5.2 C
București
miercuri, decembrie 8, 2021

Lidera social-democraților suedezi, Magdalena Andresson, a fost aleasă premier de parlamentul țării

RECOMANDĂRI

Autor: Maria Teodora Șuta

Lidera social-democraţilor suedezi, Magdalena Andersson, a fost aleasă miercuri premier de parlamentul ţării nordice. Astfel, a devenint prima femeie care ocupă acest post.

Andersson a fost votată de 117 deputaţi, în timp ce 57 s-au abţinut, iar alţi 174 au votat împotrivă. În Suedia guvernul trece dacă nu votează împotriva sa o majoritate absolută de 175 de legislatori. Magdalena Andersson a fost mandatată pe 11 noiembrie de Andreas Norlen, preşedintele Riksdag, parlamentul unicameral suedez.

Premierul în exerciţiu Stefan Lofven, aflat în fruntea unui guvern minoritar, şi-a anunţat demisia la 10 noiembrie, după şapte ani în funcţie. El a anunţat în august că va demisiona mai întâi din poziţia de lider al social-democraţilor, apoi din funcţia de şef al guvernului.

Odată asigurată instalarea în fruntea guvernului, principala provocare a “Magdei” Andersson va fi de a-i menţine pe social-democraţi la putere la viitoarele alegeri parlamentare din Suedia, programate în septembrie 2022. Deşi susţine ferm egalitatea între sexe, Suedia, spre deosebire de celelalte ţări nordice, nu a mai avut până acum o femeie ca prim-ministru.

Sursă text: AGERPRES

ALTE ȘTIRI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Solidnews by -

NOUTĂȚI