1.2 C
București
duminică, decembrie 10, 2023
1.2 C
București
duminică, decembrie 10, 2023

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriINVESTIGAȚIE. Afaceri cu bani publici în familia Negoiță: primăria plătește 250.000 de...

INVESTIGAȚIE. Afaceri cu bani publici în familia Negoiță: primăria plătește 250.000 de euro părinților primarului!

-

DISTRIBUIE:

O companie a sectorului 3 achită unei firme deținute, prin alte firme, de Ilie și Lidia Negoiță, părinții edilului Robert Negoiță, 250.000 de euro. Banii reprezintă chiria pe 10 ani pentru un drum privat care să permită accesul la stația publică de sortare de deșeuri de la Cățelu, amenajată de Primăria Sectorului 3. 
În 14 octombrie 2019, firma privată „Edificia Star Construct SRL” și compania publică intitulată „Societatea SD3 Salubritate și Deszăpezire SRL” au încheiat un contract de închiriere pentru o suprafață de 2.390 de metri pătrați. Suprafața închiriată de către stat e parte a unui teren privat, aflat la ieșirea din București, în zona Pallady. 


Cine sunt proprietarii celor două companii din afacere? Edificia Star Construct SRL este o firmă deținută de familia Negoiță. Acționare la Edificia sunt alte două companii unde proprietari sunt rudele primarului de la sectorul 3.  SD3 Salubritate și Deszăpezire SRL este societatea Consiliului Local Sector 3. Ea administrează, printre altele, stația de sortare aflată la 100 de metri de gospodăriile oamenilor din Cățelu. Afacerea are ca obiect închirierea terenului pentru un drum de acces spre stația de sortare a gunoaielor de la marginea Capitalei, construită de Primăria Sectorului 3.


Costul contractului este de 4 lei pe metru pătrat pe lună. Cumulat, asta înseamnă 9.560 de lei lunar, fără TVA, echivalentul a aproape 2.000 de euro pe lună. Adică aproximativ 25.000 de euro pe an. 

Toate lucrările revin proprietarului

Ce prevede, mai exact, contractul? Societatea Salubritate și Deszăpezire S3, chiriașul de stat, poate amenaja un drum de acces lângă stația de sortare, dacă are nevoie, cu acordul proprietarului terenului, adică al firmei deținute de firmele familiei Negoiță. Toate lucrările făcute în timpul contractului revin, la încheierea înțelegerii, în contul celui ce deține terenul, adică firma Edificia.

În prezent, drumul e inaccesibil publicului, aflându-se după un gard, în interiorul stației de sortare.

Dacă firma privată vrea ca terenul să fie adus în forma inițială, lucrările se fac tot pe banii chiriașului – societatea primăriei.

Durata inițială a contractului a fost de 12 luni, începând cu 15 octombrie 2019. În documente se menționează că poate să fie prelungit în baza unui act adițional. Documentul este public și apare pe site-ul companiei Salubritate și Deszăpezire S3.  Contractul a fost prelungit pe 10 ani Fâșia de drum se află chiar în curtea de acum a stației de sortare. Practic, câtă vreme funcționează stația de sortare, primăria are nevoie de acces și va prelungi contractul de chirie. Alternativa ar fi să cumpere terenul. 

Conform unei chestionări a bazei de date a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) făcute de Libertatea, bucata de drum este în continuare în proprietatea Edificia.

Extras ANCPI în care se arată că Edificia este proprietara terenului închiriat de Salubritate și Deszăpezire S3

,,Contractul, încheiat inițial pe un an, a fost prelungit pe 10 ani, pentru „siguranță”, a confirmat pentru Libertatea președintele Consiliului de Administrație al societății primăriei, Mihai Nițu.

Complexul familiei Negoiță

Terenul se află la ieșirea din București, pe bd. Pallady, vizavi de un complex care înglobează mai multe hipermarketuri. În zona complexului, Profit.ro anunța, cu doar câteva luni înainte de semnarea contractului de la stația de sortare, că familia Negoiță urmează să ridice un mare ansamblu rezidențial. 

Denumit HILS/Palladium Residence, acesta e format din 12 blocuri, clădiri de birouri și galerii comerciale, iar planul final ar fi să cuprindă 2.500 de locuințe. Suprafața întreagă a complexului este de 4,8 hectare, cifră care apare inclusiv în contract. Conform aceleiași surse citate, terenul a fost cumpărat de familia Negoiță de la grupul francez Rossmann, cel care deținea terenul fostei fabrici Romcarton. Iar drumul, conform hărților, este un apendice.

O cascadă de proprietăți ale familiei Negoiță

Conform datelor de la termene.ro, acționarii firmei Edificia Star Construct SRL sunt: Bloom Project Development SRL (39%)

Value Investor Expert SRL (36%)

Jacob Gardens SRL (23%)

Acționară a Edificia, Bloom îi are acționari cu 50% pe Lidia și Ilie Negoiță. Restul de deținut de companii cu numele RIN, care sunt acționare și la Bloom. În proprietățile înșirate în cascadă, toate companiile cu numele RIN îi au ca acționari majoritari pe părinții și sora lui Robert Negoiță. 

RIN Hospitality Company

Lidia Negoiță – mama (37%)

Ilie Negoiță – tatăl (33%)

Iulia-Luminița Manolache (fostă Negoiță) – soră mai mare (29%) RIN Resort & Spa  Lidia Negoiță – mama (35%)

Ilie Negoiță – tatăl (34%)

Iulia-Luminița Manolache (fostă Negoiță) – soră mai mare (30%) RIN Grand Estate SRL

Lidia Negoiță – mama (35%)

Ilie Negoiță – tatăl (34%)

Iulia-Luminița Manolache (fostă Negoiță) – soră mai mare (30%)

Din treaptă în treaptă, din firmă în firmă, la banii publici din Primăria 3 ajung părinții primarului Negoiță.
Cum apar părinții și sora lui Negoiță în schemele care duc spre Edificia. Cu verde sunt acționarii, cu portocaliu – administratorii. Se vede cum cei trei sunt singurii acționari – persoane fizice din grupul RIN.

Administrator al Edificia este Bogdan Bălașa, un om cu state vechi în afacerile familiei Negoiță. Conform CV-ului său postat pe LinkedIn, acesta a lucrat ca front office la hotelurile RIN (2006-2007). Apoi a devenit manager de vânzări al altui proiect al grupului RIN, Domus Stil (2010-2016), pentru ca între 2016-2020 să fie chiar general manager.

La Edificia Star Construct, Bogdan Bălașa lucrează din iunie 2019.

„Aveam nevoie de un drum de acces.”

Libertatea a încercat să ia legătura cu primarul Robert Negoiță în repetate rânduri, însă edilul sectorului 3 s-a rezumat la a spune să ne adresăm societății de salubritate.

Ziarul a cerut de la Primăria Sector 3 și Societatea Salubritate și Deszăpezire S3 situația plăților dintre compania subordonată primăriei și Edificia, însă nu a primit vreun răspuns până la publicarea textului.  A răspuns însă de la președintele Consiliului de Administrație al societății Primăriei, Mihai Nițu. Acesta spune că închirierea terenului de la Edificia era necesară pentru obținerea autorizației de funcționare, în condițiile în care la construirea stației de sortare exista un singur drum de acces dinspre Splaiul Unirii.

„Am avut nevoie să închiriem, pentru că nu aveam drum de acces când am cerut autorizație de funcționare. Ne-a impus Agenția pentru Protecția Mediului. Pentru siguranța la incendiu e nevoie de două drumuri de acces”, a explicat Nițu. El mai spune că prețul de 4 lei pe metru pătrat este unul „rezonabil”. ,,Unde în București ai putea găsi acest preț? Și am obținut fix cât aveam nevoie, nu ne-au condiționat să luăm întregul teren, ci ne-au lăsat să închiriem doar bucata de drum de care aveam nevoie. ”

Întrebat dacă asistăm la un conflict de interese având în vedere că societatea de salubrizare aparține primăriei conduse de Robert Negoiță, iar firma Edificia este deținută de firme deținute, la rându-le, de părinții edilului, Nițu spune că nu e cazul. Nimeni de la Edificia nu a putut fi contactat pentru a oferi lămuriri.Sursa: libertatea.ro


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Liviu Alexa, analiză tare despre digitalizarea României și furtul din banii publici!

Autor: Liviu Alexa Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR) este o instituție creată în 2020 pentru a realiza obiectivele ambițioase ale Guvernului României în sfera transformării...

Ambasadorul Vettovaglia anunță finalul lui Zelenskiy și indică responsabilii pentru înfrângerea Ucrainei!

Autor: Ambassador Jean-Pierre Vettovaglia „Populațiile nu îndrăgesc războaiele… și trebuie păcălite să intre în războaie”. Julian Assange „Puterea constă în a sfărâma mințile umane și a...

Cadoul de sărbători al Grupului de la Cluj pentru Rareș Bogdan:...

Printre cei care vor primi bani de pe urma exproprierilor care urmează să se facă în Cluj-Napoca pentru proiectul metroului se numără şi Rareş...

Congresmenii americani au cerut înlăturarea rectorilor universităților Harvard, Penn și MIT...

74 de congresmeni americani (în mare parte din Partidul Republican) au cerut au cerut înlăturarea rectorilor universităților Harvard și Penn (Pennsylvania) și a Institutului...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
56,700CititoriConectați-vă
spot_img

Din categorie

spot_img