12.7 C
București
miercuri, aprilie 30, 2025
12.7 C
București
miercuri, aprilie 30, 2025

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriIKEA face mobilă din pădurile seculare ale României, acuză Greenpeace. „Arbori cu...
Data publicării: aprilie 10, 2024 15:25

IKEA face mobilă din pădurile seculare ale României, acuză Greenpeace. „Arbori cu vârste de până la 180 de ani sunt tăiați”

Data publicării: aprilie 10, 2024 15:25

DISTRIBUIE:

O investigație a ONG-ul Greenpeace dezvăluite că producătorii care fabrică unele dintre cele mai iubite produse IKEA se aprovizionează cu lemn din ultimele păduri seculare rămase în Europa, din Carpații României, inclusiv din ariile protejate Natura 2000.
Potrivit raportului, 7 producători ai produselor populare IKEA, cum ar fi scaunele INGOLF sau paturile pentru copii SNIGLAR, „au legătură cu distrugerea pădurilor cu mare valoare de conservare din Carpații românești”.

Cel puțin 30 de tipuri de astfel de produse de la acești furnizori au fost găsite în magazinele IKEA din 13 țări europene: Austria, Belgia, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Israel, Polonia, Suedia, Elveția și Marea Britanie.

„Arbori cu vârste de până la 180 de ani, unii provenind din zone Natura 2000, sunt tăiați și ajung produse de mobilier”, notează Greenpeace România.

IKEA face mobilă din pădurile seculare ale României, acuză Greenpeace. „Arbori cu vârste de până la 180 de ani sunt tăiați”

Foto: Greenpeace România

„Moștenirea noastră naturală nu poate fi transformată în piese de mobilier. Pădurile vechi sunt vitale pentru sănătatea planetei și trebuie protejate imediat. IKEA trebuie să-și respecte propriile promisiuni de sustenabilitate și să-și curețe lanțul de aprovizionare de distrugerea pădurilor vechi”, a declarat Robert Cyglicki, director de campanie pentru biodiversitate la Greenpeace Europa Centrală și de Est.

Doar 7% din pădurile României mai au peste 120 de ani

Greenpeace notează, în raport, că recunoaște mobilierul ca fiind o modalitate sustenabilă de a utiliza lemnul, de a stoca carbonul și de a adăuga valoare materiilor prime, „dar acest lucru nu trebuie să se întâmple în timp ce sunt sacrificate cele mai valoroase păduri din punctul de vedere al biodiversității”.

Gazdă pentru urși bruni, râși, lupi și zimbrii europeni, pădurile naturale din Munții Carpați se numără printre cele mai importante refugii de floră și faună de pe continentul european.

Problema, notează Greenpeace, este că firmele și autoritățile doresc să evite identificarea zonelor ca fiind pădure virgine sau vechi pentru a evita restricțiile. În momentul de față, doar puțin peste 2% din pădurile Munților Carpați se află sub strictă protecție.

IKEA face mobilă din pădurile seculare ale României, acuză Greenpeace. „Arbori cu vârste de până la 180 de ani sunt tăiați”

Protest organizat de Greenpeace în pădurile României, față de practica Ikea Foto: Greenpeace

În același timp, datele oficiale sugerează că doar 7% din pădurile românești mai au peste 120 de ani. RECOMANDĂRI Femeia ucisă și aruncată pe câmp, lângă A1, a fost identificată. Fusese dată dispărută în urmă cu o lună

„În conformitate cu strategia UE pentru biodiversitate, aceste păduri ar trebui protejate cu strictețe”, conchide Greenpeace.
sursă: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ULTIMELE ŞTIRI

Parchetul lui Kovesi anchetează livrarea de arme către Ucraina!

”Parchetul European (EPPO) a declanșat o anchetă privind donarea de material militar către Ucraina, în perioada în care Jaroslav Naď era ministru al Apărării...

Profesorul Mircea Coșea, analiză de excepție a situației economice a României...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, profesorul Mircea Coșea, specialist în economie, a...

SRS: Simion a jucat pragmatic prin neprezentarea în dezbatere, și-a asigurat...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, de 1 aprilie, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu...

Gușă: Dezbaterile prezidențiale. Foarte bine că există, dar sunt parazitate puternic...

(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM) Autor: Cozmin Gușă Dezbaterile prezidențiale - n-am mai avut parte de ele din 2014, deoarece, în...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img