12.7 C
București
marți, noiembrie 11, 2025
12.7 C
București
marți, noiembrie 11, 2025

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte Ştiri“Otrava” de pe rafturile supermarketurilor. De ce se vând mărfuri nesănătoase în...
Data publicării: noiembrie 9, 2024 10:08

“Otrava” de pe rafturile supermarketurilor. De ce se vând mărfuri nesănătoase în România!

Data publicării: noiembrie 9, 2024 10:08

DISTRIBUIE:

Mari companii alimentare și de băuturi din lume vând produse mai puțin sănătoase țărilor cu venituri mici față de cele pe care le vând în țările bogate, scrie Reuters. Este concluzia unui raport publicat de organizația Inițiativa privind accesul la nutriție și care ar trebui să stârnească îngrijorare. Asta, cu atât mai mult cu cât magazinele din România, de exemplu, abundă de produse din import, în timp ce producătorii autohtoni abia își fac simtă prezența pe piață.

Grupul non-profit a constatat că produsele vândute în țările sarace au obținut scoruri mai mici într-un sistem de rating cu stele decât cele vândute în țările cu venituri mari. În sistemul Health Star Rating, produsele sunt clasificate de la 1 la 5 în funcție de starea lor de sănătate, 5 fiind cel mai bun scor, iar unul de peste 3,5 fiind considerat o alegere mai sănătoasă.

În țările cu venituri mici, alimentele vândute de aceste companii au obținut o notă de 1,8. În țările cu venituri ridicate, unde au fost testate mai multe produse, acestea au obținut o notă de 2,3.

Analist economic: „Totul ține de puterea de cumpărare”

„Până la urmă, totul se referă la puterea de cumpărare. Căci, pentru a produce alimente de calitate, rețetarul te costă mai mult decât dacă ai produce ceva ieftin, iar aceste costuri în plus se regăsesc în preț. Producătorii și comercianții își fac un calcul foarte simplu. Ce vreau să fac? Să vând volume, adică să fac câștig din chestia asta, sau să vin cu produse la un preț mare și să rămân cu ele pe raft?”, explică situația analistul economic Adrian Negrescu.

„Totul se rezumă la raportul dintre prețuri și vânzări, iar din această perspectivă România este o țară foarte săracă. Avem printre cele mai mici salarii din Europa, motiv pentru care și produsele realizate de marile companii pentru noi sunt cât mai ieftine pentru a fi accesibile. Aici nu este vina comercianților nici a producătorilor, este vina autorităților. Atâta timp cât noi nu vom încuraja din punct de vedere fiscal firmele să ofere salarii mai mari, ne vom trezi cu această ofertă demnă de o țară de mâna a treia”, a mai precizat specialistul pentru „Adevărul”.

De ce nu sunt competitive produsele autohtone

Iar cine se gândește că salvarea ar putea veni de pe piața internă, se păcălește singur, căci produsele românești de calitate sunt și mai scumpe decât cele pe care le-am putea importa. Motivul? „În România, costurile de producție sunt foarte mari. Producătorii români plătesc cel mai scump curent electric pentru companii din Europa, prețul gazelor este mai mare decât în Polonia, Ungaria, Cehia și Bulgaria, iar carburanții au înregistrat cea mai mare creștere de preț din Europa în acest an. La aceste costuri ar trebui să se adauge și creșterea de trei ori a salariului minim în ultimii doi ani”, mai spune expertul.

De ce sunt mai ieftine ofertele din import? Explicația este una foarte simplă, consideră analistul economic: „Să vă dau câteva exemple. Polonia are un Program național al mărului, prin care oferă subvenții de patru ori mai mari cultivatorilor decât se oferă în România. În Franța, subvențiile în agricultură sunt de cinci ori mai mari decât la noi. Bineînțeles, și prețurile de vânzare la export sunt mai mici. Ceea ce face statul român în momentul de față este o măsură sinucigașă. Am avut trei creșteri de taxe succesive pe lângă salariul minim în ultimi doi ani”.

Românii ar trebui să știe ce să cumpere și ce să evite

Maria Mesaroș, președinta Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, consideră că oamenii ar trebui educați cu privire la riscurile unei alimentații nesănătoase: „Nu putem să combatem această practică a marilor producători, în schimb avem puterea de a alege ce este mai bun și mai sănătos pentru noi. Trebuie să ne obișnuim să citim cu atenție etichetele produselor alimentare, să știm ce mâncăm și cât mâncăm. Și aici aș implica specialiștii, care ar trebui să iasă la rampă și să facă educație”.

Maria Mesaroș plasează această responsabilitate și pe umerii părinților care ar trebui să-și învețe copiii cum să mănânce cât mai sănătos: „Cred că prima lecție ar fi să mergem cu ei în magazine și să citim împreună etichetele alimentelor . Și să le explicăm copiilor de ce cumpărăm asta și ailaltă. Așa începe prevenția”.

Consumul unor produse alimentare de slabă calitate duce, în timp, la probleme de sănătate, iar populația se poate confrunta, pe termen lung cu obezitate, diabet și boli cardiovasculare. „Din ce în ce mai mulți români până în 50 de ani au probleme serioase de sănătate, iar nutriția joacă un rol covârșitor aici. E păcat că suntem considerați o țară de mâna a treia, dar până la urmă acesta este adevărul. Suntem săraci”, a mai precizat președinta Federației Asociațiilor Diabeticilor.

Medic: „Putem mânca sănătos și cu bani puțini”

Dr. Eduard Adamescu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, consideră că nu produsele alimentare de calitate inferioară ar afecta sănătatea publică, cât lipsa noastră de educație: „Este foarte important ceea ce face fiecare dintre noi, individual. Contează enorm aici educația noastră, gradul de conștientizare a pericolelor și evitarea acestora. Dacă vrem să prevenim obezitatea, de exemplu, aceasta este o problemă de educație la nivel de societate, dar și la nivelul fiecărui individ. Putem mânca mai puțin și mai bun. Nu e obligatoriu să-ți umpli coșul când mergi la magazin. Se poate mânca sănătos și cu bani puțini, dar trebuie să știi ce să alegi, în ce cantitate, să te organizezi și să-ți prioritizezi nevoile”.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume suferă de obezitate. Banca Mondială estimează că 70% dintre persoanele care sunt supraponderale sau obeze trăiesc în țări cu venituri mici și medii. „Ne-am angajat să ne creștem vânzările de alimente mai nutritive, precum și să îndrumăm oamenii către diete mai echilibrate”, a declarat un purtător de cuvânt al Nestle, adăugând că Nestle fortifică, de asemenea, produsele pentru a ajuta la eliminarea deficitelor de nutrienți în țările în curs de dezvoltare. Anul trecut, PepsiCo a stabilit noi obiective pentru a reduce sodiul din chipsurile sale și pentru a adăuga ingrediente precum cereale integrale în produsele sale alimentare.

Sursa: adevarul.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ULTIMELE ŞTIRI

Robert Turcescu, detalii despre cartea sa și atacurile celor nemulțumiți de...

Autor: Oana-Medeea Groza Robert Turcescu, promovat în cadrul editorialului zilei pentru lansarea celei mai noi cărți ale sale, „Înapoi la turul 2”, a intervenit în...

Sarmiza Andronic despre lupta Justiției cu “restul lumii”, acalmia din lupta...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, difuzată la Radio Gold FM și prezentată de Cozmin Gușă, jurnalista Sarmiza Andronic a vorbit...

Viorica Dăncilă face furori în China! Interviul luat de Dan Tomozei...

„Respectul, prietenia și colaborările deosebite dintre țările noastre, care au făcut să fim invidiați multă vreme, ne obligă să acordăm atenția cuvenită relațiilor cu...

Gușă: Robert Turcescu a publicat o carte cu 8 interviuri în...

(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM) Autor: Cozmin Gușă După o muncă serioasă, de câteva luni de zile, Robert Turcescu a publicat, zilele...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img