Home Justiție Jurnalistul Cătălin Tolontan pierde încă un proces cu Daniel Băluță, primarul Sectorului...

Jurnalistul Cătălin Tolontan pierde încă un proces cu Daniel Băluță, primarul Sectorului 4

Autor: Maria Teodora Șuta

Potrivit vp-news.ro, Jurnalistul Cătălin Tolontan și ziarul Libertatea pierd un nou proces cu Daniel Băluță, primarul de la Sectorul 4.

„Admite ordonanța președințială formulată în contradictoriu cu pârâții S.C. Ringier România S.R.L., Tolontan Cătălin și Radu Cristina, și, în consecință, obligă acești pârâți să publice punctul de vedere al reclamantului, până la soluționarea definitivă a fondului cauzei ce formează obiectul dosarului nr.17184/300/2021, față de cele afirmate în interviul cuprins în articolul publicat la data de 02.09.2021, în publicația on-line Libertatea, sub titlul „De ce refuză directorul Colegiului Gheorghe Șincai predarea clădirii”, în același format, aceeași grafică și paginație ca și interviul în discuție.(…) Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunțare”, au decis judecătorii.

„Decizia magistraților nu doar că arată doar greșeli omenești ale jurnaliștilor, așa cum des și totodată greșit explică Tolontan încercând să justifice derapajele sale sau ale colegilor săi investigatori pe care i-a asmuțit asupra lui Băluță. În fapt, magistrații pun adevărul în drepturile sale, precum și deontologia jurnalistică, într-o Românie în care cu un singur cuvânt, oameni precum Cătălin Tolontan și acoliții săi pot distruge destine fără să clipească și fără să producă măcar o singură dovadă a veridicității informațiilor pe care le publică.

Iar acest lucru nu-l afirmă nimeni altcineva decât judecătorii care într-un alt proces, au obligat pe Tolontan și ziarul Libertatea să șteargă mai multe articole despre primarului de la sectorul 4.

În acel caz, magistrații i-au desființat munca și rețin, în esență, că în ciuda reputației sale de jurnalist de investigație, Tolontan n-a făcut nicio verificare a informațiilor publicate, n-a reușit să facă dovada niciunei presupuse conexiuni între edilul din Berceni și clanurile interlope la care a făcut referire de zeci de ori în articolele la adresa lui Băluță. Extrem de tăios, dar fundamentat legal, magistrații au explicat de ce au decis în dauna jurnaliștilor, iar explicația în mod clar nu înseamnă defăimare a profesiei așa cum au susținut de-a lungul acestui scandal Cătălin Tolontan și colegii săi, chemați acum la judecată de Daniel Băluță: „Raportat la probele administrate, instanța reține că în cauză, pârâții nu au făcut dovada existenței unei minime baze factuale cu privire la veridicitatea faptelor menționate în articolele indicate de reclamant în cererea de chemare în judecată”. Judecătorii au considerat de asemenea că articolele publicate de către Cătălin Tolontan și colegii săi cu privire la primarul sectorului 4  „nu sunt fundamentate pe un suport probator, intrând, în consecință, în sfera ilicitului civil, nebeneficiind de garanțiile prevăzute de jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului”, și astfel, jurnaliștii „au depășit în mod nejustificat limitele libertății de exprimare, fiind încălcate pe cale de consecință drepturile reclamantului””, afirmă jurnaliștii de la vp-news.ro

Sursă text: Știripesurse.ro

NU SUNT COMENTARII

RĂSPUNDE

Te rugăm să introduci comentariul!
Te rugăm să introduci numele tău aici

Exit mobile version