(transcriere din emisiunea Geopolitica la Zi a Dariei Gușă la Gold FM)
Cred că mulți dintre voi ați aflat deja că președintele Yoon Suk Yeol a invocat legea marțială, încercând să oprească activitățile politice ale opoziției majoritare din parlament pe care a acuzat-o de cooperare cu Coreea de Nord, trimițând trupele militare în parlament. La scurt timp după, acesta a fost nevoit să ridice legea marțială deoarece miniștrii și membrii propriului său partid din parlament l-au părăsit, miniștrii săi nu au fost de acord cu decizia, grupurile sindicale au amenințat cu greva generală, iar blocul de opoziție a început procedurile pentru demitere.
Ce s-a întâmplat de fapt? Președintele Coreei de Sud a câștigat oricum alegerile la limită în fața candidatului opoziției acum doi ani, iar în ultimele sondaje rata sa de aprobare este în cădere liberă, ajungând la doar 27%. Motivul pentru care a invocat legea marțială este simplu: opoziția oricum intenționa să îl demită, iar președintele a încercat să își mențină puterea cu orice preț. Este important de menționat că, în acest context, Coreea de Sud este una dintre cele mai controlate colonii americane. SUA are nevoie de Coreea de Sud atât pentru a ține sub control Coreea de Nord, cât și pentru a contrabalansa influența Chinei. Coreea de Sud nu mai este o țară suverană în adevăratul sens al cuvântului, deoarece există mai multe acorduri bilaterale între SUA și Coreea de Sud care conferă Americii control militar și există 25.000 de soldați americani staționați în Coreea de Sud. Președintele Yoon este considerat candidatul americanilor, în timp ce liderul opoziției promovează suveranitatea și dorește o armată condusă de coreeni, în interesul Coreei.
Partidul președintelui, „Partidul Puterii Poporului”, este văzut ca fiind complet sub conducerea americanilor. Yoon a fost ajutat clar în alegeri de SUA, mai ales având în vedere cât de apropiat a fost rezultatul, dar acum este evident că electoratul s-a întors împotriva sa. Situația a escaladat recent din cauza tratatului bilateral semnat între Coreea de Nord și Rusia, care a sporit tensiunile regionale. În plus, americanii au pus presiune pe Coreea de Sud să trimită soldați în Ucraina pentru a sprijini efortul de război al ucrainenilor, ceea ce a generat nemulțumiri în rândul populației și al opoziției.
Zvonurile propagate de occidentali, cum că soldați nord-coreeni ar lupta de partea Rusiei în Ucraina, sunt complet false. Nu există dovezi care să susțină acest lucru, iar videoclipurile apărute online sunt evident trucate cu ajutorul inteligenței artificiale. Această propagandă a fost folosită pentru a justifica presiunile asupra Coreei de Sud de a se implica mai activ în conflictul din Ucraina.
Americanii s-au prefăcut că nu au știut de acțiunile președintelui corean. Biden a fost întrebat despre aceste lucruri și a spus că nu știe nimic, desigur că este ocupat cu grațierea fiului său, Hunter Biden, care are numeroase scandaluri la activ, inclusiv în România. Totuși, acest experiment american din Coreea de Sud a eșuat lamentabil. Președintele nu a reușit să impună legea marțială, așa cum s-a reușit în Ucraina, un alt exemplu de președinte instalat cu sprijin american. Acest eșec arată clar că modelul Ucrainei a alienat populațiile din alte țări unde SUA exercită o influență majoră. Oamenii nu mai sunt dispuși să accepte scenarii similare, în care viețile cetățenilor sunt sacrificate pentru interesele geopolitice ale marilor puteri.
Foarte probabil, președintele Yoon Suk Yeol va fi demis în următoarele zile, iar opoziția va prelua controlul. Este important de reținut că, spre deosebire de sistemul american, în Coreea de Sud nu vicepreședintele devine președinte, ci controlul trece în mâinile guvernului (opoziției).
Vizionează emisiunea integrală aici: