Autor: Iosefina Pascal
Nu cred ca ati auzit de “Future Summit”, “Summitul Viitorului”, un eveniment obscur care are loc anual in Bucuresti, sponsorizat de Raiffeisen si eMag, entitati despre care vom vorbi in urmatorul episod, si niste ONG-uri. Invitatii, adica “speakerii”, cum ar zice corporatocratii, sunt alesi din zona ONG-ista, bancara, corporatista si, mai nou, din zona institutiilor suprastatale de tipul “World Economic Forum”.
Haideti sa trecem in revista cateva teme abordate cu doar un an, doi, inainte de aparitia propice a pandemiei. Zic propice pentru ca exact asa se exprima “mai marii lumii”, raportandu-se la pandemie ca la o OPORTUNITATE de dezvoltare a tehnologiei si de promovare a digitalizarii a orice, de la medicina, la munca, la educatie si pana la relatiile interumane.
2019 – “Traind mai bine si mai mult prin intermediul geneticii” (Doi dintre vorbitorii pe care o sa ii cunoasteti astazi promoveaza terapiile genetice si modificare genomului uman pentru a rezolva problemele de sanatate amplificate de pandemia de COVID-19)
2019 – “Viitorul realitatii virtuale” (in 2021, la aproape doi ani de la inceputul pandemiei de COVID-19, Facebook a anuntat implementarea “METAverse”, adica organizarea de intalniri de lucru si de socializare prin intermediul realitatii virtuale folosind un avatar digital)
2019 – “Biohacking si IoT in viitor”
2017 – Titlul evenimentului din 2017 a fost “Inovatiile de maine: Superoamenii” si, evident, au fost abordate aceleasi teme prezentate mai sus cu privire la “medicina viitorului” insemnand digitalizare, depersonalizare si, logic, TERAPIE GENETICA.
Editia pentru copii “Future Youth Summit”: “2020 este un an ca nici un alt an. Trăim vremuri de schimbări fără precedent. Impactul Covid-19, noile tehnologii și o criză economică dificilă care urmează au nevoie de noi tipuri de soluții, o solidaritate sporită și o nouă viziune pentru o lume nouă . Participa peste 100 de tineri lideri din România, Ucraina, Turcia, Republica Moldova, Georgia, Serbia, Grecia, Bulgaria, Ungaria și Belarus .”
Va rog sa observati reiterarea ideii “o lume noua”, un fel de mantra repetata in mod obsesiv si asociata direct cu pandemia de COVID-19.
Astazi o sa discutam despre doi medici care au idei “revolutionare” atat in domeniul geneticii, cat si in domeniul sanatatii mintale. Idei pe care, evident, le promoveaza ca raspuns la dezastrul produs, in mod convenabil, de pandemia de COVID-19.
Cameron Fox – Director tehnic în sănătate la Forumul Economic Mondial – va sustine un discurs pe tema “Biologia sintetica si viitorul sanatatii”.
Dupa cum puteti vedea, Cameron Fox sustine editarea genetica prin tehnologia experimentala CRISPR, o tehnologie controversata care deja da rateuri, rateuri care pot altera definitiv genele unui individ. Acesta vorbeste despre “modul în care lupta împotriva COVID și lumea diagnosticului medical ar putea fi profund schimbată prin acest instrument versatil.(CRISPR)”. Deci, cu alte cuvinte, odata cu pandemia urmeaza, fara drept de apel, si revolutia tehnologica in domeniul terapiei medicale prin editare genetica.
Apoi, acelasi Cameron Fox vorbeste despre impactul absolut ingrozitor pe care l-a avut pandemia de COVID-19, respectiv nesiguranta, stresul, depresia, cauzate de restrictiile impuse pentru limitarea efectelor pandemiei (teoretic). Insa, intr-un mod inselator, ba chiar viclean, acesta nu adreseaza direct cauza acestor probleme mintale, adica gestionarea pandemiei, restrictiile, criza economica fara precedent, ci propune DIGITALIZAREA terapiei in domeniul sanatatii mintale. Adicatelea, daca vrei terapie cu un psiholog, o sa faci terapie cu un robot printr-un chat online, sau vei completa diverse chestionare prin intermediul unor aplicatii, sau vei discuta cu medicul online, nicidecum fata in fata, sau iti vor pune o bratara care sa monitorizeze starea ta de spirit, etc.
Urmatorul medic “inovator” este Mircea Iliescu, doctor în genetică și profesor la Universitatea Cambridge, care va sustine o conferinta pe tema “Revolutiile genomice ale viitorului”. Poate il recunoasteti de pe la televizor unde opineaza mereu pe tema pandemiei si vaccinarii, desi nu este epidemiolog. Acest domn doctor este cunoscut publicului comercial pentru participarea sa la un show televizat, “Casatoriti pe Nevazute”, difuzat de PROTv. Probabil ca va intrebati “Ce cauta un genetician intr-un asemenea cadru?”. Ei bine, doctorul Iliescu ne spune ca atractia si iubirea pot fi depistate prin intermediul geneticii si chiar pot fi alterate prin inginerie genetica.
Mai grav este ca, dupa spusele domniei sale, “participanții la această emisiune vor fi supuși unui test ADN prelucrat de o companie americană, iar eu voi contribui la descifrarea rezultatelor pentru a înțelege în ce măsură ele ne pot informa despre compatibilitățile biologice între potențialele cupluri care se vor forma în cadrul acestei emisiuni. În plus, participanții vor trece și printr-un test de atracție pe baza simțului olfactiv, care ar putea aduce date interesante despre preferințele lor pentru un partener sau altul. Toate aceste informații vor oferi astfel o perspectivă inedită asupra matchmakingului, alături de concluziile colegilor mei”. Adica saracii concurenti sunt niste cobai pentru niste baieti din laboratoare straine. Preocupari, nu gluma. Omul e clar ca se crede un fel de Maica Benegesserit din Dune.
Doctorul Mircea Iliescu nu a ratat, evident, ocazia sa insulte intreaga populatie a Romaniei, aruncand anatema de “inculti” si “prosti” asupra lor pentru ca au intrebari legitime cu privire la un vaccin ce foloseste o tehnologie experimentala si le propune adultilor sa mai treaca pe la scoala: “Mi-a fost foarte greu să înțeleg de unde această temere, oamenii sunt bănuitori, iar noi în România avem o problemă serioasă de educație. Comparându-ne cu Anglia unde 90% dintre adulți au deja prima doză de vaccin, iar noi suntem la 30%, aș zice că e și o problemă de încredere în autorități și în oamenii de știință. Eu aș numi-o educația primită până în clasa a XII-a, în care învățăm lucrurile de bază, iar aici vorbesc de majoritatea elevilor, nu doar de vârfuri care învață oricum. Să învățăm și cum să gândim, să fim creativi în gândire, să ne dezvoltăm mecanisme proprii, să fim practici. Eu nu sunt un expert în educație, dar e evident că în alte țări se oferă mai multe „unelte’ pentru a reuși în viață. Văd în Anglia că totuși oamenii au habar de genetică, evoluție, cercetare. Elevii români întâmpină probleme în realizarea unui eseu pe cont propriu, de exemplu… Această structură de învățământ ne-a lipsit în România și mă tem că încă ne lipsește. În același timp, așa cum vedem acum, în cazul vaccinării, această educație de bază și încredere în știință lipsesc în rândul adulților, deci avem mare nevoie de școli de educație continuă pentru adulți, pentru ca ei, la rându-le, să își încurajeze copiii să fie interesați de știință și de tot felul de alte subiecte fascinante.”
In concluzie, la adapostul pandemiei nu au avut loc doar jafuri din bani publici prin atribuirea de contracte cu dedicatie, ci se pun chiar bazele unei noi paradigme in diferite domenii, numitorul comun fiind tehnologia, adica manipularea genetica si permanentizarea digitalizarii in medicina.