27.3 C
București
joi, august 18, 2022

China cere Statelor Unite să-și reducă progresiv capacitățile nucleare: ‘Trebuie să o facă! Continuă să fie o amenințare la adresa păcii’

RECOMANDĂRI

Statele Unite ca superputere nucleară reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale, a declarat Ding Tongbin, șeful departamentului departamentului pentru controlul armelor al Ministerului chinez de Externe, la Conferința de revizuire a TNP.

„Ca superputere nucleară, SUA posedă arsenale nucleare uriașe care continuă să fie o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”, a declarat Tongbin.

Diplomatul a menționat că Washingtonul cheltuiește trilioane de dolari pentru a dezvolta noi sisteme de arme nucleare, precum și diverse mijloace de livrare care sunt sub praguri.

În plus, a adăugat el, Statele Unite au dezvoltat sisteme avansate de rachete atât în Asia, cât și în Europa.

„Există sisteme de interceptare la sol care subminează stabilitatea strategică și securitatea în întreaga lume”, a spus Tongbin.

Printre altele, a menționat el, Statele Unite nu au ratificat un singur tratat privind zonele fără arme nucleare, nici în Africa, nici în Asia Centrală, nici în alte regiuni.

„Statele Unite folosesc așa-numitul factor de descurajare nucleară în afara teritoriului său și își închide potențialul nuclear statelor nenucleare. Acest lucru are potențialul de confruntare”, a declarat diplomatul chinez.

Tongbin a spus că China, în calitate de stat responsabil, este hotărâtă să „reducă progresiv și serios capacitățile sale nucleare sub control”.

„Iar SUA trebuie să o facă. Doar în acest fel veți restabili încrederea comunității internaționale”, a spus diplomatul.

De asemenea, el a cerut Statelor Unite să schimbe direcția față de China înainte de a vorbi despre crearea unui sistem de soluționare a crizelor în domeniul controlului armelor.

Tongbin a reamintit că Statele Unite au caracterizat relațiile cu China ca o rivalitate, au aplicat măsuri pentru a împiedica dezvoltarea Chinei și pentru a pune în pericol integritatea teritorială a statului.

„Statele Unite încearcă să stabilească un așa-numit sistem de control al crizelor prin dialog cu China în contextul mecanismelor de control al armelor. Această practică este ca și cum ai pune o căruță înaintea unui cal. Iar acest lucru este logic de neînțeles”, a spus diplomatul, relatează agenția Interfax.

„Dialogul privind controlul armelor nu are loc într-un vid și este imposibil să-l realizăm fără a lua în considerare întreaga gamă de relații dintre cele două state. SUA ar trebui să-și schimbe cursul față de China, să urmeze o politică de respect reciproc și un principiu de cooperare care să dea roade pentru noi toți. Acestea ar trebui să creeze o atmosferă favorabilă pentru astfel de negocieri”, a conchis Tongbin.

sursă: stiripesurse.ro

ALTE ȘTIRI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Solidnews by -

NOUTĂȚI