1.2 C
București
duminică, decembrie 10, 2023
1.2 C
București
duminică, decembrie 10, 2023

Gold FM 96,9

spot_img
AcasăAlte ŞtiriMIREL PALADA: CÎȚU O POATE LUA CĂTRE RAHOVA, PE URMELE LUI UDREA...

MIREL PALADA: CÎȚU O POATE LUA CĂTRE RAHOVA, PE URMELE LUI UDREA ȘI DRAGNEA. DOAR FACTORUL EXTERN POATE DECIDE SUSPENDAREA LUI IOHANNIS

-

DISTRIBUIE:

(discuția de la CE-I ÎN GUȘĂ, ȘI-N CĂPUȘĂ!, la GOLD FM)

ROMÂNIA A AJUNS LA TEMPERATURA DE FIERBERE, 80% DINTRE NOI SUNT NEMULȚUMIȚI.

POLITICIENII CE COLABOREAZĂ CU STATUL PARALEL SUNT TRATAȚI CA SCUTECELE CE SUNT ARUNCATE CÂND SE UMPLU CU RAHAT.

IOHANNIS și PSD SUNT COMOZI CU UN CÎȚU INTERIMAR, PE POST DE ÎNCASATOR/SĂGEATĂ.

IOHANNIS A DECĂZUT LA 15% ÎNCREDERE, CÎȚU E UTIL PENTRU CĂ A FOST CREAT ÎN LABORATOR.

DOAR SERVICIILE SECRETE POT SCOATE OAMENII ÎN STRADĂ ÎN ROMÂNIA, DAR NU DAU JOS PREȘEDINȚI.

SOROSISMUL APUNE ÎN EUROPA, CHIAR ȘI IOHANNIS VREA SĂ EVADEZE DE SUB ESCORTĂ.

SERVICIILE NOASTRE SECRETE S-AU TREZIT TÂRZIU, DAR AU ÎNCEPUT SĂ-I BASTONEZE PE SOROSISTI.

DOAR FACTORUL EXTERN POATE DECIDE SUSPENDAREA LUI IOHANNIS, ȘI DOAR DACĂ NU MAI E UTIL LOR.

Cozmin Gușă: Mă bucur că respectați sfatul nostru să ascultați Gold FM și, pe cale de consecință să fiți deștepți și astăzi,  Mirel Palada este alături de noi, în acest moment. Cred că de la birou, dacă sunt bine informat, Mirele. 

Mirel Palada: De la birou. Bine te-am găsit Cozmin, bine i-am găsit pe toți ascultătorii emisiunii noastre, sunt foarte bucuros să fiu alături de tine din nou. Ce faci?

Cozmin Gușă: Uite, ne distrăm cu fel de fel de perspective care de care mai sumbre, de fapt, dar râdem, râdem a pagubă, așa cum s-ar zice. Vreau să facem o discuție astăzi să priceapă românii, care pot să fie perspectivele politico-societale. Poate nu-și dau seama cât de complicat este contextul actual, atunci măcar să-i convingem, chiar dacă-i întristăm, dar măcar să-i convingem cum stăm. Dar înainte de asta aș vrea să te întreb ce mai face sociologul Palada? Pe editorialist îl citesc tot timpul, felicitări, scrii foarte pe gustul meu, ca să zic așa, și pe gustul altora, dar ce lucrează sociologul? Lucrează comercial, lucrează politic? 

ROMÂNIA A AJUNS LA TEMPERATURA DE FIERBERE, 80% DINTRE NOI SUNT NEMULȚUMIȚI.

Mirel Palada: Am o vorbă când mă mai întreabă prietenii și cunoștințele ce fac, le răspund, domnule, ce fac dintotdeauna: burtă, chelie și sondaje. Și pe lângă burtă și chelie fac și sondaje. Lucrez și comercial, lucrez și politic. Evident că partea de măsurare politică nu pot s-o las deoparte, pentru că încetul cu încetul m-am specializat pe asta, în consecință măsor destul de des ce se întâmplă în România. Și în România se întâmplă foarte multe lucruri. Dacă vrei discutăm sondaje, pot să-ți dau și cifre. Lucrurile stau destul de nasol însă ți-aș propune să avem discuția de la general spre particular. Știi noi când facem chestionarele este o regie elementară de construire a chestionarului, de arhitectura chestionarului, iei de la general spre particular. Care este generalul în momentul de față? Nu generalul militar, ci situația generală. 

Situația generală globală este compusă din această îmbinare de criză sanitară, criză medicală și de criză economică și consecința ei în Europa, proxiul geografic care ne interesează pe noi, care ne definește viețile. Indiferent cine este la guvernare în momentul de față, nu contează că-i România, sau că-i Franța, sau că-i Germania, și-o fură rău de tot din cauza Covid-ului. Uită-te câte guverne au căzut în ultima perioadă, cel mai recent avem surpriza din Cehia, după marea catastrofă din Germania, și înainte de ce-o să se întâmple în Franța, unde Macron sughite rău de tot. 

Pandemia asta care este o dată la două generații, nu o generație, cel puțin două generații și care este un eveniment aproape comparabil cu al Doilea Război Mondial, din punct de vedere al pierderii vieților. Mă rog, nu chiar ca al Doilea Război Mondial, dar sunt unele țări, inclusiv România, care încetul cu încetul se îndreaptă spre volumul acela de pierderi de vieți omenești. În consecință, nu există societate care să fi scăpat și nu există guvern care să nu fi fost tăvălit de nemulțumirea populară. Nici unul din guvernele de pe lumea asta n-au reușit să gestioneze situația. Nu așa cum ar fi trebuit, ci așa cum și-ar fi dorit populația. Deci ce se întâmplă zilele astea, cu toată tergiversarea asta, cu toată nebunia asta, teoretic nebunie, din jurul guvernului, ba provizoriu, ba majoritate, ba tehnocrați, este consecința faptului că avem o situație foarte complicată și băieții încearcă să țină cartoful fierbinte în mână frigându-se cât mai puțin. Se ia piele, evident, dar ei încearcă să se ia cât mai puțină piele. Așa, într-o imagine expresivă. 

Cozmin Gușă: Da, este expresivă. Dar dacă tot ai pornit de la general, hai să pornim de la impresia ta legată de fierberea socială. Mare parte dintre invitații de aici, de la Gold FM, folosesc termeni foarte duri legat de ceea ce ei resimt, nu legat de ceea ce măsoară. SRS folosea spre exemplu, termenul de clocotire. Adică simte că populația României clocotește încet, prin curți, prin case, dar clocotește. N-a ieșit în stradă pur întâmplător, pentru că n-a găsit centru de coagulare deocamdată, dar situația este una clocotindă, ca să mă exprim așa. 

Mirel Palada: Exact! Românii sunt fierți, românii dau în clocot. Sunt total de acord cu toți cei cu care ai stat de vorbă, inclusiv cu „Nașuʼ”, cu SRS-ul. Noi măsurăm acel indicator general despre direcția lucrurilor, măsurăm componenta pozitivă, respectiv negativ. Ne interesează mai ales cea negativă: „După părerea dumneavoastră considerați că lucrurile merg într-o direcție greșită?”. Ea, în sine, măsoară o chestie relativ vagă, dar dacă măsori de multe ori același lucru, ce te interesează cu adevărat, pe lângă nivelul absolut, reprezintă și evoluția, variația de la o măsurătoare la alta. 

În momentul de față suntem înapoi, la nivelurile din 2009, după ce FMI a venit și a spus că trebuie să aplicăm măsuri de austeritate, iar Băsescu a tăiat salariile, și voia să taie și pensiile, dar nu l-a lăsat Curtea Constituțională. La vremea respectivă, nivelul de nemulțumire s-a dus în 80%. Cei care știu cât de cât logica împărțirii probabilistice în lumea asta și mai ales legea lui Pareto, legea 80/20, știu că e foarte greu să treci de 80%. 80 reprezintă un nivel de saturație. Ei bine, în 2010, după alegeri, România ajunsese la acest nivel de saturație, era fiartă. La vremea respectivă eu spuneam că miroase a război civil în țară doar că românii nu au arme, sunt mai potoliți, mămăliga nu explodează, dar ca atitudine lumea era fiartă rău de tot. Acum am ajuns din nou exact în același punct. N-am mai văzut de 11 ani, 12 ani de zile, 11 ani de zile chestia asta. Și e de-abia începutul, încă nu și-a făcut efectul cum trebuie mărirea la energie, încă nu au venit facturile din noiembrie, decembrie, ianuarie, să vezi ce-o să fie în februarie, martie. Ăsta este motivul pentru care cred că în momentul de față ei încearcă să împingă targa pe uscat și să mute mortul un pic mai la vale, să-l folosească în continuare pe Cîțu drept premier de sacrificiu, care să încaseze absolut tot ce se poate încasa și pe urmă să-i dea bombonica de recompensă după, poate BNR, poate o șefie la una din Camerele Parlamentului.

POLITICIENII CE COLABOREAZĂ CU STATUL PARALEL SUNT TRATAȚI CA SCUTECELE CE SUNT ARUNCATE CÂND SE UMPLU CU RAHAT.

Cozmin Gușă: Poate Rahova. 

Mirel Palada: Cum poate?

Cozmin Gușă: Poate Rahova. Eu operez cu asta.

Mirel Palada: Țap ispășitor.

Cozmin Gușă: Țap ispășitor, și eu am văzut foarte mulți servitori din ăștia ai statului paralel, bine ăsta nici nu se ferește, Dragnea se ferea, spre exemplu știau inițiați, cunoscători știau doar că el deservea statul paralel. Și statul paralel după ce-și face treburile cu alde de-ăștia îi aruncă la gunoi ca să nu cumva să aibă pretenții. Sigur că și Dragnea visa o candidatură la prezidențiale după ce și-a făcut treaba.

Mirel Palada: N-ar fi avut nici o șansă.

Cozmin Gușă: Sigur că da. Sigur că și Elena Udrea, mai departe, în timp, visa o candidatură la prezidențiale după ce a acceptat să fie încasatoarea lui Băsescu. Dragnea a acceptat să fie încasatorul statului paralel și al lucrurilor proaste ce le face statul paralel, Elena a acceptat să fie a lui Băsescu. Ca să nu extindă cercetările asupra altora. Dar aceștia doi au vrut și ei, domne, să ajungă la prezidențiale. Ei, uite, Cîțu și el o să vrea să ajungă la BNR, cum ai zis tu sau cum i s-o fi promis în altă parte. Numai că ce te faci dacă el va fi ciuca bătăilor, vinovatul de serviciu, țapul ispășitor. În momentul ăla unde să mai meargă? Poate la Rahova, cum am zis eu, apropo de vaccinuri, apropo de dobânzi, apropo de împrumuturi. 

Mirel Palada: Da, are multe.

Vezi, tu, știi că noi am mai stat de vorbă și alte dăți privind imaginea aceea sugestivă alegoria cu scutecul. Politicienii sunt pentru serviciile secrete, pentru instituțiile de forță, care stau în spate și care guvernează cu adevărat, ei sunt ca niște scutece la nou-născut. Ele inevitabil, se umplu de rahat, de nemulțumire, de supărare, de imagine absolut oribilă. Și atunci, toți cei pe care i-ai menționat Udrea, Dragnea, acum mai nou, Cîțu, a mai fost și Zgonea la vremea respectivă, au fost mai mulți, Crin Antonescu la vremea respectivă, mulți, mulți, intră în această categorie de scutec, care atunci când se umple de rahat, ca să nu mânjească pe cel din spatele scutecului trebuie zvârlit, pentru că altminteri, pute. Nu-l poți ține cu recompensă. Sunt unii care reușesc să se extragă elegant, să nu se umple atât de mult, exemplu clasic este Meleșcanu. E fabulos acest personaj, cum a supraviețuit. Din 1970 făcea chestii pentru statul român, știu și eu niște povești. Ei, bine, el fiind mult mai bine înșurubat în instituțiile de forță a fost recuperat. Dar ăștia care sunt doar pe dinafară, doar colaboratori, doar haine de vreme rea, și-o fură, și e posibil ca și Cîțu să pățească chestia asta. Nu știm, unii au scăpat, alții n-au scăpat. Cert este că în momentul de față este soluția cea mai bună, cea mai convenabilă pentru ei să treacă iureșul ăsta. Pe vremuri când mergeau corăbierii pe furtună aveau câte un butoiaș de ulei ținut pe puncte, uleiul la vremea respectivă costa al naibii de mult, și pe care-l țineau pentru situațiile extreme când vine valul valurilor, o dată la al șaptelea val vine un val mai mare, o dată la 700 de valuri vine unul imens. Și ăla poate să-ți răstoarne nava. Și atunci, când vedeau că vine valul ăla, zvârleau în fața lui butoiașul de ulei, ăsta potolea un pic valul și scăpa corabia. Cred că în momentul de față Florin Cîțu este tipul acesta de butoiaș de ulei. Hai mă, să se mai umple de rahat, hai să ieșim din această furtună perfectă, combinații de creșteri de energie, combinație de valul cel mai mare cu morții cei mai mulți, combinație de criză economică, combinație de schimbare de guvern în Germania și posibilă schimbare de guvern în Franța, de putere, eu așa cred. Ei vor duce cât mai mult acest interimat, 45 de zile, exact cum zicea și Marius Ghilezan. Vor face tot posibilul să păstreze acest guvern minoritar cât mai mult, până se potolesc lucrurile la vară, la toamnă. Vedem. Cert este un singur lucru: nu este o mișcare spontană. Eu știu de ea din primăvară. Știam că în toamnă PNL-ul va scoate de la guvernare USR-ul, nu-i va mai primi la loc, și toate semnele acum sunt că nu-i vor mai primi la loc, și că vor face un guvern minoritar de sacrificiu. Așa că poza e destul de simplă, restul sunt perdele de fum, încearcă să ne ducem pe fentă, ne flutură pe la nas tot felul de nume ba că-i Bode, ba că-i Boc, ba că-i Rareș Bogdan, ba că-i Cioloș, nu cred. Părerea mea, cel puțin.

IOHANNIS și PSD SUNT COMOZI CU UN CÎȚU INTERIMAR, PE POST DE ÎNCASATOR/SĂGEATĂ

Cozmin Gușă: Tu zici că, pe lângă această concluzie pe care ai adresat-o ascultătorilor și telespectatorilor, că jocul de glezne este la ordinea zilei astăzi și că, de fapt, într-un fel, și asta este ceea ce pun eu pe masă acuma, propunerea PSD-ului de guvern de tehnocrați și alegeri anticipate, de fapt e făcută ca să se întâlnească cumva cu o propunere de Guvern Cîțu interimar a la long, și posibil alegeri anticipate și atunci nu facem scandal noi PSD-ul, împotriva lui Iohannis că, uite, mergem pe jumate, nu facem guvern de tehnocrați, dar facem alegeri anticipate, iar de partea ailaltă Iohannis zice, sprijiniți și voi în Parlament niște legi care trebuie date, că facem alegeri anticipate, știți, v-am spus, dar să rămână Cîțu că n-am ce face, este pixul meu, este săgeata mea. Crezi că e fezabil scenariul ăsta? Că vorbim despre Iohannis și PSD, orice altceva nu contează. PNL-ul nu mai e o entitate, USR-ul e secundar, AUR-ul și UDMR-ul sunt terțiari, dar UDMR oricum este introdus în guvern, deci vorbim de Iohannis și PSD, astea sunt cele două entități ce pot decide.

Mirel Palada: Așa este, dar în această analiză a ta foarte pertinentă, ascultătorii noștri trebuie să înțeleagă un lucru: care este logica PSD-ului, cum se adresează PSD-ul cu mesajele sale. El se adresează acelor votanți ai PSD care și-ar dori ca PSD-ul „să facă ceva”. Să facă anticipate, să dărâme cu adevărat guvernul. PSD-ul din punct de vedere rațional, în momentul de față nu are nici un interes să intre la guvernare pentru că lucrurile în următoarele luni vor fi foarte complicate și și-ar pune în pericol o guvernare de mai lungă durată din 2024 încolo. Deja au început să fie voci, și Ciolacu a spus-o, și Dâncu. Dâncu a spus-o cu subiect și predicat. Iar atunci ei trebuie cumva să justifice această ipocrizie, această tactică, care nu e chiar așa ușor de înghițit pentru unii dintre vehemenții PSD. Fiecare partid are vehemenții lui care vor sânge pe pereți, știm cu toții. Ei bine mesajul acesta al PSD-ului „Vrem anticipate”, adică noi vrem să facem ceva, cum să nu, vrem anticipate, ca pe urmă să vină să zică noi vrem anticipate, dar nu se pot anticipate, pe hârtie, tehnic nu se poate anticipate, nu se poate această variantă. 

Cozmin Gușă: Adică, legal, instituțional nu se pot anticipate.

Mirel Palada: Și legal instituțional pentru că este o discuție privind alocarea de cheltuieli, a fost un articol recent. Dar și din punct de vedere al motivației parlamentarilor care ar trebui să voteze să se sinucidă și n-o să facă nimeni așa ceva. Și atunci la PSD este o metodă stas, clasică de „saving face”, cum zic chinezii, de salvare a aparențelor în așa fel încât să iasă elegant din această chestie și să justifice, de fapt, susținerea guvernului minoritar, cum au mai făcut-o, de altminteri, pe vremea, dacă nu mă înșel, a lui Tăriceanu, dacă nu mă înșel, și a lui Boc. Au mai fost niște variante în care s-a mers exact pe această metodă. Și nu pierde nimeni, atenție! Dincolo de isteriile: de genul, aoleu țara se duce în cap, de fapt conduc până atunci cam aceeași. OK nu vor avea acces la niște legi, dar alea le discută punctual, dar altminteri din punct de vedere procedural, hotărâri de guvern, mersul de zi cu zi al lucrurilor, se va întâmpla la fel cum s-a întâmplat și pe vremea celorlalte guverne minoritare Tăriceanu și Boc. Iohannis își menține poziția. Cîțu a spus astăzi o chestie foarte pertinentă: bă voi sunteți cu capul, adică eu am ieșit președintele PNL și voi vreți ca eu să negociez cu voi, care singurul lucru pe care-l vreți pe lumea asta este ca eu să nu mai fiu premier? Face sens. Trebuie să plecăm de la logică. Iohannis a investit o grămadă de efort, și-a pus pielea la bătaie să scape de Orban și să-l pună pe Cîțu premier și acuma ce să facă? Să-l tragă de-o parte, să-l proptească în fereastră la Parlament și să zică hai că punem pe altul? Este totalmente contraintuitiv. Mai mult de atâta au nevoie de cineva de sacrificiu care să încaseze. Boc dacă vine acuma o să și-o fure rău de tot. Ciucă, Boc, Rareș Bogdan, Bode, Cioloș, cine vrei tu. În plus, față de asta, în următoarele luni se împart cu adevărat banii pentru PNRR. Vrei tu Iohannis să fie altcineva la pix? Hai, să fim serioși, e standard, e evident. 

IOHANNIS A DECĂZUT LA 15% ÎNCREDERE, CÎȚU E UTIL PENTRU CĂ A FOST CREAT ÎN LABORATOR.

Cozmin Gușă: Ai adus discuția la Iohannis, sigur, absolut nimic de comentat, sunt de acord cu tot expozeul tău, logic, argumentat. Adică, tu, Iohannis, vrei să fie altcineva la pix? Dacă mergem pe descrierea plastică a lui Adrian Severin care, Adrian Severin se tot gândește de vreo două luni, săracul era și pe pat de spital, pe la Viena, pe acolo, și se tot gândea ce-i cu Cîțu ăsta. Mai stătea două zile, iar mă întreba, domne, dar ce-o fi cu Cîțu ăsta? O fi fost la Securitate, America, CIA-ul, ce-o fi cu Cîțu ăsta, și săptămâna trecută, după două luni de gândire, zice Severin că indiferent ce-o fi Cîțu ăsta, în mod evident el este săgeata lui Iohannis pentru afacerile necurate cu capitalul multinațional. Și să știi că face sens. Trebuie să ai o săgeată. Pui supradobânzi din care alții fac profit, trebuie să fie săgeata, tu iei comisionul. Comanzi 120 de milioane de vaccinuri, conform înțelegerilor subterane, pe nu știu unde, cu bănuți la sacoșă, la pachet, trebuie să fie săgeata. Și atunci noi îl vedem pe Iohannis acuma într-o postură de tată de albine, cum se zice, foarte șmecher, dar cu această armată de nevolnici în spatele lui. Nu doar la nivel politic, cred că și la nivelul statului sunt mai mult nevolnici decât oameni cu coloană și, dintr-odată, confruntați cu o mulțime clocotindă, cum am descris-o noi la începutul acestei discuții și cum tu ai confirmat că ar fi. Ei, acuma vin și zic eu: Iohannis întinde jocul, conform scenariului pe care l-ai prezentat,  încă 45 de zile ăla e sac de box acolo…

Mirel Palada: Și trece iarna.

Cozmin Gușă: Da, trece iarna. Am două întrebări: dacă trece iarna, adică dacă mișcările sociale nu vor veni în următoarele luni, și doi, cât de tare va mai scădea Klau Iohannis și când se va rupe această ață de stabilitate în care el se mai ține, pentru că, nu știu cât ați măsurat voi, dar eu am auzit de la Dâncu că e aproape de 80% opoziție publică, adică el a scăzut sub 20% încredere. 

Mirel Palada: În cel mai recent sondaj Sociopol este la 15%, da. N-a fost niciodată în halul ăsta. 

Cozmin Gușă: Fantastic! Și atunci cum își mai exercită Iohannis autoritatea, mai ales dacă se creează furtuna perfectă – cum vorbeam mai devreme – împotriva lui, cu oameni în stradă, foarte nervoși, cu un guvern interimar, cu partidele care nu se unesc la nimic pentru că nu sunt la cașcaval și nu pot să-l susțină politic de acolo, dacă ar fi un guvern PSD-PNL cu 60 și ceva la sută ar fi altceva. Deci astea sunt două aspecte: dacă Iohannis mai rezistă ca autoritate în statul român, să-l mai asculte cineva, având în vedere tot ceea ce se întâmplă și doi, dacă trecem această iarnă fără oameni în stradă. 

Mirel Palada: Foarte bune întrebările și am niște răspunsuri așa de gustoase. Pun o mică pauză și mă întorc la Cîțu și-o să-ți dau un răspuns de 30 de secunde la întrebarea lui Adrian Severin: „Cine e mă cu Cîțu, ce e mă cu Cîțu ăsta?”. Răspunsul mi l-a spus și mie un prieten, așa, mi-a lăsat de înțeles și face sens. Este o anumită școală de gândire, aproape civilă, construită în jurul unei persoane fabuloase, legendare din România, numită profesorul de la ASE, Moisă Altar, care este un mentor pentru bazinul BNR-SIE de prin anii ʼ70. Caută și tu niște poze pe internet cu Moisă Altar, Florin Cîțu, Lucian Isar și Mugur Isărescu. 

Cozmin Gușă: Moisă Altar?

Mirel Palada: Moisă Altar. Care este un profesor foarte priceput la ASE și care este un fel de capacitator, de catalizator de identificare de talente noi, care pe urmă să intre în rezervorul statului, mai ales la SIE. 

Cozmin Gușă: Din generația lui Isărescu?

Mirel Palada: Nu, e profesorul lui Isărescu. 

Cozmin Gușă: Mai bătrân? 

Mirel Palada: Mai bătrân decât Isărescu, are acum 80 și ceva de ani, de-abia se mișcă și din 1970 toamna, tot crește pui Moisă Altar, și pe urmă, bineînțeles, cu Isărescu. Isărescu fiind discipolul lui de suflet principal, dar în jurul lui au crescut, de-alde Isar, Cîțu, sunt mai multe nume, unele le-am uitat.

DOAR SERVICIILE SECRETE POT SCOATE OAMENII ÎN STRADĂ ÎN ROMÂNIA, DAR NU DAU JOS PREȘEDINȚI.

Cozmin Gușă: Da, da, înțeleg ce zici, adică înțeleg întreaga menajerie pe care o descrii cu finalul de azi de tip Isar-Cîțu.

Mirel Palada: Isar-Cîțu, care e generația a treia, generația a patra. Bun, acuma mișcări de stradă și Iohannis. O să-ți răspund începând cu Iohannis. Au mai fost două situații în istoria recentă a României în care un lider altminteri criticat, uneori chiar detestat, a stat în picioare. S-a numit Ceaușescu, 10 ani de zile, el a căzut nu din cauza supărării populare, ci din cauza unei mari înțelegeri, de la Malta, când a căzut întreg sistemul de state-satelit sovietice. Și apoi Traian Băsescu care a avut lume în stradă, a fost lumea supărată. Și Traian Băsescu a mers prin două suspendări, i-au inventat ăia erate pe la ora 4 dimineața, deci l-au salvat cu orice preț … Și acum mă întorc la afirmațiile tale cu mișcările de stradă. Eu sunt o persoană foarte cinică din punctul ăsta de vedere. Nu cred că românii au capacitatea spontană de coagulare în jurul unei mișcări civice de adevărată supărare. Întotdeauna ieșiri semnificative în stradă au fost cristalizate, catalizate de niște nuclee de oameni foarte pricepuți și în nici un caz civili. Cel mai recent exemplu a fost 10 august, înainte de 10 august au fost mișcările din 2017, chestia cu Raed Arafat în 2012. Nici una din ele, după umila mea părere, nu a fost una spontană. Au fost cum îmi place mie să glumesc: mișcări spontane îndelung organizate întocmai și la timp. Deci atâta timp cât statul român decide că Iohannis trebuie să rămână, mai are 3 ani de zile și, în general, statului român, instituțiilor de forță care sunt conformiste nu prea le vine să se atingă de șeful statului. După aia îl tăvălește, îl ține în pumni, cum a făcut cu Băsescu și frate-său, cu Elena, cu copiii, aia e altă mâncare de pește, dar statul nu-l belește. Deci Iohannis va sta mult și bine trei ani de zile în postura sa de președinte, din ce în ce mai dependent de instituțiile de forță. Românii ies în stradă cu adevărat, semnificativ, zeci de mii, sute de mii, doar când vor instituțiile de forță, în rest pauză. Uită-te câtă poliție e pe stradă, cine Dumnezeu să-ți iasă ție pe stradă acum cu atâta poliție? Hai mă să fim serioși, Cozmine! 

Cozmin Gușă: Bine.

Mirel Palada: Nu cred. Și în februarie, martie, dacă vor fi facturile oribil de mari, dacă nu vine Securitatea să scoată lumea în stradă, lumea va sta și va înjura în batistă, fiecare în curtea lui, va fi o bombăneală, nivelurile de nemulțumire vor fi în continuare la 80%, dar nu va fi scoasă în stradă decât de Securitate.

SOROSISMUL APUNE ÎN EUROPA, CHIAR ȘI IOHANNIS VREA SĂ EVADEZE DE SUB ESCORTĂ.

Cozmin Gușă: Deci se va ieși în stradă dar doar cu voie de la stăpânire și va părea natural, într-un fel, dar, bineînțeles că nu va fi. Însă până să discutăm cât de tare va scădea și în ce fel autoritatea lui Iohannis, aș vrea să trecem prin ceea ce ai evocat, apropo și de Ceaușescu, pe invers la Băsescu, respectiv factorul extern care decide să te dea jos sau să te mențină. În cazul lui Băsescu a fost varianta fericită pentru că Soroșismul din Europa l-a menținut la putere, indiferent de suspendări, de sănătatea mediului politic românesc, care l-a simțit pe „ticălos” că va face tot răul din lume. În cazul lui Ceaușescu, omul era total inadecvat pentru Occident, plătise datoria externă, nu era o chestie de dependență a României de capitalul internațional, dimpotrivă, deschideam piețele prin Orientul Apropiat, prin Africa, prin Asia, peste tot. 

Mirel Palada: Lumea a doua.

Cozmin Gușă: Călăream într-un fel Lumea a doua, destul de bine.

Mirel Palada: Voia să facă banca aceea de dezvoltare pentru Lumea a II-a.

Cozmin Gușă: Exact foarte important, și uite puțină lume mai discută de acea bancă de dezvoltare, care era un fel de bancă de dezvoltare pentru lumea similară cu BRICS din ultimii 10 ani. 

Mirel Palada: Singura țară care a reușit să iasă din logica asta a fost China. Care n-a mușcat momeala FMI-ului, nu a suportat o schimbare de regim, deși Tiananmen-ul a încercat să o facă și chinezilor, dar China a rezistat și a reușit să-și facă dezvoltarea proprie, capital propriu, fără să fie lovită de către FMI și de către constructorii de datorie și de mânere globali. 

Cozmin Gușă: Bun. Acești așa-ziși constructori sunt killeri de fapt, dar m-am gândit la ʼ89 și la rolul masoneriei de atunci internaționale, Ceaușescu nu-l mai avea pe Maurer suficient de bine lângă el, și atunci multe negocieri subterane au picat … Maurer a fost un fel de Kissinger al nostru, păstrând proporțiile, dar Ceaușescu s-a lepădat de el și uite ce-a pățit, și ce-am pățit și noi, de fapt.

Mirel Palada: A fost una din marile greșeli a lui Ceaușescu că i-a dat flit lui Maurer numai pe chestii de orgoliu personal.

Cozmin Gușă: Și nerecunoștință, pentru că Maurer l-a pus, sigur că Maurer când l-a pus a spus că e cel mai prost din curtea școlii, dar l-a pus, iar el a rămas tot timpul în cap cu chestia asta. „Domne a spus că sunt cel mai prost din curtea școlii, că sunt Vienam”, așa-l poreclise Maurer, Vienam, pentru că nu putea să zică Ceaușescu Vietnam. Și când s-a pus problema Secretarului General, hai să-l punem pe Vienam, pe Ceaușescu, că e cel mai prost. Gata, l-au pus pe Ceaușescu cel mai prost, iar Ceaușescu i-a ras. 

Revin, factorul extern astăzi, Mirel, se reformatează. S-ar putea să ne trezim și cu inadecvarea lui Iohannis la factorul extern. După câte văd eu a rămas destul de Șorosist într-un fel, n-am văzut mișcări prea mari la Iohannis să se lepede de acele zone. Pe rând îi cad niște redute, Kurz în Austria, ca să luăm o chestie de proximitate, era ceva foarte familiar lui, operațiuni speciale se desfășoară pe la Viena în timpul lui KWI. Germania se duce foarte mult la braț cu Rusia și pe o altă majoritate unde dictează mai mult Schroeder, să-i lăsăm pe ăștia care apar în poză, noi știm că de fapt tăticul celui de la SPD  este Gerhard Schroder, care este în marile consilii de administrație ale supergiganților ruși, de tip Rosneft. 

Mirel Palada: Gazprom, și e acolo de aproape 20 de ani…

Cozmin Gușă: În Rusia, pe de altă parte, Iohannis nu are absolut nici o legătură și nu poate să și-o facă prin RenatoUsatîi, în nici un caz, ăla e urmărit, apropo de fratele Veronicăi Schmidt, ăla e urmărit pe acolo ca să fie arestat, și oricum Iohannis la felul ritos, urât, la care a tratat Rusia, nu are șanse niciodată în viața lui să relaționeze cu rușii, indiferent ce interes ar avea Rusia în România. 

Mirel Palada: Țineți vorba un pic. Și Iohannis nu va fi lăsat niciodată de către instituțiile de forță să aibă o atitudine mai conciliabilă cu Rusia. Pentru că, pentru instituțiile de forță din România nu există decât un singur dușman de 200 de ani de zile, Rusia. Și n-o să le scoți din cap chestia asta. Și ei hotărăsc în România.

Cozmin Gușă: Ei hotărăsc în România și-n lume. Pentru că noi știm că lumea s-a schimbat demult, de la o conducere de tip politic, democrațiile azi sunt pseudo-democrații, conduse de pseudo-guvernări, dar de fapt aceste pseudo-democrații sunt conduse de către intelligence-ul de la fața locului, după cum J. Edgar Hoover pe vremuri a inventat în America, și ce bucuroși au fost americanii 40 de ani când trăiau sub conducerea lui Hoover, dar ei credeau că au președinți în democrație. Glumesc, exagerez un pic ca să…

Mirel Palada: Cam pe acolo au fost. Un președinte a fost împușcat ca din întâmplare… 

Cozmin Gușă: Din pură întâmplare. Acest factor extern, asta te-aș întreba, cu care Iohannis n-are nici o legătură și încă nici n-am pus Franța la pachet, care Franță va fi fără de Macron, nu că 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

ULTIMELE ŞTIRI

Liviu Alexa, analiză tare despre digitalizarea României și furtul din banii publici!

Autor: Liviu Alexa Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR) este o instituție creată în 2020 pentru a realiza obiectivele ambițioase ale Guvernului României în sfera transformării...

Ambasadorul Vettovaglia anunță finalul lui Zelenskiy și indică responsabilii pentru înfrângerea Ucrainei!

Autor: Ambassador Jean-Pierre Vettovaglia „Populațiile nu îndrăgesc războaiele… și trebuie păcălite să intre în războaie”. Julian Assange „Puterea constă în a sfărâma mințile umane și a...

Cadoul de sărbători al Grupului de la Cluj pentru Rareș Bogdan:...

Printre cei care vor primi bani de pe urma exproprierilor care urmează să se facă în Cluj-Napoca pentru proiectul metroului se numără şi Rareş...

Congresmenii americani au cerut înlăturarea rectorilor universităților Harvard, Penn și MIT...

74 de congresmeni americani (în mare parte din Partidul Republican) au cerut au cerut înlăturarea rectorilor universităților Harvard și Penn (Pennsylvania) și a Institutului...

Urmăreşte-ne

23,188FaniÎmi place
4,892CititoriConectați-vă
56,700CititoriConectați-vă
spot_img

Din categorie

spot_img