci, mulți dintre nord coreeni făceau facultățile pe la noi și știau românește, la un moment dat chiar i-au apostrofat și le-au spus: „Băi, băieți, voi ați venit aici la noi ca să vorbiți chestii dintr-astea, voi nu știți că suntem prieteni și că ar cam trebuie să vă dăm în gât șefului vostru, tovarășul Nicolae Ceaușescu”. Bine a fost o chestie foarte simpatică.

Cozmin Gușă: Da, interesantă, dacă era mai aproape de discuții poate erai în locul lui Dinescu la TVR, cu Caramitru.

Dan Bittman: Poate.

Cozmin Gușă: Poate.

Dan Bittman: Cine știe. Dar ce vreau să spun este că lor nu li se permitea să gândească prea mult și-atunci în pauzele dintre spectacole erau puși să danseze în horă ca să nu vorbească între ei. Și n-aveau voie în grupuri mai mari de 3 persoane. Deci mă aștept ca și în viitorul nostru european să se întâmple lucrurile astea. Să ne pună să facem plajă așa, în familie și mai știu eu cum.

NE LIPSESC LIDERII PATRIOȚI ȘI NE CONDUC OAMENI CE NU-S ÎN STARE SĂ FACĂ NICIUN PLAN. EXISTĂ ÎNSĂ ALȚII CE AU UN SCOP SĂ-ȘI RECUPEREZE PUTEREA.

Cozmin Gușă: Da, e o ironie, dar are sens. Dar aș vreau un pic… din perspectiva ta, de om care se cuplează la emoția colectivă, de fapt succesul oricărui mare artist depinde de felul în care se cuplează și creează acea emoție colectivă virtuală, dacă vorbim despre intermedierea televiziunii sau a radioului sau reală, în cazul concertelor. Din această perspectivă a ta cum am ajuns noi, Dane, la această lașitate colectivă care ne transformă în niște animăluțe, o turmă de oițe, două-trei rebele, negre, care sunt pe lângă, pe acolo, dar marea majoritate mergând așa, către o prăpastie, pe care eu și alții o vedem în fața noastră?

Dan Bittman: Eu cred că nu ne-am transformat de-acum, nici de-acum 30 de ani, cred că era mai de demult povestea asta. Am spus de foarte multe ori că ne lipsesc liderii, ne lipsesc oameni care să-și asume, suntem conduși de oameni care conduc din umbra televiziunilor, și în plus față de asta, nu beneficiem de 30 de ani, cel puțin vorbesc acuma de ultimii 30 de ani, de un plan coerent. Vecini de-ai noștri, care sunt reprezentanți și ca partide aici în România au planuri foarte bine stabilite, foarte bine stabilite. Și pas cu pas, apropo de sloganuri dintr-acestea care au devenit ușor-ușor realități, pas cu pas își iau halca lor înapoi. Pași mici, foarte mici, multă răbdare, dar au plan foarte bine stabilit și-și văd de el – cum să spun – indiferent de părerea noastră. Noi nu avem. Noi nu avem nici o părere că nu putem călători din regat în Transilvania, noi nu ne uităm că deja Transilvania este conectată la Europa într-un fel, într-un sistem de autostrăzi cărora le mai lipsește încă jumătate de an ca să fie conectate direct la Europa aceea a familiilor mari și lăsând Țara Românească de izbeliște, pe o Vale a Prahovei înghesuită și nenorocită, sau pe o Vale a Oltului ș.a.m.d. Sunt lucruri foarte grave pe care politicienii, datorită banilor, pentru că numai banii contează, hai să fim serioși, hai să vorbim despre esență, datorită banilor. Lumea se preface că nu vede lucrurile acestea, noi ne prefacem și noi că nu le vedem, sau până la urmă exact ce vorbeam hai să lăsăm lucrurile așa ca să pun și eu ceva pe masă la copii. Neexistând lideri și formatori de opinie, și oameni care să poată să vorbească civilizat și să explice generațiilor care vin din urmă ce s-a întâmplat. Sunt convins că foarte mulți, la 25 de ani, nici nu știu exact ce s-a întâmplat acolo cu revoluția, cu marea gâlceavă. Deci ne batem joc de țara asta în toate felurile posibile, în toate felurile posibile.

Cozmin Gușă: Bun, eu spre deosebire de cei care ne ascultă, ei își închipuie, dar eu știu că tu ai cunoscut marea majoritate sau aproape cvasitotalitatea liderilor politici ai României îndeaproape. Ai stat cu ei la masă ca mine, de multe ori împreună cu mine și cu ei. Ce le-a lipsit acestor oameni? Pentru că de multe ori oamenii treceau examenul, știau despre ce e vorba.

Dan Bittman: Patriotismul le-a lipsit. Patriotismul. Este un singur cuvânt. Dacă nu și-au iubit locul ăsta sau nu și l-au iubit îndeajuns de mult încât să-și pună chiar viața la liman s-a ajuns unde s-a ajuns pentru că s-au spălat unii pe alții, au dat mâna unii cu alții, ș.a.m.d. și s-a ajuns unde s-a ajuns. Nu cred că se mai poate face foarte mult. Sistemul funcționează impecabil, există niște structurări în România foarte clare, este structura de sus, cea conducătoare care nu mai ține cont decât de afacerile ei și restul, noi ăștia, pleava, ce vine mai în jos nu contăm în calculele lor decât în cazul alegerilor când până la urmă noi votăm neapărat strâmb, ci e o mare masă care e fascinată de niște promisiuni care niciodată nu se îndeplinesc.

Dar vreau să spun o singură chestie, apropo de ce spuneam, măi am scos armata la 200 de cazuri și vreo 2 morți, era pe străzi, acum un an de zile, aproximativ un an de zile se împlinesc în curând decât TAB-urile erau prin fața Magazinului Unirea ș.a.m.d. dar nu s-a gândit nimeni în 30 de ani să scoată armata, care stă oricum și face tot felul de exerciții ca să și le facă în pădurile alea care încep să  lipsească cu desăvârșire. Adică acolo unde ai putea să scoți vreo 300.000 de băieți, adică nu, că mai avem armată doar de 60.000, să scoți măcar 1.000, 2.000 că au început să-i omoare pe pădurari, pe unii, pe alții, adică e pe traselea, da. Acolo nu e nici o problemă, acolo nu avem soluții, acolo nu există…, să fure toată lumea cât se poate fura, defrișăm România, dar n-a scos unul un TAB, ceva, că făcea armata imediat, sau un comando, măcar, că tot timpul facem exerciții din astea, facem tot felul de fițe de-astea, „ia uite bă ce tari suntem”, avem drone, cumpărăm acum de trei sute de milioane, avem și scut, nu mai știu ce.

Cozmin Gușă: Ironia ta este tare și bine meritată dar merg în continuare pe…

Dan Bittman: Te rog… Eu te-aș scoate de pe căști ca să audă și Cătălin că săracul se uită la mine așa în pustiu.

Cozmin Gușă: A, el n-aude radioul.

Dan Bittman: El n-aude ce vorbim noi.

Cozmin Gușă: Da, poate să dea drumul la radio, îmi pare rău.

Dan Bittman: Spune.

ION ILIESCU M-A DEZAMĂGIT CEL MAI TARE, AM VĂZUT LA LONDRA CUM NE-A AFECTAT MINERIADA LUI. PENTRU EMIL CONSTANTINESCU, ALTĂ DEZAMĂGIRE, AM IEȘIT ÎN PIAȚĂ ÎN LACRIMI DE BUCURIE. 

Cozmin Gușă: Dintre politicienii ăștia pe care i-ai cunoscut pe fiecare după 1990, de la Ion Iliescu – că tot e ziua lui astăzi, împlinește 91 de ani!

Dan Bittman: La Mulți Ani! 91?

Cozmin Gușă: 91.

Dan Bittman: Formidabil, formidabil. Mulți înainte, ce să spun.

Cozmin Gușă: 91. Nici noi nu mai suntem tineri, Dane, ne mirăm de Iliescu care are 91.

Dan Bittman: Exact.

Cozmin Gușă: Nici noi nu mai suntem tineri. Spune-mi, te rog, de la care ai avut sau de la care dintre ei, dacă nu e unul singur, ai avut cele mai mari așteptări și te-a dezamăgit rău.

Dan Bittman: Păi tocmai i-ai spus numele: Ion Iliescu. Am avut atât de mari așteptări de la domnia sa la început când l-am văzut la televizor adus. După aia mi s-a explicat și de unde a fost adus, și de către cine, ș.a.m.d.. Dar ideea este că de la el am avut. Era primul om care vorbea altfel românește. La televizor. Așa l-am văzut atunci. După aia a apărut Petre Roman care vorbea cu toți…

Cozmin Gușă: Petre Roman dintre voi, pentru că Petre Roman, cum voi erați politehniști Petre Roman cam provenea din zona voastră de ingineri, de intelectuali ai României, tehnocrați, pentru că voi ați fost genul de trupă intelectuală, pentru că așa vă consideram noi, băieții cu școală, de la Politehnică.

Dan Bittman: Exact. Și au apărut oameni care știau câte patru-cinci limbi străine, iată, Petre Roman ș.a.m.d. Dintr-o dată după limba de lemn a lui Ceaușescu noi am sperat măi că ei chiar or să schimbe lumea, chiar o să se schimbe România. Ne-am dat după aceea cu stângul în dreptul cu mineriadele, noi chiar am fost loviți din una dintre ele, eram înainte să plecam la Londra, Edi și cu Tino erau să fie luați la bătaie de minerii de pe străzile Bucureștiului pentru că aveau plete. Am reușit să plecăm la Londra unei noi mergeam cu un mesaj de pace și democrație: „Uite România”. Și ăia ne spuneau: „Ia uitați-vă puțin la televizor, că săptămâna asta e numai bătaie”

Cozmin Gușă: Era în ʼ90?

Dan Bittman: Exact în ʼ90.

Cozmin Gușă: În vară.

Dan Bittman: 13-15 iunie, atunci. Și deci pe noi ne-au lovit după aceea lucrurile. Iar de acolo a început haosul. De-acolo s-a văzut că se poate, de-acolo s-a văzut că dintr-odată democrația asta înseamnă și o lipsă a legilor, au fost perioade lungi în România în n-au existat legi, n-a existat TVA, n-au existat foarte multe lucruri și atunci toată lumea a început să fure, și să fure așa până la umăr, până la gât, până peste tot.

Cozmin Gușă: De la Constantinescu ai avut speranțe?

Dan Bittman: Foarte mari.

Cozmin Gușă: Adică ai mizat pe el?

Dan Bittman: Enorm. Enorm de mari, am ieșit în Piață când a fost… nu mi-a venit să cred atunci c-a ieșit Constantinescu, l-am și votat atunci și am ieșit în Piață în lacrimi, crede-mă, pentru domnul Constantinescu, președintele Constantinescu de atunci. Dar la fel a fost o decepție uriașă. Cu cazul cu Țigareta, cu TIR-uri de la Scroviștea. Hai să fim serioși! Lumea poate nu le știe dar noi, fără voia noastră aflăm lucruri pe care nici n-am vrea să le aflăm și-atuncea zici măi, cum e posibil? Totuși aveai alte pretenții de la un intelectual. Au fost tot felul de astea. Așa cum s-au perpetuat tot timpul speranțele mele, și toate s-au lovit de fiecare dată de o decepție, uriașă. Ce să fac? Asta e! Trăim.

M-A REVOLTAT CĂ REGULILE SUNT ÎNCĂLCATE PENTRU CA MERKEL SĂ AIBĂ MÂNĂ DE LUCRU ROMÂNEASCĂ. AU FOST FRAIERITE PE FAȚĂ ȘI FIRMELE ROMÂNEȘTI CE PUTEAU PRODUCE ECHIPAMENTE IAR GUVERNUL STĂTEA LA TRABUCEALĂ ȘI WISKYANE.

Cozmin Gușă: Trăim într-un Abursdistan cum ai sugerat tu mai devreme, pe care văd că-l cam acceptă toată lumea, ai pomenit demersurile tale publice care au vechime mai mare de un an în acest moment și care, mă rog, ți-au creat și probleme. Ce anume te-a revoltat cel mai mult în această administrare a pandemiei, acum când te uiți în spate, pentru că ai avut foarte multe reacții la cald, ai fost mereu cuplat, n-ai dat nici un pas înapoi, ai rezistat și la invective. Dar acum, mergând un pic înapoi, la un scurt remember, ce te-a revoltat din măsurile administrative din pandemie?

Dan Bittman: Am mai spus, am mai spus de fiecare dată. Primul lucru care m-a revoltat era că în timp ce eu chiar respect și acum, și-am respectat legea și atunci când s-a putut și când au început problemele, alții nu le-au respectat. Că nu știa nimeni ce e cu virusul ăsta, ce era cu veștile astea, vedeam și eu filmulețe cu chinezi care cad pe stradă, săracii, rupți de boală, am stat în casă. Am trei copiii, repet, am vrut să-i protejez la fel cum vreau să mă protejez și pe mine și pe cei din jur. Nu vreau să ajung eu să îmbolnăvesc pe cineva. Și în timpul ăsta văd o acțiune excepțional orchestrată cu zeci de mii de români plecând cu avioane pregătite la Cluj, de exemplu, cu desanturi nocturne care nu pot fi decât asistate, cum să spun?! Dacă tu și cu mine încercăm acum să aducem o sută de oameni la Cluj, cu niște autocare, cu ceva, n-o să reușim să facem atât de rapid lucrul ăsta, care s-a întâmplat într-o noapte! Deci acolo este clar că Securitatea, cu Poliția au conlucrat pentru ca doamna Merkel să aibă forță de muncă să-și culeagă sparanghelul. Și când am văzut asta am zis: „Stai mă puțin, ne luăm la mișto, ce facem aici?” După aia, am văzut după două luni de zile președintele Iohannis accepta în sfârșit și firme românești să vină și să facă echipamente dintr-astea. Adică noi nu avem o industrie de război în România? Noi nu avem o fabrică, una singură, nu știu, APACA, naiba să le mai ia că nici eu nu mai știu care mai lucrează, care să facă măști, combinezoane, ochelari, cizme. Adică la noi nu se poate chestia asta. Așteptam după o lună importurile și nu veniseră încă. Se puteau face toate licitațiile cu atribuire directă, deci nu mai erau licitații erau „Prietenul meu, Cozmin, te rog frumos, adu-mi și mie două milioane de măști, hai nu fii, că și tu mi-ai dat mie trei sute de mii de combinezoane”, știi, de-astea. Adică fraiereală pe față. Îl mai văd și pe prim-ministrul de atunci, care culmea că-mi e amic, a fost și la ziua mea, fumând un trabuc frumos de ziua lui, cu toți ăia care se dădeau speriați, și vai de capul nostru, că murim prin spitale și ce se mai întâmplă. Tot guvernul stătea la whiskyane și la de-astea și pe mine mă puneau să stau și să nu mă văd cu Cătălin, nu se poate așa ceva. Haide, mă, să ardem și noi, să frigem o friptură, una în sânge, cum spunea un actor uriaș. Apropo de actori uriași, un prieten comun de-al nostru, din Cluj, 82 de ani cred că are, n-am vorbit în viața mea cu el, domnul Dorel Vișan, un actor uriaș, m-a sunat zilele trecute să-mi spună: „Domnul Bittman, suntem amândoi pe-o listă neagră”. „Ce-am făcut?” „Suntem pe o listă neagră”. „Ce listă, domnule?” „Da, domne e un domn – mi-a zis și numele, nici nu știu dacă e bine să-i dau acum numele, care e în presă – ne-a pus pe-o listă neagră”. „Foarte bine, să ne țină acolo, că ăia suntem”. Deci dacă un om la 82 de ani te sună ca să îți spună chestia înseamnă că-i gravă treaba. Și așa pot să continui încă o oră cu toate măsurile imbecile. Chiar și acum. Le-am spus într-o emisiune de televiziune că o scadă în preajma alegerilor numărul de infectări tocmai ca să nu fie lumea atât de panicată, să iasă și să voteze. Nu ți se pare ciudat că, cu ocazia fiecărui din ăsta, mai un Sfântul Ion, mai un așa…, mai un Crăciun, mai un Revelion, acum o să vină astea Pascale, iar ne închid, iar se aude că… Și întotdeauna când se aude că, se întâmplă și o tâmpenie și ne închid ăștia. Mie mi se pare că e un teatru scurt, eu i-aș face mincinoși pe domnii ăștia…

Cozmin Gușă: Este evident că este așa.

Dan Bittman: Mai avem soc.

Cozmin Gușă: Un ceai de soc pentru domnul Bittman.

Dan Bittman: Păi nu, că eu încerc să-l distrez și pe el, că el deja nu mai râde.

BANII VORBESC! IAR BANII SUNT LA MINCINOȘI, DE TIPUL CORPORATIȘTILOR, CE VOR CÂȘTIGA BĂTĂLIA.

Cozmin Gușă: Și-a luat rolul în serios. Își dă seama că e o discuție dură.

Uite, cine crezi că va câștiga din acest meci. Să zicem că am fi câțiva care avem și ceva în spate, tu ai câteva milioane, să zicem că eu am câteva sute de mii.

Dan Bittman: Aoleu să nu spui asta, că deja lumea ce-o să creadă?!

Cozmin Gușă: Păi cum, nu, nu, nu milioane de euro că alea vedem, fiecare cum s-a gospodărit. Ai niște milioane de fani, de oameni care te apreciază foarte mult pe tine și pe Holograf și pentru ceea ce ai făcut. Deci sunt oameni care luptă, se încăpățânează de fapt să trăiască în adevăr. În același timp, există un trend în mass-media mondială, inițiat de către mass-media din Statele Unite, de către mass-media corporatistă care colportează niște minciuni cotidiene de în condiții normale am fi râs de ne-ar fi durat burta, acum câțiva ani să vedem asemenea minciuni. Totuși ele persistă, merg în continuare de la asta cu vaccinatul, de la asta cu tulpinele care apar, până la fel de fel de lucruri. În viziunea ta, să nu luăm România, da să luăm un plan global, ce crezi că se va întâmpla în acest plan între cei care se încăpățânează să spună adevărul și mincinoșii. Pentru că este evident că unii mint, pentru toată lumea, și cei care mint, ei știu că mint dar n-ar dori să li pună această etichetă. Cum va evolua acest război între mincinoși, care sunt susținuți de către lașii de care vorbeam mai devreme și care sunt mulți și cei care, mă rog, se încăpățânează să spună adevărul și nu li se mai dau melodiile la Europa FM, spre exemplu.

Dan Bittman: Mi-e frică să dau un verdict.

Cozmin Gușă: Cum vezi tu? Că totuși, gândești în perspectivă.

Dan Bittman: Iarăși, urmărește banii. Banii sunt la mincinoși, banii sunt în partea interesată să…. uite, Cătălin îmi cântă Banii vorbesc, banii vorbesc!

Cozmin Gușă: Normal și eu aș fi vrut să cânt.

Dan Bittman: Deci banii sunt la mincinoși în momentul de față, sunt la marile corporații, sunt la marile structuri, mă rog, oculte sau mai puțin oculte, mă uit la familiile astea din Europa, fiecare cu zonele ei de influență. Europa a devenit un câmp de luptă a unor mari interese. Noi suntem undeva pe la coada cozii, nici măcar nu contăm. Deși și aici se îmbogățesc oamenii foarte tare. Și atunci normal oamenilor le e foarte clară situația. Se adaptează. Unde sunt banii, sunt acolo, ăia ce spun, ei spun că-i pandemie. Hai să spunem și noi că e pandemie. Ce mai spun ăia? Că să purtăm mască. Hai să purtăm și noi mască. Plus că toate lucrurile astea cei cu bani au intrat repede… Presa știe ce face, presa are nevoie să supraviețuiască, a primit foarte mulți bani în perioada asta, foarte, foarte mulți. Chiar am prieteni care se laudă cu profituri foarte mari în perioada de pandemie. Și foarte bine au făcut. Repet, eu nu le țin socoteală, Doamne ferește, să câștige toată lumea, dar să nu mă dezumanizeze pe mine, atâta tot. Adică să mă lase să-mi văd de viață liniștit. Și atunci aș înclina să spun că războiul, deocamdată, până când n-o să înceapă Rusia să vândă arme, o să fie al celor puternici și mincinoși, așa cu ghilimelele de rigoare, în sensul că o să fim obedienți și o să facem ce spun ei.

MĂ ENERVEAZĂ RĂU CĂ OAMENII NU MAI GÂNDESC CU MINTEA LOR.

Cozmin Gușă: Nici eu nu sunt departe de pronosticul tău, adică sunt realist, oricât de optimist aș fi. Dar uite, din punct de vedere personal, Bittman cu trei copii, cu obligații, cu mulți prieteni ș.a.m.d. cum își aranjează Dan Bittman viața în această perspectivă, în condițiile în care se încăpățânează să nu mintă sau să nu fie laș? Pentru că, evident, asta ai făcut în ultimul an, probabil, mă gândesc eu, și pentru a fi un exemplu pentru copiii tăi, și pentru a lupta pentru ei într-un fel, pentru viața pentru care i-ai pregătit, eu știu cât de mult te-ai preocupat de ei.

Dan Bittman: Eu nu pot decât să le fiu, cum să spun? să le dau un exemplu. „Eu, tatăl vostru, am fost așa. Ce veți face voi e deja problema voastră, sunteți indivizi cu personalitate, sunteți voi înșivă, n-am cum să… Dacă voi veți hotărî la un moment dat să mergeți într-o direcție, eu nu pot decât să vă spun și să vă arăt și partea cealaltă a monedei”. Întotdeauna o monedă are două părți.

Cozmin Gușă: Te contrazici cu ei pe temele astea legate de pandemie?

Dan Bittman: Deocamdată nu, nu avem niște discuții din astea așa în contradictoriu. Dar nu pot decât să încerc să-mi trăiesc viața normal. Eu nu pot să cânt în fața unui aparat de fotografiat sau la o sală goală. Am fost obișnuit altfel. Pe  mine trecerea asta la zona virtuală nu mă interesează, și atunci încerc, repet, respectând legile acestei țări, dacă mi se spune „Domnule n-ai voie decât la 30%”, atunci 30% să fie. Dacă mi se spune: „Se închide horeca încă un an”, aia e. „Mergi pe stradă și cu mască pusă pe cap”, o fac și pe-asta dacă trebuie. Eu nu vreau să mă pun împotriva legii, dar vreau să am o discuție coerentă cu oameni care încă mai gândesc cu mintea lor. Eu peste tot am spus: „Oameni buni gândiți cu mintea voastră, nu mai luați de-a gata tot ce vi se bagă pe gură și prin creier. Încercați să gândiți voi. Și trageți concluziile singuri”, ca să spun așa. E foarte greu, crede-mă, că cel mai greu e descalificarea la locul de muncă și faptul că de un an de zile, cred că n-am fost la atâtea chefuri într-un an de zile cum am fost acum în pandemie. Chefuri cu ghilimele, iarăși. „Vino să mănânci la mine”. Bine, hai. „Vino să bem un șpriț”, bine. „Vino să nu știu ce”. Știi ce mă deranjează cel mai mult? Am ajuns ca pe vremea lui Ceaușescu, mult mai grav. Ne ascundem, ne e frică să mai vorbim cu unii de teama… și acuma toată vorbește pe internet, toată lumea e pe facebook, e pe Instagram. Dacă spui o părere deja ai văzut ce se întâmplă. Sau ești chiar blocat de unii, sau… Un prim-secretar era să-i spun, un de-ăsta, președinte de Consiliu Județean ceva, mi-a spus „Hei, Dănuțe, păi acum dacă ai luat atitudine, gata, te-a luat Securitatea în tărbacă, ți se ascultă telefoanele, ți se așa….”

Cozmin Gușă: Erau ascultate și înainte, stai liniștit.

Dan Bittman: Exact, și i-am zis ce să-mi ia, mă? Ce poate să-mi ia? Asta o știu de pe vremea lui Ceașcă, când te luai de vreun muncitor din ăla, vreun strungar sau un fierar-betonist, ce să-mi luați mă, ciocanul ăsta și dalta, și brațele, n-aveți mă ce să-mi luați. Că de-aia era frică și lui Ceaușescu de clasa muncitoare, că n-avea ce să le ia.

Cozmin Gușă: Era inteligent.

Dan Bittman: Exact.

Cozmin Gușă: Ceaușescu aprecia bine forța lor.

Dan Bittman: Exact, plus minerii, plus ăștia, întotdeauna  a fost foarte drăguț cu ăștia, pentru că știa că…

Cozmin Gușă: Și era foarte drăguț și cu voi care erați atât de populari. Adică nu vă lăsa la televizor, dar concerte. Eu mi-aduc aminte concertele voastre prin țară stătea lumea și pe balustradă.

Dan Bittman: Da.

AVANTAJUL “HOLOGRAFILOR” A FOST CĂ NE-AM EDUCAT. PREGĂTIM UN ALBUM INSPIRAT DIN SPIRITUL VREMURILOR.

Cozmin Gușă: Într-o sală de 500 de oameni intrau 1.500 ș.a.m.d. V-a lăsat, într-adevăr la televizor nu era voie, dar noi mergeam cu toții să vă ascultăm. Dar apropo de asta ce zic tovarășii tăi și prietenii mei de la Holograf, despre această răfuială a ta? Ei sunt mai tăcuți de fiecare dată.

Dan Bittman: Mă lasă pe mine să fiu eu lancea lui Horea.

Cozmin Gușă: Te lasă pe tine, mai bombănesc, probabil.

Dan Bittman: Nu, îți dai seama că au păreri diverse și asta e și mișto, dar avem ce discuta. Ei mi-au fost o familie de 36 de ani, deja, și sunt în continuare și sunt niște, cum să spun, ca niște frați mai mari cu care am ce discuta și întotdeauna când sar calul mă iau și mă trag de urechi și eu i-ascult, și ei la fel pe mine când am dreptate. Asta e frumusețea la noi. Dar la noi asta e și problema că ni s-a spus de multe ori că suntem prea educați pentru meseria pe care o facem. Și la noi educația așa a fost să fie. Am făcut prea multe prostii, am învățat. Edi Petroșel e ăla cu bursă republicană, i-au dat 10.50, că era prea bun.

Cozmin Gușă: Vreau să vorbim un pic despre asta, acum pe final, că eu cunoscându-vă atât de bine, longevitatea asta la un nivel calitativ pe care voi ați avut-o stă într-un spirit de echipă și de elocință, am fost martor la multe dintre discuțiile dintre voi. Pe care spirit, cum l-ați cultivat, adică de unde a venit chestia asta? Mie îmi pare tare rău ce s-a întâmplat cu Iris, nu mai vorbesc despre Compact, sunt ai noștri cu toții și îi iubim dar s-au întâmplat tragedii acolo. În cazul vostru nu, ceea ce a fost foarte profitabil și pentru succesul de public, dar și pentru succesul financiar al fiecăruia din această echipă. Sunteți oameni realizați cu toții.

Dan Bittman: Îți spun de unde: din educație, din educație. Fără educație nu ar fi existat, poate acum, nici trupa Holograf. Sunt oameni fiecare cu educație excepțională, cu facultăți excepționale, nu mai spun de IQ-uri. Mugurel e unul din oamenii cei mai culți și citiți pe care-i cunosc, și un tip excepțional.

Cozmin Gușă: Și în clasamentul meu Mugurel este printre primii, Mugurel Vrabete este printre primii din acest unghi.

Dan Bittman: Da, Tino la fel, un profesionist desăvârșit, face în continuare, are o firmă în care face reclame. Dar a făcut două seriale la HBO, produse de el, serialele acelea în care jucau Marcel Iureș și Victor Rebenciuc sunt produse de Tino Furtună, poate lumea nu știe, dar Tino Furtună este un producător excepțional de film și de reclame publicitare ș.a.m.d. Edi Petroșel, la fel, și aș putea să tot povestesc de fiecare în parte. Dar dacă nu eram niște băieți – cum să spun – mai educați ne-am fi certat ca la ușa cortului pentru bani sau femei și eram acuma fiecare pe drumul lui.

Cozmin Gușă: Ei pentru femei nu se ceartă nimeni cu tine, Dane.

Dan Bittman: Ce bine, așa, te rog. Te rog mai spune o dată, înregistrez.

Cozmin Gușă: Nu îndrăznim nici unul dintre noi să ne certăm pentru femei cu tine.

Dan Bittman: Îți mulțumesc.

Cozmin Gușă: Ce faceți voi, ați avut perioade de inspirație…, parcă am mai văzut.

Dan Bittman: Culmea e că ai mei colegi au fost loviți de inspirația sfântă și acum chiar lucrăm, sunt niște piese noi cu care a venit și Mugurel, și Tino, chiar piese mai vechi pe care vrem să le refacem și poate reușim să facem un album. Dar să știi că-l facem cu tristețe în suflet. Adică nu e un album pe care-l facem așa de simplu.

Cozmin Gușă: Ca vremurile.

Dan Bittman: Exact ca vremurile, pe mine, de exemplu, nu mă inspiră deloc vremurile astea. Eu de un an de zile, nu că n-am compus, am și eu niște piese pregătite, dar de mai demult. Nu, nu-mi place ceea ce mi se întâmplă și atunci nu pot să fiu expansiv.

Cozmin Gușă: E adevărat că e și o datorie așa, un legământ al trupelor cum sunteți voi cu asemenea experiență, să prezentați spiritul vremurilor într-un fel. Chiar dacă el nu este înspre tonic.

Dan Bittman: Păi deja am scris o piesă care e în spiritul vremurilor: Vine o zi când se va sfârși. Care poate fi interpretat și ca un mesaj pozitiv că poate dă dracuʼ cineva și se termină cu prostia asta de așa-zisă pandemie, că dacă te uiți la cifre, nici măcar pandemie nu-i mai poți spune. În fine, asta e.

Cozmin Gușă: Uite, hai să venim cu un pronostic acum spre final, spunându-ți că în statul Texas s-a declarat sfârșitul, s-a declarat oficial sfârșitul pandemiei și astăzi s-ar putea să urmeze statul Mississippi, deci și acolo lumea, mai ales în zonele de republicani, se mișcă într-un fel. Crezi că e vreo șansă să-și asume cineva pe la noi, în afară de noi, părălelogii, cum ar fi, la nivel oficial să-și asume așa, să declare un final de pandemie.

Dan Bittman: Eu îi rog foarte mult pe democrații noștri, ca să zic așa. Adică din ce văd județele care sunt conduse cu precădere de PNL, USRPLUS ș.a.m.d. și mă refer Timișoara, Alba-Iulia, Cluj, Constanța unde sunt tragedii și unde sunt niște cifre mă de moare lumea pe stradă. Îi rog frumos pe ei să rămână în pandemie dacă vor, dar doar dacă vor, dar să ne lase pe noi, moldovenii și regățenii să trăim o dată aici, în România, că aici la noi, îi anunțăm pe ei, pdl-iștii sau pnl-iștii că s-o terminat și aici de mult. De ce nu te uiți la australieni, de ce nu te uiți la neozeelandezi, de ce nu se uită nimeni, că toți i-au înjurat pe săracii de suedezi, că în timp ce noi avem acuma 20.000 de decese în România, cu toate măsurile posibile, ei n-au luat nici un fel de măsuri, decât alea de bun-simț: se recomandă în continuare purtarea măștilor, nu s-au închis cârciumile, nu se mai dă băutură după ora opt. Îl avem pe prietenul nostru Nuțu Olteanu acolo. Și ei au vreo 13-15.000 în același condiții, tot în 12 luni au murit și-acolo dar fără nici un fel de măști, și de d-astea.

Cozmin Gușă: Dar Nuțu cântă pe acolo? Ce ți-a zis?

Dan Bittman: Cântă, dar acuma nu mai cântă că nu prea voie nici să cânți acolo, e doar profesor la o școală din Stockholm.

Cozmin Gușă: Trebuie să mărturisesc celor care ne ascultă că Dan este foarte pasionat de lumea din Ardeal, are niște prieteni vechi și mulți, mulți de tot din acele zone de la Leluț Vasilescu…

Dan Bittman: Leluț Vasilescu, asta voiam să spun și eu.

Cozmin Gușă: Să nu-l uităm, că ne ceartă după aia, nici pe Aurel Tămaș, că ne ceartă.

Dan Bittman: Pe toți, da.

Cozmin Gușă: Deci e o colecție lungă. Dane îți mulțumesc foarte mult, îi mulțumesc și lui Cătălin c-a avut răbdare să te-asiste cu „ceaiul”, a preparat și „ceaiul” și într-un spirit pozitiv pe final de emisiune, promițându-le ascultătorilor că o să și transcriem această emisiune și o s-o punem pe blog. Deci,  Vrem o minune!

- Advertisement -

ALTE ȘTIRI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Solidnews by -

NOUTĂȚI