21.2 C
București
joi, septembrie 29, 2022

Planul Bosniei de a juca fotbal amical cu Rusia face furori. Solicitări de boicot

RECOMANDĂRI

Bosnia și Herțegovina va juca un meci amical cu Rusia în noiembrie, a anunțat vineri Asociația de Fotbal a țării pe site-ul său oficial, provocând critici dure din partea jucătorilor și fanilor din Bosnia.

Jocul este programat să aibă loc la Sankt Petersburg pe 19 noiembrie, cu o zi înainte de începerea Cupei Mondiale în Qatar.

Dacă jocul va avea loc, va marca prima dată când o națiune europeană s-a întâlnit cu Rusia pe teren de când echipele sale naționale au fost împiedicate să intre în competiții internațională din cauza invaziei la scară largă în Ucrainei, de la sfârșitul lunii februarie.

Decizia de a juca meciul amical cu Rusia a fost luată vineri de Comisia de Urgență a Asociației, în cadrul unei sesiuni de urgență, cu cinci voturi pentru și unul împotrivă.

Căpitanul echipei bosniace, Edin Džeko, de la Inter Milan, a criticat în mod deschis decizia și ideea de a juca împotriva Rusiei în mijlocul agresiunii sale din Ucraina.

„Sunt împotriva acestui meci. Sunt întotdeauna pro-pace”, a declarat Džeko pentru Outlet Klix. „Din păcate, nu eu decid cu cine va juca Bosnia, dar părerea mea în această privință este clară și nu implică să joc acest meci în timp ce oameni nevinovați sunt uciși”.

„Sunt solidar cu poporul ucrainean în aceste vremuri dificile pentru ei”, a încheiat Džeko, care a câștigat Premier League de două ori și Bundesliga o dată în cariera sa.

„Nu este o decizie bună. Am rămas fără cuvinte”, a declarat mijlocașul bosniac Miralem Pjanić presei locale. „Asociația Națională de Fotbal [oficialii] știu ce cred eu.”

Fostul jucător de la Juventus și Barcelona, în vârstă de 32 de ani, a avut 107 de apariții internaționale de la debutul său în 2008. El a semnat recent pentru Sharjah FC în Emiratele Arabe Unite.

Portarul Asmir Begović – fostul nr. 1 al țării care își desfășoară în prezent transferul cu Everton din Premier League – a repostat un tweet din 2021 criticând Asociația pentru că „a devenit o pagină eBay pentru a umple buzunarele infractorilor” fără a adăuga alte comentarii.

Bosnia „își amintește cu siguranță ororile războiului”, spune Federația Ucraineană de Fotbal
Polonia, Suedia și Republica Cehă au declarat în martie că nu vor juca calificările pentru Cupa Mondială împotriva Rusiei, asta chiar înainte ca echipele naționale ale Rusiei să fie interzise în competiția internațională.

FIFA și omologul său european, UEFA, au decis în februarie că toate echipele rusești, indiferent dacă sunt de partea națională sau de partea clubului, vor fi suspendate de la participarea la competițiile FIFA și UEFA după invazia din Ucraina.

Cu toate acestea, amicalele echipei naționale nu intră sub incidența prevederilor, iar astfel de meciuri sunt permise atâta timp cât sunt aranjate între două națiuni recunoscute.

Bosnia goalkeeper Asmir Begović makes a a save against Iran during the second half of a group F World Cup football match in at the Arena Fonte Nova in Salvador, 25 June 2014Themba Hadebe/AP

De atunci, Federația Rusă de Fotbal a programat alte două amicale cu Iranul și Azerbaidjan, iar un meci împotriva celei de-a 53-a echipe puternice din lume ar stabili un precedent semnificativ.

În timp ce mass-media rusă a considerat meciul ca fiind „începutul sfârșitului izolării fotbalului rus”, FA-ul ucrainean a apelat sâmbătă la UEFA și FIFA pentru a preveni și stopa desfășurarea meciului amical.

În plus, FA-ul ucrainean a trimis o scrisoare Comitetului Executiv al FA-ului bosniac, cerându-i să-și reconsidere decizia deoarece „se pare că are ca scop sprijinirea acțiunilor guvernului rus din Ucraina în ceea ce privește continuarea războiului”.

„Este demn de remarcat faptul că ultimul meci al echipei naționale ucrainene pe timp de pace a fost împotriva echipei dvs. pe 2021 noiembrie”, scrie în declarație.

„Până în acest moment, am fost siguri că minunata voastră țară își amintește ororile războiului din anii 1990 și nu va permite repetarea acestui lucru … în secolul 21.”

„Decizia dvs. de a juca un meci amical împotriva unei țări care a distrus viețile a milioane de oameni este surprinzătoare”, a subliniat FA-ul ucrainean.

Istoria recentă a Bosniei a fost marcată de un război sângeros care a înregistrat 100,000 de victime, două milioane de oameni devenind fie refugiați, fie strămutați intern într-o țară de 3.5 milioane de oameni.

Džeko, Pjanić și Begović sunt reprezentativi pentru o generație de staruri sportive care au crescut în timpul conflictului, Džeko confruntându-se cu asediul orașului Sarajevo pe când era copil, în timp ce Pjanić și Begović au ajuns să fie refugiați în Luxemburg și, respectiv, Canada.

Elaborate pentru a pune capăt războiului în 1995, acordurile de pace de la Dayton, sponsorizate de SUA, au creat două unități administrative principale în Bosnia – entitatea dominată de sârbi din Republica Srpska sau RS și Federația majoritară bosniacă-croată din BiH.

AP Photo/Laurent Rebours
A father’s hands press against the window of a bus carrying his tearful son and wife to safety from the besieged city of Sarajevo during the Bosnian War, 10 November 1992AP Photo/Laurent Rebours

Celor două entități li s-a acordat o anumită autonomie, cu un guvern la nivel de stat umbrelă și cu președinția sa în trei direcții – fiecare membru reprezentând unul dintre cele trei grupuri etnice principale – și un consiliu de miniștri care supraveghează principalele instituții ale țării, inclusiv armata, sistemul judiciar de vârf și administrația fiscală.

Recent, țara a trecut prin ceea ce s-a considerat a fi cea mai gravă criză politică de la semnarea acordurilor de pace, declanșată de o încercare a liderilor sârbi bosniaci de a se retrage din instituțiile de stat, care a fost înțeleasă pe scară largă ca o încercare de secesiune.

Echipele naționale – care sunt, de asemenea, conduse la nivel de stat – sunt unul dintre principalii factori unificatori dintr-o țară altfel divizată pe criterii etnice, iar ultima decizie a FA bosniacă este o încercare de a semăna discordie și diviziune, a declarat pentru Euronews jurnalistul sportiv și cogazda podcastului Opsajd, Saša Ibrulj.

„Este o decizie politică”, a afirmat Ibrulj. „Pur și simplu nu există nicio logică ca o țară ca Bosnia, având în vedere situația sa politică specifică și diviziunile din propria societate, să accepte să joace împotriva Rusiei chiar acum”.

„Teoretic, este destul de simplu: [FA bosniacă] a primit o invitație din partea FA rusă și au acceptat-o. Dar adevărata întrebare este: De ce fac asta și de ce chiar în acest moment?”

„Concluzia morală și logică aici este că pur și simplu nu are sens”, a spus el.

Deși majoritatea bosniacilor i-au sprijinit pe cetățenii ucraineni încă de la lansarea agresiunii împotriva lor la sfârșitul lunii februarie, cei mai radicali dintre sârbii bosniaci au sprijinit în mod deschis Rusia și pe președintele său Vladimir Putin.

De fapt, filiala locală a clubului de motociclete Lupii Nopții (Night Wolves), cu sediul în Rusia și cu legături strânse cu Putin, a organizat în martie una dintre puținele întâlniri în sprijinul Rusiei în Europa în Banjaluka, centrul administrativ al Republicii Srpska.

Țara se află, de asemenea, în mijlocul unor campanii politice din ce în ce mai tensionate, pe măsură ce se apropie de alegerile generale, programate pentru 3 octombrie.

Membrul sârb bosniac al președinției trilaterale, Milorad Dodik, a făcut campanie pentru relațiile sale strânse cu Putin, întâlnindu-se cu el pentru o fotografie la Sankt Petersburg în iunie și anunțând recent o altă audiență cu liderul rus, programată pentru 20 septembrie.

FA bosniacă va alege între a juca meciul sau a-și suspenda jucătorii
Problema cu echipa națională de fotbal a venit cu doar o săptămână înainte ca jucătorii să se adune pentru meciurile cruciale din Liga Națiunilor.

Bosnia se află în prezent în fruntea Grupului B3 al competiției UEFA, cu un punct în fața Muntenegru – cu care va juca pe 23 septembrie.

FA bosniacă, care s-a consultat Džeko și Pjanić despre meciul amical cu Rusia înainte de a lua decizia finală, a luat la cunoștință că jucătorii sunt împotriva meciului și acum trebuie să ia o decizie mult mai dificilă: să anuleze jocul sau să penalizeze cei mai buni jucători, a explicat Ibrulj.

„În principiu, jucătorii pot refuza categoric să joace meciul, dar acest lucru vine cu posibile măsuri disciplinare din partea FA”, a spus el. ”Dar intri într-un conflict cu cei mai buni jucători ai tăi pentru un joc de care nu ai de fapt nevoie.”

Michel Euler/AP2011
Bosnia’s Edin Džeko celebrates the opening goal with his teammates Miralem Pjanić during a World Cup qualifier against France, 11 October 2011Michel Euler/AP2011

Jucătorii din Liga A au boicotat anterior un amical împotriva Iranului în noiembrie 2020, forțând fostul antrenor Dušan Bajević să scoată echipa B. Iranul a câștigat meciul în capitala bosniacă Sarajevo, cu 2-0.

„Meciul poate fi jucat fără cei mai buni jucători. Dar ce logică ar avea să suspenzi 10, 12 sau 15 jucători chiar înainte de meciurile cheie într-o țară care are un grup limitat de jucători de calitate?”, a declarat Ibrulj.

Fanii echipei naționale, cunoscuți sub numele de BH Fanatikosi, au venit sâmbătă cu o declarație postată pe rețelele de socializare, cerând boicotarea meciului împotriva Rusiei.

Asociația Bosniacă de Fotbal nu a mai declarat nimic de la momentul anunțului și până acum, dar opiniile din cadrul FA-ului par să fie împărțite.

Vicepreședintele FA, Irfan Durić, a criticat apelul făcut de colegii săi, spunând filialei locale Radio Europa Liberă că meciul nu este „cea mai bună opțiune” pentru Bosnia.

În același timp, fostul star de fotbal Zvjezdan Misimović, care acum este consilierul președintelui asociației, a declarat că sportivii nu ar trebui să se ocupe de politică.

„Ne concurăm unul împotriva celuilalt pe teren. Alții ar trebui să se ocupe de politică și alte chestiuni”, a declarat fostul membru al echipei naționale bosniace, care și-a lăsat amprenta în cluburi de top precum Wolfsburg și Dynamo Moscova.

Amel Emric/AP
Supporters of Bosnia’s football team cheer after watching a television broadcast of the 2014 World Cup match between Bosnia and Nigeria in Tuzla, 22 June 2014Amel Emric/AP

Atmosfera din cadrul echipei naționale și din afara acesteia este departe de vârful său în 2014, când Bosnia a jucat în Cupa Mondială – prima și ultima dată când s-a calificat pentru un turneu major – a fost a 13-a cea mai bună echipă din lume la acea vreme.

Politicienii etnonaționaliști interni au încercat să coopteze cel mai popular sport din țară de la independența Bosniei în 1992. Situația din ce în ce mai tensionată din țară face ca fotbalul să devină un mijloc pentru actorii politici distructivi pentru a-și face jocurile politice, a explicat Ibrulj.

„În calitate de fan care urmărește echipa națională bosniacă de zeci de ani și în calitate de cetățean bosniac, consider că această situație nu este altceva decât o parte a campaniei preelectorale”.

„Programarea unui meci nenecesar împotriva Rusiei este un act deliberat și intenționat pentru a crea o atmosferă negativă în echipa națională”, a declarat Ibrulj, care a scris despre fotbalul bosniac și regional pentru cei ca The Guardian și Blizzard.

„Fiecare alegere din țară vine cu o retorică incendiară și cu tensiuni sporite create de partidele naționaliste. Fotbalul se încadrează foarte bine în această strategie.”

sursă: euronews.com

ALTE ȘTIRI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Solidnews by -

NOUTĂȚI