Autor: Andrei Gușă
În această dimineață am avut plăcerea să particip împreună cu Adrian Severin la prezentarea Barometrului de Securitate a României, în calitate de reprezentanți ai Clubului de Gândire Gold. Merită menționat faptul că importanța și relevanța acestui barometru rezidă în faptul că sondajul de opinie a fost derulat de către LARICS, în parteneriat cu Ambasada SUA. Președinția României a fost și ea reprezentată, prin Dudu Ionescu, Consilier de Stat – Departamentul Securităţii Naţionale. Rezultatele sunt cât se poate de clare: opinia publică autohtonă își dorește o schimbare de direcție, românii se reîntorc la suveranism. „50 % dintre români vor ca România să-și vadă de interesele proprii.” „71 % dintre români cred că încheierea războiului trebuie făcută mai rapid, chiar dacă Ucraina va pierde teritorii.” Pe de altă parte, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, afirmă faptul că opinia publică din România se sincronizează cu cea Europeană – „ne europenizăm”. Asta în ciuda faptului că încrederea în UE, SUA etc, scade. În timp ce încrederea noastră în China și Rusia s-a prăbușit. Se pare că acestea sunt trendurile cele mai puternice din interiorul UE. Iar aici includem faptul că interesele naționale ale statelor europene (re)încep să prevaleze. Cu toate acestea, românii se simt pentru prima dată mai apropiați de UE decât de SUA: America ne este paltonul, UE cămașa, iar interesul național ne redevine maieul. Puteți lectura integral barometrul, cât și analiza asupra sa realizată de Marius Ghilezan accesând următoarele link-uri. (https://larics.ro/wp-content/uploads/2022/11/Barometru-securitate2022_final-1-2.pdf) (https://www.newstand.ro/2022/11/07/50-dintre-romani-doresc/)
Războiul din Ucraina – pragmatiști vs. moraliști
Trebuie să subliniam un fapt esențial: printre finanțatorii acestui barometru regăsim compania americană de armament Lokhied Martin, cât și General Marshall Fund. Dar poate și mai important, sponsorul moral al acestui barometru este chiar SUA, prin parteneriatul oficial dintre ambasada lor de la București și LARICS. Să înțelegem, oare, că SUA recunoaște dorința românilor de a pune România pe primul loc? Faptul nu poate decât să ne bucure. Nu putem să uităm însă următorul lucru: concluziile la care au ajuns majoritatea românilor (corecte, în democrație majoritatea are întotdeauna dreptate), sunt aceleași pe care membrii Clubului de Gândire Gold, mai cu seamă Adrian Severin și Petru Romoșan, le enunțau încă de la începutul războiului. Multe dintre ele, chiar dinainte de acest punct. Iar aceste concluzii sunt și cele pentru care Gold FM a fost amendat de către CNA cu zeci de mii de euro, iar cei care au avut curajul să le formuleze au fost stigmatizați social. Putiniști, cu contul în ruble. Iată că sacrificiul acestor oameni, în frunte cu Cozmin Gușă, nu a fost în zadar, iar în ciuda tuturor presiunilor, tuturor etichetelor, dar mai ales în ciuda propagandei nesimțite din presa mainstream, românii au reușit să își păstreze busola, neclintiți. Așa cum au reușit și atunci când vaccinarea era (aproape) obligatorie, iar acum obligativitatea ei a devenit absurdă. La începutul războiului existau două tabere, „cei drepți” (sic!) și „putiniștii”, adică cei care doreau pacea. Între timp, „cei drepți” s-au preschimbat în „moraliști”, iar „putiniștii” s-au preschimbat în „pragmatiști” – 71% din populația României. Poate că deep-state-ul român va avea bunul simț să îi scoată pe acești oameni din „lista oficială a putiniștilor”, și să le ceară iertare. Altfel, își asumă să fie împotriva opiniei majorității poporului, binecuvântată simbolic de către SUA.
„Cei mai buni dintre oameni au un simțământ pentru frumos, curajul de a-și asuma riscuri, disciplina de a spune adevărul, capacitatea de sacrificiu. În mod ironic, virtuțile lor îi fac vulnerabili; sunt adesea răniți, uneori distruși.” – Ernest Hemingway