Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, Petrișor Peiu a abordat subiectul referitor la deficitul în creștere al cărnii de porc, ce va ajunge anul acesta la suma de 1 miliard de euro.
Prinsă în capcana dintre exportul de cereale şi importul de carne de porc, România trebuie să se obişnuiască cu ideea că deficitul de carne de porc va ajunge la 1 miliard de euro în 2023, pe baza ritmului anual de creştere din datele de la Institutul Naţional de Statistică. Între timp, standardele europene impun limitarea numărului de porci sacrificați în perioada sărbătorilor.
În urmă cu zece ani, deficitul de carne de porc era de 243 de milioane de euro şi a crescut de 3,4 ori până în 2022, când a ajuns la 830 de milioane de euro anul trecut, reprezentând 18% din totalul deficitului comercial cu produse agro-alimentare al României. Totodată, carnea de porc provoacă cel mai mare deficit pe balanţa comercială cu produse agro-alimente.
România importă foarte mulți porci din Spania, Germania, Ungaria, Polonia și Republica Cehă. Cea mai mare producătoare de porci din Europa este Spania, urmată de Germania și Olanda. Efectivul de porci din România a scăzut de la 14 milioane în 1990 la aproximativ 3 milioane în 2023, deși carnea de porc este cea mai consumată la noi.
Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.










