17.1 C
București
vineri, mai 24, 2024
17.1 C
București
vineri, mai 24, 2024

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriCîțu riscă sancțiuni internaționale din cauza conflictului de interese al lui Dan...

Cîțu riscă sancțiuni internaționale din cauza conflictului de interese al lui Dan Vîlceanu

-

DISTRIBUIE:

Autor: Maria Teodora Șuta

Deputatul propus de Florin Cîțu pentru funcția de Ministru al Finanțelor este implicat într-un scandal care ar putea atrage sancțiuni internaționale împotriva României.

Dan Vîlceanu este implicat într-un conflict de interese, deoarece Guvernul a alocat prin OUG 21/2021 suma de 241 milioane de euro pentru CE Oltenia. Proiectul de ordonanță a fost introdus pe ordinea de zi în noaptea dintre 30 și 31 martie 2021. În momentul actual, Secretariatul General al Guvernului refuză să spună dacă Dan Vîlceanu a vizitat Palatul Victoria în perioada respectivă. De asemenea, mama deputatului a semnat mai multe contracte cu CE Oltenia, ultimul fiind după desemnarea lui Vîlceanu ca ministru. Acest ajutor este în prezent investigat de Comisia Europeană și ar putea duce la sancțiuni împotriva României.

Ajutor de stat cu dedicație

Pe 30 martie, agenda ședinței Guvernului conținea o singură ordonanță de urgență, dar în a doua zi, Guvernul a aprobat trei ordonanțe. Una dintre acestea se referea la „aprobarea acordării unui ajutor de stat de restructurare Societății ”Complexul Energetic Oltenia”-SA”. Secretariatul General al Guvernului a evitat să explice motivele pentru care proiectul a fost introdus în grabă pe ordinea de zi a Ședinței de Guvern din 31 martie 2021.

„Din Hotărârea Guvernului nr. 561/2009 privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, în cazuri excepționale, primul-ministru poate aproba ca pe durata desfășurării ședinței Guvernului să fie luate în discuție și proiecte de documente de politici publice, proiecte de acte normative sau alte documente neînscrise pe agenda de lucru, dacă acestea reclamă o decizie urgentă a Guvernului”. se arată în răspunsul SGG către Lumea Politică.

Florin Cîțu nu vrea să spună dacă Vîlceanu a fost la Guvern să facă lobby pentru CE Oltenia

Oamenii premierului nu vor să spună dacă deputatul Dan Vîlceanu a fost prezent la Palatul Victoria pe 30 și 31 martie. „În ceea ce privește accesul persoanelor în sediul Guvernului, în vederea obținerii de informații, vă rugăm să vă adresați Serviciului de Protecție și Pază.” se arată în adresa SGG.

Cîțu plătește, CE Oltenia numără banii, Vâlceanu încasează

Prin OUG 21/2021 statul alocă Complexului Energetic Oltenia 241 milioane de euro. Urgența a fost justificată de lipsa banilor pentru certificate verzi. Totuși, Guvernul a alocat 192,9 milioane de euro pentru aceste certificate și 48,5 milioane de euro pentru desfășurarea activităților curente.

Dan Vîlceanu controlează, prin intermediul mamei sale Elisabeta Vîlceanu, firma Trefo SRL. Compania Trefo a semnat aproape 40 de contracte cu CEO Oltenia din 2018 și până acum. Jumătate sunt parafate după numirea lui Cîțu la Palatul Victoria. Practic, o bună parte din banii alocați de guvernul Cîțu sunt destinați achitării facturilor către firma controlată de mama lui Dan Vîlceanu.

Contract nou pentru Vîlceanu imediat după anunțarea ajutorului

Complexul Energetic Oltenia a atribuit pe 13 august un nou contract firmei Trefo. Banii sunt plătiți pentru „cupe mecanice”. Anunțul CAN1038689 a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice în aceeași zi în care premierul explica cum a fost arestat în Statele Unite. După ce Complexul Energetic Oltenia a anunțat parafarea unei noi înțelegeri cu firma lui Vîlceanu, Florin Cîțu a anunțat public faptul că acesta este opțiunea sa pentru Ministerul Finanțelor Publice.

Conflict de interese major pe axa Vâlceanu – CE Oltenia

În mandatul trecut, Dan Vîlceanu a adresat șase interpelări legate de clientul firmei mamei sale de la tribuna Parlamentului României. În vreme ce societatea patronată de Elisabeta Vîlceanu factura către CE Oltenia, Dan Vîlceanu interpela Ministrul Economiei pe teme care priveau compania de stat.

În 13 martie 2018, Vîlceanu îl întreba pe ministrul Economiei, Anton Anton despre strategia Guvernului Dăncilă referitoare la certificatele verzi de la CE Oltenia. O săptămână mai târziu, Vîlceanu interpelează același demnitar cu privire la investițiile pe care CE Oltenia trebuie să le facă. După această din urmă interpelare, firma mamei lui Dan Vîlceanu a primit patru contracte de la CE Oltenia.

În iunie 2019, deputatul o interpelează direct pe Viorica Dăncilă, vorbind despre pierderea de 1,1 miliarde de lei înregistrată de CE Oltenia. În aceiași lună, parlamentarul adresează o interpelare și către Ministrul Economiei, care solicită balanța de verificare a Complexului Energetic Oltenia.

Comisia Europeană investighează România din cauza CE Oltenia

Pe 5 februarie, Comisia Europeană a anunțat deschiderea unei investigații aprofundate a ajutorului de stat pentru restructurarea companiei. Pe 2 februarie, Greenpeace România anunța că a descoperit într-o analiză că planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030. Aceiași organizație internațională denunța faptul că OUG 21/2021 a fost adoptată înainte de finalizarea investigației Comisiei Europene.

Sursă text: Lumea Politică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Noi probleme pentru Fritz!

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea ”Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat problemele întâmpinate de Dominic Fritz, actualul primar al...

CryptoColzii la pușcărie! Cutremur total în justiție și pe scena politică.

Autor: Oana-Medeea Groza Astăzi, începând cu ora 9 dimineața, s-au prezentat pe rând la DNA exponenții Statului Paralel. Jurnalista Iosefina Pascal a prezentat cele mai...

Presa străină laudă CURAJUL jurnaliștilor din Clubul de Presă în demascarea...

Presa străină vorbește despre rolul decisiv al Clubului de Presă în demascarea caracatiței conduse de generali SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă....

Spânu: Serviciul secret al BOR este implicat contra 21 DE RUBINI,...

Autor: Oana-Medeea Groza În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Ion Spânu a analizat atacurile publice...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
67,100CititoriConectați-vă

Din categorie

spot_img