16.4 C
București
sâmbătă, mai 8, 2021

Mesaj amenințător la adresa directorului institutului Confucius

RECOMANDĂRI

Autor: Iris Drăghicescu

Directorul slovac al institutului Confucius din Bratislava, Ľuboslav Štorai a trimis unui expert, tot slovac, o misivă amenințătoare.

Presa internațională citează din acest mesaj:„Dormi bine? Ar trebui să fii foarte stresat când mergi pe stradă”. Este vorba despre un document pe care l-a scris directorul executiv al Institutului Central European de Studii Asiatice, Matej Šimalčík, din care reiese prezența chineză masivă în universitățile din Slovacia. Douăzeci și trei de unități de învățământ superior, plus Academia de Științe a Slovaciei, prezintă sute de legături – formale și informale – nu doar cu universități din China. Acestea au și cu alte entități din statul asiatic. Interesul părții chineze pentru extinderea acestui tip de legături este notabil. Chiar a crescut în ultima perioadă.

Documentul arată că, în Slovacia, operarea cu entitățile chineze suferă de un nivel foarte redus de transparență. Legile noastre nu cere entităților chineze de pe teritoriul slovac, în special corporațiilor, să își declare proprietarii, scrie Šimalčík. Pentru acesta, mesajul nu a fost de natură intimidantă. S-a arătat doar surprins că acest tip de amenințări vin din partea unui conațional, ce conduce un institut al statului Chinez.

De cel puțin doi ani, Serviciile de Inteligență din Slovacia arată în rapoartele lor că Serviciile chineze de Inteligență, care operează în statul European, încearcă să obțină cât mai multe informații. Telecomunicațiile sunt utilizate în mod special. Aspectele sunt semnalate și de Consiliul de Securitate al Republicii Slovacia încă din 2019.

După ce presa a făcut un scandal național din mesajul directorului institutului Confucius, aceasta și-a cerut scuze. A afirmat că, prin această reacție absurdă, nu a vrut decât să puncteze absurditatea afirmațiilor din raport.

- Advertisement -

ALTE ȘTIRI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Solidnews by -

NOUTĂȚI