Dr. Adrian Cătinean, specialist în gastroenterologie, nutriție și dietetică, prezintă în episodul de astăzi o „dietă minune” care ne poate ajuta să ne recăpătăm energia, să slăbim eficient și sănătos și să vindecăm problemele intestinale.
Dacă experimentezi balonare, dureri sau disconfort abdominal, gaze, reflux, neregularitate a tranzitului și la acestea sunt asociate o stare permanentă de oboseală, dificultate de concentrare, insomnie și, mai mult decât atât, dacă ai probleme de piele sau dureri articulare, atunci, cu mare probabilitate ai o suferință intestinală din familia permeabilității crescute a intestinului sau, în engleză, „leaky gut”. S-a constatat că aproximativ 40% din populația Statelor Unite are astfel de probleme digestive, iar acestea de multe ori sunt legate de probleme extra-digestive.
Pentru că suntem la începutul anului, rezoluțiile și stabilirea unor ținte de viață sănătoasă, de regim alimentar, de activitate fizică, mersul la sală, etc., sunt foarte populare, vă propun și eu astăzi o dietă care este destul de cunoscută, are fundamente științifice foarte solide și aduce o grămadă de benefici din punct de vedere al reducerii permeabilității intestinale și al tratamentului dezechilibrului florei intestinale, care se numește disbioză. Vă propun să țineți, dacă aveți astfel de simptome ca cele enumerate anterior, o dietă low FODMAP. Acest „FODMAP” nu înseamnă arta mâncării, ci înseamnă oligodii monozaharide fermentabile și polioli. Low, sigur, este o cantitate redusă din aceste substanțe care trebuie să se găsească în dietă. Această dietă restrictivă, trebuie să o țineți pentru următoarele cel puțin două luni; optim ar fi între 2 și 3 luni, mulți cercetători spun că acolo este maximul de eficiență al acestei diete, care are o grămadă de veleități, în ciuda faptului că este o dietă restrictivă. Fiind o dietă restrictivă, adică nemâncând mulți carbohidrați, celulozice, plante și legume, mulți cercetători au spus că este detrimentală florei intestinale și că reduce de fapt diversitatea acesteia, reducând proporțional și sănătatea subiectului. Din fericire nu este cazul și în anul 2022 a fost publicat un studiu a unui grup de pacienți care a ținut această dietă low FODMAP și s-au înregistrat chiar creșteri de bacterii benefice la nivelul intestinului, cum ar fi lacto și bifido bacteriile și scăderea bacteriilor rele sau condiționat patogene, cum li se mai spune.
| Categorie | Alimente permise | Alimente nepermise |
| Legume | Zucchini, dovlecel, fasole pastai, morcov, rosie, cartofi | Conopida, brocoli, sparanghel, varza, anghinare |
| Fructe | Afine, kiwi, banana mai verde, portocale, clementine, lamaie | Mar, para, struguri, prune, nectarine, caise, pepene verde |
| Leguminoase | X | Fasole, linte, mazare, naut |
| Nuci si seminte | Nuci de padure, nuci de macadamia, migdale | Caju, fistic |
| Lactate | Lapte fara lactoza, lactate vegetale (migdale, alune de padure, etc.), branzeturi maturate | Iaurt, smantana, lapte de vaca, |
| Cereale | Orez, quinoa, mei, hrisca | Grau si secara |
| Indulcitori | X | Fructoza, manitol, xylitol, sorbitol |
| Prebiotice si aditivi | X | Galacto-oligozaharide, izomalt, inulina, fructooligozaharide |
Există deja multe studii publicate și concluziile din aceste studii, care se numesc meta-analize, spun că această dietă nu doar că reduce balonarea, reduce gazele, reduce disconfortul digestiv, normalizează tranzitul, crește capacitatea de concentrare, reduce oboseala, dar reduce și markeri importanți sau mediatori importanți de inflamație cu efecte asupra sistemelor care se găsesc la distanță de tubul digestiv, așa cum sunt pielea și articulațiile. Dacă efectul benefic al dietei low FODMAP este certificat în ceea ce privește tratamentul disbiozei și al sănătății intestinale, atunci există și un efect benefic asupra sistemului imunitar, pentru că sistemul imunitar se găsește în strânsă legătură cu ceea ce înseamnă microbiotă intestinală, întrucât 80% dintre celulele sistemului imunitar se găsesc atașate intestinului. Astfel, dieta low FODMAP a demonstrat o creștere a secreției de serotonină, am spus într-un material anterior că acesta este hormonul fericirii și a apetitului y-y care are legătură cu senzația de sațietate, a răspunsului hormonal la alimente, ceea ce ne face, sigur, să fim mai fericiți și să mâncăm mai puțin. Această dietă, pe lângă toate aceste beneficii, ne ajută și să scădem în greutate, dar o face într-un mod sănătos.
Iată cum vă puteți organiza lista de cumpărături pentru a ține o dietă Low FODMAP:
Există și alte două elemente pe care le veți adăuga la dietă și acestea sunt probioticele făcute din bacili sporulați și enzime pluripotente. Enzimele pluripotente au funcția de a mărunți molecular mâncarea astfel încât ea să fie mai bine și mai repede absorbită la nivelul intestinului subțire și să rămână disponibilă o cantitate cât mai mică de mâncare care să fie degradată de bacteriile de la nivelul intestinului, care să producă, în consecință, balonare, tulburări de tranzit, disconfort și așa mai departe. Începeți dieta low FODMAP, mențineți-o pentru două, trei săptămâni și apoi, pentru maximizarea rezultatelor, puteți adăuga cele două elemente și anume probioticele făcute din bacili sporulați și enzime vegetale pluripotente.
Săptămâna viitoare vom discuta despre impactul tratamentelor antibiotice asupra florei intestinale și în ce măsură acest lucru afectează apărarea în fața infecțiilor virale.
@goldfmromania “Doctorul de mațe” ne dă “rețeta minune”: cum scăpăm de problemele intestinale, slăbim în mod sănătos și recâștigăm energia! Dieta Low FODMAP. #adriancatinean #doctor #medic #sfaturi #doctorudemate #viral #romania #dieta #sanatate #lowfodmap #energie #silueta #slabire #boli #afectiuni #reteta #retetaminune #cumparaturi #tips #gastroenterologie #intestine #deficit #deficitcaloric #revitalizare #dureri #discomfort #balonare ♬ original sound – goldfmromania











