Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, Iosefina Pascal a prezentat pozițiile ONU, ale organizației Human Rights Watch și ale țărilor din UE cu privire la conflictul în plină desfășurare din Israel.
António Guterres, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite a declarat următoarele despre războiul din Israel:
„Aceste violențe recente nu au apărut din neant. Realitatea este că se dezvoltă dintr-un conflict de lungă durată, cu o ocupație de 56 de ani și fără finalitate politică la orizont.
Este timpul să punem capăt acestui cerc vicios de vărsare de sânge, ură și polarizare.
Israelul trebuie să-și vadă nevoile legitime de securitate materializate, iar palestinienii trebuie să vadă o perspectivă clară pentru înființarea propriului stat. Doar o pace negociată care să îndeplinească aspirațiile naționale legitime ale palestinienilor și ale israelienilor, împreună cu asigurarea securității acestora, precum și viziunea de mult timp a unei soluții de tipul ‘două state’, în conformitate cu rezoluțiile Națiunilor Unite, cu dreptul internațional și cu acordurile anterioare, poate aduce stabilitate pe termen lung acestor state, oamenilor și statelor din regiunea extinsă a Orientului Mijlociu.
Hamas și Jihadistii Islamisti din Palestina au lansat mii de rachete fără discriminare care au ajuns în centrul Israelului, inclusiv în Tel Aviv și Ierusalim. Recunosc nemulțumirile legitime ale poporului palestinian, dar nimic nu poate justifica aceste acte de teroare și uciderea, mutilarea, și răpirea civililor. Îmi reiterez apelul de a înceta imediat aceste atacuri și de a elibera toți ostaticii. În fața acestor atacuri fără precedent, atacurile aeriene israeliene au lovit Gaza. Sunt profund alarmat de rapoarte, peste 500 de palestinieni, inclusiv femei și copii, au fost uciși în Gaza și sunt peste 3000 de răniți. Din nefericire, aceste cifre cresc pe minut pe măsură ce operațiunile israeliene continuă.
Deși recunosc preocupările legitime de securitate ale Israelului, îi reamintesc și Israelului că operațiunile militare trebuie să se desfășoare în strictă conformitate cu dreptul internațional umanitar. Civilii trebuie să fie respectați și protejați în orice moment. Infrastructura civilă nu trebuie să fie niciodată o țintă. Și avem deja rapoarte despre rachete israeliene care au lovit instituțiile de sănătate din Gaza, precum și turnuri rezidențiale cu mai multe etaje și o moschee. Au fost lovite și două școli care adăpostesc familii strămutate din Gaza. Aproximativ 157.000 de persoane se adăpostesc în prezent în unitățile Unwra, numărul crescând pe măsură ce bombardamentele și atacurile aeriene continuă.
Sunt profund tulburat de anunțul de astăzi că Israelul va iniția un asediu complet al Fâșiei Gaza. Nimic permis, fără electricitate, alimente sau combustibil. Situația umanitară din Gaza era extrem de îngrozitoare înaintea acestor ostilități. Acum se va deteriora exponențial. Echipamente medicale, alimente, combustibil și alte provizii umanitare sunt extrem de necesare, împreună cu accesul personalului umanitar. Ajutorul și intrarea proviziilor esențiale în Gaza trebuie să fie facilitate, iar ONU va continua eforturile de a oferi ajutor pentru a răspunde acestor nevoi. Și îndemn toate părțile să permită accesul Națiunilor Unite pentru a furniza asistență umanitară urgentă civililor palestinieni neputincioși din Fâșia Gaza. Și fac un apel la comunitatea internațională să mobilizeze sprijin umanitar imediat pentru aceste eforturi.
Coordonatorul special al ONU și cu mine ne angajăm cu liderii din regiune pentru a ne exprima îngrijorarea, indignarea și pentru a avansa eforturile pentru a evita extinderea conflictului în Orientul Mijlociu mai larg. Chiar și în cele mai rele vremuri, și poate mai ales în cele mai grele momente, este vital să avem o gândire pe termen lung și să evităm acțiunile ireversibile care ar încuraja extremiștii și ar anula orice perspective de pace durabilă.”
Guterres a avut o poziție echilibrată și obiectivă, punctând cele mai importante aspecte și punând accent pe problemele umanitare. O reacție emoțională la atacul terorist al Hamas-ului poate periclita orice tentativă de negociere în acea zonă. După discursul lui Guterres, a luat cuvântul coordonatorul special al ONU, anunțând că va face un grup care va monitoriza crimele de război din Israel și din Palestina.
Ar mai fi relevante în această discuție și declarațiile organizației Human Rights Watch, entitate care colaborează cu ONU pe chestiuni ce țin de monitorizarea crimelor de război, a abuzurilor și a încălcării drepturilor și libertăților cetățenești. Această organizație a întocmit un raport despre primele zile de război, afirmând că „Legile războiului se aplică tuturor părților implicate într-un conflict, indiferent de legalitatea inițierii războiului sau de dezechilibrele de putere dintre părți. Uciderea deliberată a civililor, luarea de ostatici și pedepsele colective sunt crime odioase care nu au nicio justificare”.
În două zile de război între organizația islamistă palestiniană Hamas și Israel, bilanțul este de 1.200 de morți si 4.500 de răniți, mulți dintre ei civili, de ambele părți ale conflictului. Dintre acestea, peste 700 de persoane au fost ucise în Israel și peste 2.200 rănite, în timp ce în Fâșia Gaza s-au înregistrat cel puțin 493 de morți, dintre care 91 de copii, și 2.751 de răniți, dintre care 244 de copii.
Israelul și mișcarea islamistă Hamas, care conduce de facto Fâșia Gaza, „nu-și îndeplinesc obligațiile legale”. „Autoritățile israeliene îi reprimă sistematic pe palestinieni de zeci de ani și, din 2007, au impus o închidere zdrobitoare a populației din Gaza”, a precizat organizația. În opinia HRW, întreruperea curentului electric în enclava palestiniană anunțată sâmbătă de autoritățile israeliene, precum și „alte măsuri punitive” aplicate de Israel împotriva populației civile din Gaza, reprezintă „o pedeapsă colectivă ilegală, care este o crimă de război”.
Mai există și un punct de vedere colectiv al SUA, Germaniei, Italiei și Marii Britanii, state care susțin că: „Astăzi, noi – președintele Macron al Franței, cancelarul Scholz al Germaniei, prim-ministrul Meloni al Italiei, prim-ministrul Sunak al Regatului Unit și președintele Biden al Statelor Unite – ne exprimăm sprijinul ferm și unit pentru statul Israel, și condamnarea noastră fără echivoc a Hamas și a actelor sale îngrozitoare de terorism. Trebuie să fie clar că acțiunile teroriste ale Hamas nu au nicio justificare, nicio legitimitate și trebuie condamnate universal. Nu există niciodată nicio justificare pentru terorism.
În ultimele zile, lumea a privit îngrozită cum teroriștii Hamas au masacrat familii în casele lor, au sacrificat peste 200 de tineri care se bucurau de un festival de muzică și au răpit femei în vârstă, copii și familii întregi, care sunt acum ținute ca ostatici. Țările noastre vor sprijini Israelul în eforturile sale de a se apăra pe sine și poporul său împotriva unor asemenea atrocități. Mai subliniem că acesta nu este un moment pentru ca vreo parte ostilă Israelului să exploateze aceste atacuri pentru a căuta avantaje. Cu toții recunoaștem aspirațiile legitime ale poporului palestinian și sprijinim măsuri egale de dreptate și libertate pentru israelieni și palestinieni deopotrivă. Dar nu vă înșelați: Hamas nu reprezintă acele aspirații și nu oferă nimic pentru poporul palestinian, în afară de mai multă teroare și vărsare de sânge. În zilele următoare, vom rămâne uniți și coordonați, împreună, ca aliați și ca prieteni comuni ai Israelului, pentru a ne asigura că Israelul este capabil să se apere și, în cele din urmă, să stabilească condițiile pentru o regiune pașnică și integrată în Orientul Mijlociu.”
Este limpede că SUA și celelalte state europene care și-au exprimat punctul de vedere sunt mai părtinitoare față de Israel, dar subliniază, la rândul lor, nevoia de pace și de stabilitate în Orientul Mijlociu. Presa din România nu prezintă informații obiective, puncte de vedere complete și își bazează discursul pe mult prea multă emoție.
Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.