5.2 C
București
miercuri, decembrie 8, 2021

Noul guvern german va menține un acord cu NATO în domeniul nuclear

RECOMANDĂRI

Autor: Maria Teodora Șuta

Germania va rămâne parte a unui acord cu NATO în domeniul nuclear, sub conducerea noului guvern. Această decizie va preveni o ruptură în cadrul alianţei militare occidentale într-o perioadă de tensiuni cu Rusia.

Germania nu deţine arme nucmeare, dar găzduieşte bombe nucleare americane care pot fi transportate de avioanele de luptă germane Tornado, în cazul unui conflict militar. Până acum nu a fost clar cum va gestiona problema viitorul guvern. Acordul de coaliţie susţine ca Germania să îşi respecte angajamentele faţă de NATO.

”Atâta timp cât armele nucleare joacă un rol în conceptul strategic al NATO, Germania are un interes să participe la discuţii strategice şi la procesele de planificare”, se arată în document, referindu-se la locul deţinut de Berlin în Grupul de planificare nucleară al NATO.

Noua coaliţie urmăreşte, de asemenea, să înlocuiască vechiul avion de luptă Tornado al forţelor aeriene germane, singurul avion Bundeswehr echipat să transporte bombe nucleare americane. Forţele aeriene germane zboară cu acest model de avion din anii 1980.

Ministerul Apărării intenţionează să renunţe treptat la folosirea avionului respectiv, între anii 2025 şi 2030. Guvernul cancelarului Angela Merkel intenţiona să achiziţioneze avioane F-18 fabricate de Boeing ca înlocuitor, dar decizia a fost amânată până în 2022.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna trecută că armele nucleare americane ar putea fi mutate mai spre est dacă Germania va renunţa la acordul de partajare nucleară, o mişcare care ar fi deranjat Rusia. Acordul de coaliţie a inclus şi un acord pentru înarmarea următoarei generaţii de drone militare germane. Unii social-democraţi s-au opus anterior să facă acest lucru.

Sursă text: Știri pe surse

ALTE ȘTIRI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Solidnews by -

NOUTĂȚI