6.1 C
București
marți, decembrie 6, 2022

Femeile din Ungaria sunt obligate să asculte bătăile de inimă ale fătului înainte de a avorta

RECOMANDĂRI

Guvernul Ungariei le impune femeilor însărcinate care optează pentru o întrerupere de sarcină să asculte bătăile inimii fătului înainte de a face avort, scrie EFE.

Măsura ar urma să intre în vigoare de vineri, fiind prevăzută într-o hotărâre de guvern publicată în noaptea de luni spre marţi în Monitorul Oficial şi care a fost semnată de ministrul de Interne Sandor Pinter.

Hotărârea stabileşte ca, înainte de a face întrerupere de sarcină, femeile să prezinte un document care să certifice că au primit informaţii despre semnele vitale ale fătului. Pentru aceasta, medicii trebuie „să pună la dispoziţia gravidei un indicator al semnelor vitale ale fătului, într-un mod extrem de uşor de identificat”, conform hotărârii de guvern, scrie Agerpres.

Atât mass-media independentă, precum portalul online 24.hu, cât şi presa apropiată guvernului ultranaţionalist al premierului Viktor Orban (cum este cazul Hirtv.hu), scriu că, prin folosirea expresiei „semne vitale”, guvernul se referă la bătăile inimii.

Actuala lege, în vigoare din 1992, stabileşte că între săptămânile 12 şi 24 de sarcină femeia are dreptul să opteze pentru avort, fără alte cerinţe care să-i justifice decizia.

În cazuri excepţionale – în general din motive medicale, când există un diagnostic al unei patologii care face ca fătul să nu fie viabil sau când viaţa mamei este în pericol – avortul este posibil chiar în perioade mai avansate de sarcină.

Partidul de stânga Coaliţia Democratică a cerut într-un comunicat ca executivul să clarifice dacă pregăteşte sau nu modificarea condiţiilor în care o femeie poate recurge la avort.

La rândul ei, deputata Dora Duro din partea partidului de extremă dreaptă Mi Hazank (Patria Noastră) şi-a exprimat satisfacţia pentru noua măsură. „Guvernul a adoptat propunerea (partidului) Patria Noastră”, făcând un pas în direcţia „apărării tuturor fetuşilor încă din momentul concepţiei”, a scris Duro pe contul ei de Facebook.

În Ungaria, ţară cu 9,7 milioane de locuitori, s-au înregistrat 21.907 de avorturi şi 93.000 naşteri pe parcursul anului 2021, potrivit datelor de la Biroul de Statistică. 

sursă: sursazilei.ro

ALTE ȘTIRI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Solidnews by -

NOUTĂȚI