Majoritatea pacienților care suferă de psihoze iau tratamente puternice care să le țină sub control halucinațiile, dar efectele secundare sunt în cele mai multe cazuri foarte serioase. În ultima perioadă, sistemul sanitar din Norvegia a trecut la o abordare complet diferită, care nu mai implică medicamente, notează BBC. Asta după ce Comitetul ONU împotriva torturii a cerut schimbarea sistemului norvegian de izolare a pacienților cu astfel de afecțiuni.
În timp ce în alte câteva state tratarea psihozelor fără medicamente este o opțiune la dispoziția pacienților, Norvegia este prima țară în care acest model intră în sistemul sanitar al statului.
Tactica este deschiderea spre pacienți. „Trebuie să le spunem adevărul despre ce le vor face medicamentele. În cooperare cu companiile farmaceutice, care au devenit mult mai deschise în a recunoaște tot arsenalul de efecte secundare ale acestor tratamente și la ce riscuri se expun pacienții, am demolat multe mituri. Unii dintre pacienții noștri nu se vor mai întoarce niciodată la tratamentele medicamentoase”, detaliază dr. Magnus Hald, fost director al Spitalului Universitar din nordul Norvegiei.